Παρόλο που έχουμε στην διάθεσή μας μια πληθώρα φαρμάκων για την θεραπεία της κατάθλιψης, η αντίσταση στην θεραπεία είναι κάτι που διαπιστώνεται συχνά. Ως εκ τούτου έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της δοσολογίας καθώς και μία αύξηση των συμπληρωματικών φαρμάκων για τη θεραπεία αυτής της ομάδας ασθενών. Δυστυχώς, πέρα από τη φαρμακοθεραπεία, δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο σημαντικό ρόλο της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης.
Προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bristol (Wiles et. al, 2013) μελέτησαν 469 ασθενείς με κατάθλιψη οι οποίοι είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, χωρίς ανταπόκριση σε αυτά (ορισμός ανθεκτικής κατάθλιψης). Δηλαδή, ο ορισμός που δόθηκε για την αντίσταση στη θεραπεία ήταν ότι ο ασθενής λάμβανε αντικαταθλιπτικά και για 6 διαδοχικές εβδομάδες δεν είχε παρατηρηθεί βελτίωση των συμπτωμάτων του. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιλάμβανε εκείνους στους οποίους χορηγούνταν η συνηθισμένη θεραπεία, δηλαδή φάρμακα και άλλες θεραπευτικές επιλογές από τον γενικό ιατρό, και η δεύτερη εκείνους που λάμβαναν τη συνηθισμένη αγωγή σε συνδυασμό με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
Οι ασθενείς συμπλήρωσαν κατά μέσο όρο 6.3 μήνες θεραπείας, με μέσο όρο 11 συνεδρίες τους πρώτους έξι μήνες. Στο τέλος των έξι μηνών, σχεδόν οι μισοί (46%) από τους ασθενείς οι οποίοι αποτελούσαν την ομάδα με τις παράλληλες συνεδρίες ΓΣΘ ψυχοθεραπείας, συμπλήρωναν τα κριτήρια για θετική ανταπόκριση στη θεραπεία (κάτι που ορίζεται ως μια μείωση >50% στη βαθμολογία του ερωτηματολογίου Beck Depression Inventory), σε σύγκριση με το 22% της ομάδας που είχε λάβει την συνηθισμένη θεραπεία, οι οποίοι είχαν τριπλάσιες πιθανότητες ανταπόκρισης.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Ε – Learning Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Κέντρο Eκπαίδευσης και Ψυχοθεραπέιας Psychopedia με θέμα: “Η Εφαρμογή της Γνωσιακής Συμπεριφορική θεραπείας στην Κατάθλιψη”.
Διάρκεια βίντεο εισήγησης: 9 ώρες και 30 λεπτά (Περιλαμβάνει 4 βίντεο εισηγήσεων).
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού των εισηγήσεων στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. (Έχετε τη δυνατότητα εφόσον προκύψουν απορίες – ερωτήσεις από την παρακολούθηση της εισήγησης να μας τις στείλετε στο info@psychopedia.gr, ώστε να απαντηθούν από την εισηγήτρια).
Δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης και Εκπαιδευτικό υλικό.
Τα βίντεο των εισηγήσεων οι συμμετέχοντες τα παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/e-seminaria/psychopathologia/e-learning-ekpaideysi-i-efarmogi-tis-gnosiakis-symperiforikis-therapeias-stin-katathlipsi/
Οι ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν ΓΣΘ ήταν επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν ύφεση των συμπτωμάτων τους (BDI score <10) (28% vs. 15%) και είχαν λιγότερα συμπτώματα άγχους ή πανικού στο τέλος των έξι μηνών. Κατά μέσο όρο, το σκορ του ερωτηματολογίου BDI που μετράει την κατάθλιψη ήταν κατά 5.7 μονάδες λιγότερο στην ομάδα παρέμβασης με ΓΣΘ ψυχοθεραπεία. Η σταθερή λήψη φαρμακοθεραπείας ήταν υψηλή και στις δύο ομάδες, παρόλο που λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς βίωσαν αλλαγή της δόσης τους κατά την διάρκεια της θεραπείας.
Η αντίσταση στη θεραπεία της κατάθλιψης είναι ευρέως διαδεδομένη και κοινές πρακτικές για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνουν την χορήγηση διαφορετικών αντικαταθλιπτικών ή την προσθήκη και άλλης φαρμακευτικής αγωγής, για την ενίσχυση τους. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη, μεγάλης κλίμακας και τυχαίας κατανομής, μελέτη της ΓΣΘ ως παράγοντα βελτίωσης και μας δείχνει ότι η ΓΣΘ είναι αποτελεσματική στο να κατευνάζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακόμα και στο να βοηθάει στην πλήρη απαλλαγή του ασθενή από αυτά.
Βιβλιογραφία
Wiles, N., Thomas, L., Abel, A., Ridgway, N., Turner, N., Campbell, J., … & Lewis, G. (2013). Cognitive behavioural therapy as an adjunct to pharmacotherapy for primary care based patients with treatment resistant depression: results of the CoBalT randomised controlled trial. The Lancet, 381(9864), 375-384.
Συγγραφή άρθρου: Παναγιώτης Καραγιάννης, Φοιτητής Ψυχολογίας, Μέλος εθελοντής της ΕΔΟ.
Επιστημονική Επιμέλεια: Θεοδώρα Αναστασίου, Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΔΟ.
Πηγή: Καραγιάννης & Αναστασίου, 2014, maniokatathlipsi.gr
https://www.maniokatathlipsi.gr/2014/09/cbttreatmentresistantdepression/