Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία αναγνώρισης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ψυχολογικών δυσκολιών. Μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας και κατανόησης από μέρους του ειδικού ψυχικής υγείας και του ενδιαφερομένου, διερευνώνται εμπειρίες και συναισθήματα τα οποία καθιστούν το άτομο μη λειτουργικό και πιθανόν να το οδηγήσουν στην αίσθηση απώλειας νοήματος της ζωής.
Το πλαίσιο της θεραπείας, δηλαδή ο στόχος, η χρονική διάρκεια και το κόστος, συμφωνείται συνήθως από την αρχή, αλλά, φυσικά, αυτό μπορεί να τροποποιηθεί και πάλι από κοινού εφόσον κριθεί απαραίτητο στην πορεία.
Στόχος της ψυχοθεραπείας
Βοηθάει το άτομο στην ουσιαστική γνώση και κατανόηση του εαυτού του.
Ακριβώς επειδή το άτομο ξέρει τι είναι καλύτερο για το ίδιο, κατανοώντας τι συμβαίνει μέσα του, ενισχύεται με τη βοήθεια ειδικού ώστε να ανακαλύψει και να ξαναβρεί τις δυνάμεις του ώστε να ανταπεξέλθει στις προσωπικές και κοινωνικές συναναστροφές του.
Άλλο φιλο-θεραπεία άλλο Ψυχοθεραπεία
Πολλές φορές το να μοιραστούμε προσωπικά θέματα που μας προβληματίζουν με δικά μας πρόσωπα, μας βοηθά να ανακουφιστούμε προσωρινά και να λάβουμε σε ένα ποσοστό μια υποστήριξη από αυτά. Η διαφορά μεταξύ της φιλο-θεραπείας και της Ψυχοθεραπείας είναι ότι στη φιλο-θεραπεία μοιράζεσαι τον ψυχικό σου πόνο με το άλλο άτομο, ο οποίος πιθανότατα μπορεί να επανεμφανιστεί. Αυτό γίνεται επειδή απλά εκφράζουμε το πρόβλημα μας, δεν το λύνουμε απαραίτητα. Στην Ψυχοθεραπεία εκθέτεις πλήρως τις προσωπικές σου σκέψεις στον ειδικό ψυχικής υγείας χωρίς ο ίδιος να «σηκώσει» λίγο από το φορτίο σου. Το φορτίο δεν μοιράζεται αλλά αποκαλύπτεται και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μέσω ορισμένων δομών και συγκεκριμένων θεραπευτικών τεχνικών.
Επαναλαμβάνοντας στους γύρω μας τον προβληματισμό μας, απλά επαναβιώνουμε την τραυματική μας εμπειρία χωρίς να μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Φέρνοντας τον προβληματισμό αυτό σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας μπορούμε να τον κατανοήσουμε καλύτερα και να τον ξεπεράσουμε ουσιαστικά.
Ο ρόλος του Ψυχοθεραπευτή
Ο θεραπευτής δεν κρίνει και δεν εκφέρει γνώμη για το τι θα πρέπει να κάνει ο πελάτης του. Είναι εκεί για να τον βοηθήσει να καταλάβει τον εαυτό του και να πάρει αποφάσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνει στη ζωή του.