Δεν μας επηρεάζουν τα γεγονότα αυτά καθεαυτά αλλά ο τρόπος που τα βλέπουμε.
Για να αλλάξω το πως νιώθω χρειάζεται πρώτα να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου. Πεποιθήσεις εδραιωμένες από την παιδική μας ηλικία μας οδηγούν σε αυτόματες συμπεριφορές. Ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να αντιδράμε βασίζεται σε μαθημένη συμπεριφορά μας. Σταματώντας και τροποποιώντας δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης, ανακουφιζόμαστε άμεσα από δυσάρεστα συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα. Στόχος της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής θεραπείας είναι να εκπαιδεύσει το θεραπευόμενο ώστε ο ίδιος να γίνει θεραπευτής του εαυτού του.
Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί τον συνδυασμό δυο θεωρητικών κατευθύνσεων, της γνωσιακής η οποία θεμελιώθηκε από τον A. Beck την δεκαετία του ’70 και της κλασικής συμπεριφορικής θεωρίας.
Πως γίνεται
Οι γνωσιακές τεχνικές αποσκοπούν περισσότερο στην αμφισβήτηση των δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων, ενώ οι συμπεριφoρικές τεχνικές στη διαχείριση της συμπεριφοράς αποφυγής ορισμένων καταστάσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με την σταδιακή επαναδραστηριοποίηση του πάσχοντα στις δραστηριότητες που απέφευγε. Σε περιπτώσεις όπου το άτομο παραμένει για πολύ καιρό μη λειτουργικό συστήνεται η επίσκεψη σε Ψυχίατρο και εφόσον το κρίνει ο ίδιος να λάβει συνταγογραφούμενη αγωγή από τον ίδιο. Ο συνδυασμός ψυχοφαρμακευτικής αγωγής μαζί με Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα με έντονη αποφευκτική συμπεριφορά να επαναδραστηριοποιηθούν και να επανέλθουν στην αρχική τους ψυχική ισορροπία.
Πόσο διαρκεί
Η Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία είναι σύντομης διάρκειας (εξαρτάται το αίτημα του θεραπευόμενου και τη βαρύτητα του προβλήματος) και εστιάζει την προσοχή της στα τωρινά προβλήματα και όχι τόσο στο παρελθόν. Βασίζεται στην στενή συνεργασία του θεραπευτή και του θεραπευομένου και βασίζει το αποτέλεσμά της στην δουλειά που θα κάνει ο θεραπευόμενος μεταξύ των συνεδριών στο σπίτι του.