Η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΔΣΘ) δημιουργήθηκε από την Marsha Linehan για την αντιμετώπιση ασθενών που έπασχαν από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και ειδικότερα για την αντιμετώπιση νέων γυναικών που εμφάνιζαν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και είχαν κάνει απόπειρες αυτοκτονίας χωρίς να πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι μία σχετικά νέα θεραπεία καθώς τα δύο βιβλία οδηγοί εκδόθηκαν στην αρχή της δεκαετίας του 1990.
Η φιλοσοφία της προέρχεται από τις θεραπείες της συμπεριφοράς και τις θεωρίες της μάθησης καθώς και τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Επίσης δανείζεται στοιχεία και τεχνικές και από άλλες θεραπείες καθώς και φιλοσοφικά συστήματα τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής.Η συμπεριφορική θεραπεία θεωρείται χρήσιμη, λόγω του ότι βοηθά το άτομο να ελέγξει τις ενορμήσεις και τα ξεσπάσματα, αλλά και να βελτιώσει την ευαισθησία στην κριτική και την απόρριψη.
Πως γίνεται:
Βοηθά το άτομο να εντοπίσει τις δυνάμεις του και να τις ενισχύσει, έτσι ώστε να μπορέσει να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του και τη ζωή του. Βασίζεται στις αρχές της Γνωσιακής θεραπείας, δηλαδή βοηθά το άτομο στον εντοπισμό σκέψεων, πεποιθήσεων και υποθέσεων του που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του.
Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική συνήθως ανά εβδομάδα. Στην ατομική ψυχοθεραπεία υπάρχει επικέντρωση σε πιθανές αυτό-τραυματιστικές συμπεριφορές ή σε μετατραυματικό στρες και τη διαχείρισή τους. Η ομαδική διαλεκτική ψυχοθεραπεία εστιάζει κυρίως στην απόκτηση διαπροσωπικών δεξιοτήτων και τη ρύθμιση του συναισθήματος.
Οι οριακοί ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν «συναισθηματικές κρίσεις», κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Γι’ αυτό το λόγο προτείνονται δύο είδη θεραπείας: α) η ψυχοθεραπεία και β) η φαρμακοθεραπεία.