Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία, τηλ. 210-6413306, 6934650265.
Συχνά ακούμε άτομα γύρω μας που είτε βρίσκονται σε σχέση είτε με κοντινό περιβάλλον, παρόλα αυτά μέσα τους νιώθουν μόνοι. Για να μη βγάλουμε τον εαυτό μας απέξω αυτό το συναίσθημα του «μόνου» ίσως το νιώθουμε ή το έχουμε νιώσει και εμείς. Για κάθε άνθρωπο το αίσθημα του μόνου βιώνεται με διαφορετική ένταση, σε διαφορετική συχνότητα και για διαφορετικούς λόγους.
Ποια είναι η αληθινή διάσταση του «Νιώθω μόνος»; Υπάρχει περίπτωση αυτό το αίσθημα να βιώνεται με μεγαλύτερη πικρία από ότι υπάρχει ανάγκη; Πόσο ρεαλιστικό για τον καθένα μας είναι το «Νιώθω μόνος, άρα είμαι μόνος»;
ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Αν ρωτήσουμε τους εαυτούς μας σίγουρα κάποιοι από εμάς θα πουν ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει, ότι ο καθένας κοιτάει το συμφέρον και τη βόλεψη του. Αυτή η αντίληψη κυριαρχεί για δύο λόγους: Είτε έχουμε δώσει τόσα πολλά, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, είτε προσπαθούμε να δούμε αν ο άλλος ενδιαφέρεται για εμάς παύοντας να επικοινωνούμε αυτό που μας έχει ενοχλήσει. Αν είμαστε σε μια από τις δύο αυτές κατηγορίες τότε πιθανότατα έχουμε περισσότερες προσδοκίες από όσες χρειάζεται για το πώς «πρέπει» να μας φέρονται. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι έχουμε δώσει πάρα πολλά και ότι πολλές φορές έχουμε υποχωρήσει, απλά: Ποιος είπε ότι χρειάζεται να ανέχεστε τα πάντα για να μην σας εγκαταλείψουν όπως βαθιά μέσα σας μπορεί να υποθέτετε;
Αν λοιπόν δείχνουμε ότι κάποιες συμπεριφορές μας πειράζουν αλλά συνεχίζουμε να υπομένουμε, δίνουμε το μήνυμα ότι μπορούν να μας συμπεριφερθούν ανάλογα. Αν από την άλλη επιλέξουμε να σηκώσουμε «τείχος» θα μείνουμε εμείς και το ολοένα πικρότερο συναίσθημα μας που δεν είναι άλλο από απογοήτευση και θυμό προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ας σταματήσουμε να κάνουμε τα πράγματα πιο σοβαρά στο κεφάλι μας από ότι είναι.
-Αν πολλές φορές δεν μιλήσουμε για αυτό που μας ενοχλεί το πιθανότερο είναι να μην έρθει σε εμάς όχι γιατί μπορεί να μην θέλει αλλά για τι μπορεί να του έχουμε δώσει το μήνυμα ότι «δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο».
-Αν νιώθουμε μόνοι, ας δούμε: Είμαστε όντως μόνοι; Δεν έχουμε κανένα; Δεν είχαμε ποτέ κανένα; Μήπως νιώθουμε μόνοι γιατί αλλιώς έχουμε στο μυαλό μας το «μαζί»; Μήπως ζητάμε πάρα πολλά για να μην νιώθουμε μόνοι;
-Κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει 100%, όχι γιατί μπορεί να μην θέλει αλλά γιατί δεν είναι εμείς. Ο καθένας μας βιώνει τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα συναισθήματα με μοναδικό τρόπο.
Συμπερασματικά,
Δώσε πρώτος αυτό που θέλεις να σου δοθεί. Δώστο επειδή το θέλεις όχι για να πάρεις κάτι αντίστοιχο ή ακόμη περισσότερο. Δεν σου ζήτησε κανείς να δώσεις όλο σου το είναι. Κράτα και για εσένα λίγο χρόνο, φροντίδα και αγάπη ώστε να μην «αδειάσεις» όπως συχνά λες. Δεν υπάρχει λόγος να κλείνεσαι. Σιγουρέψου ότι δεν έχεις κάνει το βήμα σου προς τους άλλους και ότι έχεις ξεκαθαρίσει τη μεριά σου.
Αν ξέρω ποιος είμαι θα σταματήσω να περιορίζω τον εαυτό μου, θα πάψω να του ρίχνω τις ευθύνες για όλα και θα κάνω νέο ξεκίνημα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!
Το Psychopedia.gr αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής παρέχει σε όλους εξατομικευμένες Υπηρεσίες Ψυχικής υγείας.
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή email ώστε να μιλήσετε με τον Κατάλληλα Εξειδικευμένο Ψυχολόγο και να ορίσετε ένα ραντεβού αξιολόγησης με βάση τις ανάγκες σας.
Παρέχονται επίσης διαδικτυακές συνεδρίες μέσω Skype ή Viber.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6413306, 6934650265, email: psychopediagr@gmail.com
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ. 210-6413306, 6934650265, Διεύθυνση γραφείου: Λεωφόρος Αλεξάνδρας 209, Αμπελόκηποι Αθήνα δίπλα στο μετρό στάση Αμπελόκηποι.