Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία.
Συχνά μπορεί να βιώνουμε μοναξιά είτε βρισκόμαστε σε σχέση, είτε όχι. Νιώθουμε ότι οι γύρω μας δεν μας καταλαβαίνουν και ότι δεν θέλουν να μπουν στην θέση μας. Ακόμα και αν περιστοιχιζόμαστε από αγαπημένα πρόσωπα, υπάρχουν φορές που νιώθουμε τόσο μόνοι. ‘Έχετε αναρωτηθεί πως μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση;
Πρώτον:
Αρχικά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι στη θέση μας, όσο καλά και αν επικοινωνούμε αυτά που μας συμβαίνουν, εκτός από εμάς. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με άλλα βιώματα και άλλες ανάγκες. Μόνο εμείς ξέρουμε πως βιώνουμε και πως σκεπτόμαστε τόσο για δυσάρεστα πράγματα, όσο και για τα ευχάριστα. Ακόμη και ο έρωτας βιώνεται διαφορετικά ανάμεσα σε δύο άτομα.
Δεύτερον:
Όσο σκεπτόμαστε ότι δεν θα μας καταλάβουν τόσο σταματάμε να μιλάμε για εμάς και αρχίζουμε να αποστασιοποιούμαστε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το άτομο βλέπει μια συμπεριφορά: εμάς να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ, επομένως ας σταματήσουμε να περιμένουμε να καταλάβει τι έχουμε.
Τρίτον:
Άλλον είναι το αίσθημα της μοναξιάς και άλλο η πραγματική μοναξιά. Το να νιώθω μόνος δεν σημαίνει ότι είμαι στην πράξη και μόνος. Όντως δεν έχω κανέναν; Κανείς, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για εμένα; Σίγουρα θα ανακαλύψουμε ότι δεν ισχύει τόσο.
Αν όντως δεν έχουμε κανέναν είναι καιρός να διευρύνουμε τις γνωριμίες μας και να προσεγγίσουμε άτομα που μας ταιριάζουν.
Αν έχουμε κουραστεί από αυτό το αίσθημα της μοναξιάς, ας πάρουμε το χρόνο μας και ας μιλήσουμε για αυτό που μας απασχολεί. Ας μιλήσουμε όχι για να αλλάξουμε τον άνθρωπο αλλά για να βρούμε μια λύση και να καταλάβουμε και την οπτική του άλλου.
Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας όσα μας δυσκολεύουν, αξίζει να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Αξίζει να είμαστε και εμείς καλά!
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας – email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ. 210-6983155, 6934650265, Διεύθυνση γραφείου: Γεωργίου Βούρη 6 Αμπελόκηποι (400 μέτρα από τη στάση του μετρό Πανόρμου).