Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior προσφέρει νέες ιδέες για το πώς η επισήμανση του εαυτού του ως εθισμένου στην πορνογραφία μπορεί να επηρεάσει τόσο τα προσωπικά όσο και τα σχεσιακά αποτελέσματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ ο προσδιορισμός ως εθισμένος στην πορνογραφία συνδέεται με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα, συνδέεται ιδιαίτερα με δυσφορία στην επικοινωνία σχετικά με την πορνογραφία και μεγαλύτερη πιθανότητα διάλυσης της σχέσης. Σημειωτέον, αυτά τα αποτελέσματα της σχέσης παρέμειναν ακόμη και μετά τον υπολογισμό του βαθμού στον οποίο τα άτομα ανέφεραν τη χρήση πορνογραφίας τους ως καταναγκαστική ή δύσκολο να ελεγχθεί.
Αντίθετα, η «προβληματική χρήση πορνογραφίας» αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου η παρακολούθηση πορνογραφίας από άτομα γίνεται υπερβολική, απορυθμισμένη και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως αδυναμία ελέγχου της χρήσης παρά το γεγονός ότι θέλει να σταματήσει, οδηγώντας σε προσωπική στενοχώρια, προβλήματα σχέσεων ή παρέμβαση στις καθημερινές ευθύνες.
Ο όρος «προβληματική χρήση πορνογραφίας» προτιμάται έναντι του «εθισμού» στην επιστημονική κοινότητα για διάφορους λόγους. Ένας βασικός λόγος είναι ότι ο όρος «εθισμός» φέρει σημαντικό στίγμα και ηθική κρίση, που μπορεί να επιδεινώσει αρνητικά αποτελέσματα για άτομα που αισθάνονται ότι έχουν πρόβλημα με την πορνογραφία. Ενώ ο «εθισμός» έχει από καιρό συσχετιστεί με διαταραχές χρήσης ουσιών, η εφαρμογή του σε συμπεριφορές όπως η χρήση πορνογραφίας παραμένει αμφιλεγόμενη, εν μέρει επειδή οι εθισμοί συμπεριφοράς δεν αναγνωρίζονται παγκοσμίως σε διαγνωστικά κριτήρια όπως το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM).
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και χαρακτηρίζουν τη χρήση της πορνογραφίας τους μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές ψυχολογικές και σχεσιακές συνέπειες. Οι ερευνητές στόχευαν να διερευνήσουν εάν ο προσδιορισμός ως εθισμένος – αντί να νιώθει απλώς εκτός ελέγχου – συμβάλλει μοναδικά σε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα.
Η μελέτη περιελάμβανε ένα δείγμα 1.099 συμμετεχόντων, όλοι οι οποίοι είχαν κάποιο ιστορικό παρακολούθησης πορνογραφίας και ήταν επί του παρόντος σε μια ρομαντική σχέση. Οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν από το Amazon Mechanical Turk (MTurk), μια διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται συχνά για έρευνα κοινωνικών επιστημών λόγω της προσβασιμότητας και της σχετικά διαφορετικής δεξαμενής δειγμάτων. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα 10-15 λεπτών που ρωτούσε για τη χρήση πορνογραφίας, τις σκέψεις τους για τη χρήση τους και πώς επηρέασε τόσο την προσωπική τους ψυχολογική κατάσταση όσο και τη δυναμική της σχέσης τους.
Η βασική μεταβλητή ενδιαφέροντος ήταν το πόσο έντονα συμφώνησαν οι συμμετέχοντες με τη δήλωση, «Θα θεωρούσα τον εαυτό μου εθισμένο στην πορνογραφία», που βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από το 1 (πολύ διαφωνώ κάθετα) έως το 6 (πολύ συμφωνώ). Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την καταναγκαστική χρήση πορνογραφίας των συμμετεχόντων, πόσο θεώρησαν ότι η χρήση τους ήταν εκτός ελέγχου, χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Σεξουαλικού Καταναγκασμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που αναγνωρίστηκαν ως εθισμένοι στην πορνογραφία παρουσίασαν ποικίλα αρνητικά αποτελέσματα. Αρχικά, προτού ληφθεί υπόψη ο ψυχαναγκασμός, όσοι συμφώνησαν πιο έντονα με την ετικέτα του εθισμού ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, αυτοκτονικές σκέψεις, δυσφορία στην επικοινωνία σχετικά με την πορνογραφία με τον σύντροφό τους και μεγαλύτερη πιθανότητα να τερματίσουν μια σχέση λόγω χρήσης πορνογραφίας. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι συσχετίσεις βρέθηκαν ακόμη και μετά τον έλεγχο του πόσο συχνά οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν πραγματικά πορνογραφία και άλλους δημογραφικούς παράγοντες.
Ωστόσο, όταν η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά προστέθηκε στην ανάλυση, προέκυψε μια πιο λεπτή εικόνα. Η σύνδεση μεταξύ της αναγνώρισης ως εθισμένου και των προσωπικών ψυχολογικών αποτελεσμάτων -όπως η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός- εξαφανίστηκε μόλις λογιστικοποιήθηκε ο ψυχαναγκασμός. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου στη χρήση πορνογραφίας, και όχι η ίδια η ετικέτα του εθισμού, που οδηγεί τη σύνδεση με την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις.
Αντίθετα, η ταυτοποίηση ως εθισμένος παρέμεινε σημαντικά συνδεδεμένη με τα αποτελέσματα της σχέσης ακόμη και όταν λαμβανόταν υπόψη ο καταναγκασμός. Οι συμμετέχοντες που αυτοχαρακτηρίστηκαν ως εθισμένοι εξακολουθούσαν να είναι πιο πιθανό να αναφέρουν δυσφορία στην επικοινωνία σχετικά με τη χρήση πορνογραφίας και μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν βιώσει το τέλος μιας σχέσης αποκλειστικά λόγω της χρήσης πορνογραφίας. Αυτό υποδηλώνει ότι η ετικέτα εθισμού μπορεί να επηρεάσει μοναδικά τις σχέσεις, συμβάλλοντας σε προκλήσεις όπως η δυσκολία συζήτησης πορνογραφίας με έναν σύντροφο και μεγαλύτερη αστάθεια στις σχέσεις.
«Το κύριο στοιχείο από τα ευρήματα είναι ότι τα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά στην επισήμανση της συμπεριφοράς τους γύρω από τη χρήση πορνογραφίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Carson R. Dover, βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young. «Φαίνεται να υπάρχει ένα στίγμα γύρω από την ετικέτα «εξαρτημένος» που μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο προς τα άτομα να ξεπεράσουν την αντιληπτή προβληματική χρήση τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι για τα άτομα που εμπιστεύονται τη χρήση της πορνογραφίας κάποιου άλλου, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βοηθήσουμε το άτομο με ό,τι χρειάζεται, αντί να του επισημάνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο που μπορεί να μην είναι επωφελής».
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της μελέτης ήταν συγχρονικός, πράγμα που σημαίνει ότι συνέλαβε δεδομένα μόνο σε μια χρονική στιγμή. Αυτό καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης της αιτίας και του αποτελέσματος. Για παράδειγμα, ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αναγνώριση ως εθισμένος συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα σχέσεων, είναι πιθανό τα άτομα σε προβληματικές σχέσεις να είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίσουν τους εαυτούς τους ως εθισμένους στην πορνογραφία, παρά η ταμπέλα που προκαλεί τα προβλήματα της σχέσης.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.psypost.org