Εάν θεωρείτε ότι ο νάρκισσος στη ζωή σας θα κάνει σαρωτικές αλλαγές συμπεριφοράς, είναι πιθανό να απογοητευτείτε, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα ήταν εξής:
- O ναρκισσισμός μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής, αλλά πολύ σταδιακά.
- Οι άνθρωποι που θεωρούνται ναρκισσιστές στα νεότερα τους χρόνια εξακολουθούν να εμφανίζουν ναρκισσισμό αργότερα στη ζωή τους.
- Οι στρατηγικές για τον χειρισμό ναρκισσιστικών ανθρώπων περιλαμβάνουν την απεμπλοκή από επιθετικές ή τοξικές συμπεριφορές.
Ναρκισσιστής είναι κάποιος που έχει μια υπερβολική αίσθηση της σημασίας του εαυτού και είναι εξαιρετικά εγωκεντρικός. Οι ναρκισσιστές τείνουν να πιστεύουν ότι είναι μοναδικοί και ιδιαίτεροι, αναζητούν συνεχώς την προσοχή και μπορεί να μην καταλαβαίνουν ή να μην ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των άλλων.
Το άρθρο ανασκόπησης, το οποίο συνδύασε 51 μελέτες με περισσότερα από 37.000 άτομα συνολικά, είχε ως στόχο να διερευνήσει πώς αλλάζει ο ναρκισσισμός στη διάρκεια της ζωής. Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο ναρκισσισμός μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Δηλαδή, οι άνθρωποι γίνονται πιο γενναιόδωροι, συμπονετικοί και ευχάριστοι καθώς μεγαλώνουν.
Όμως, οι αλλαγές που εκτείνονται από την παιδική ηλικία μέχρι τα ενήλικα χρόνια ήταν μικρές και οι άνθρωποι που έδειχναν υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού ως παιδιά έτειναν να παραμένουν έτσι και ως ενήλικες.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας έναντι μιας συμπεριφοράς που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν ναρκισσιστικές συμπεριφορές μερικές φορές, που σημαίνει ότι περιστασιακά μπορεί να καυχιούνται ή να αναζητούν την προσοχή. Αυτό είναι διαφορετικό από τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, η οποία εμφανίζεται όταν κάποιος επιδεικνύει συνεχώς ναρκισσιστικές συμπεριφορές.
Σύμφωνα με την έρευνα οι ερευνητές προσδιόρισαν τρεις διαφορετικούς τύπους ναρκισσισμού:
- Ο αντιδραστικός ναρκισσισμός είναι αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν ως τυπικό ναρκισσισμό. Τα άτομα με αυτόν τον τύπο επικεντρώνονται στη δύναμη και την κατάσταση, λαχταρούν τον θαυμασμό και έχουν μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους.
- Ο νευρωτικός ναρκισσισμός εμφανίζεται όταν κάποιος χρειάζεται συνεχή επικύρωση και έπαινο και αντιδρά εξαιρετικά ευαίσθητα σε οποιαδήποτε κριτική. Τα άτομα με αυτό το είδος ναρκισσισμού έχουν συχνά αισθήματα ντροπής, άγχους και αμφιβολίας για τον εαυτό τους.
- Ο ανταγωνιστικός ναρκισσισμός εμφανίζεται όταν κάποιος είναι υπερβολικά ανταγωνιστικός, εχθρικός προς τους άλλους και στερείται ενσυναίσθησης. Τα άτομα με αυτόν τον τύπο βλέπουν τις περισσότερες φορές τους άλλους ως ανταγωνιστές.
Δεδομένου ότι ο ναρκισσισμός είναι απίθανο να βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της ζωής, η έρευνα για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ναρκισσιστών μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες ή συστηματικές ανασκοπήσεις σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρα 1ησης με ναρκισσιστικά άτομα, αλλά οι κλινικοί ψυχολόγοι έχουν αναπτύξει ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν.
Η 1η στρατηγική που ονομάζεται “γκρίζο λίκνισμα”, περιλαμβάνει την απεμπλοκή από επιθετικές ή τοξικές συμπεριφορές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι προσφέρετε μόνο σύντομες, ξεκάθαρες απαντήσεις ή απαντήσεις, απόκρυψη τυχόν συναισθηματικών αντιδράσεων που μπορεί να αισθάνεστε ή εγκαταλείπετε εντελώς μια έντονη κατάσταση. Η ιδέα είναι ότι αρνούμενος να αντιδράσεις σε ναρκισσιστική συμπεριφορά, με αυτό τον τρόπο δεν την ανταμείβεις.
Οι ψυχολόγοι επίσης προτείνουν επίσης ως 2η στρατηγική τη θέσπιση σταθερών ορίων σχετικά με το πώς περιμένετε να σας συμπεριφέρονται και να επιβραβεύετε ή να επαινείτε κάθε φορά που ένα ναρκισσιστικό άτομο δείχνει ενσυναίσθηση ή φροντίδα.
Η 3η στρατηγική ονομάζεται “Το μήνυμα που λαμβάνει το σπίτι”: Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι ο ναρκισσισμός υποδηλώνει ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια της ζωής. Αυτές οι πληροφορίες είναι πιθανώς πιο σημαντικές για όσους συναντούν και ζουν με ναρκισσιστικά άτομα.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: The Bronfenbrenner Center for Translational Research at Cornell University is focused on using research findings to improve health and well-being of people at all stages of life.
https://www.psychologytoday.com/