“Η μνήμη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αρχείο του παρελθόντος. Είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο. Είναι ο συνδετικός ιστός που βρίσκεται κάτω από αυτό που λέμε, σκεφτόμαστε και κάνουμε”. —Τσαράν Ρανγκανάθ
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η λέξη «μνήμη» αναφέρεται στην ικανότητά μας να ανακαλούμε πράγματα που μάθαμε ή ζήσαμε στο παρελθόν. Αλλά η μνήμη είναι πολύ περισσότερο από την ανάμνηση. Ανήκει σε κάθε πτυχή της ψυχικής μας ζωής, βοηθώντας μας να βιώσουμε το εδώ και τώρα με συνεκτικό τρόπο.
Η αίσθηση του ποιοι είστε και οι τακτικές που χρησιμοποιείτε για να πλοηγηθείτε στη ζωή είναι προϊόντα νευρωνικών αρχείων που περιλαμβάνουν τις αποθήκες μνήμης σας. Όταν αντιμετωπίζετε καταστάσεις που μοιάζουν με κάποια πτυχή του παρελθόντος σας, ενεργοποιείται η ανάμνηση των συμφραζομένων: η αισθητή εμπειρία της παρούσας στιγμής στο παρόν πλαίσιο. Ακόμη και όταν δεν αναπολείτε συνειδητά την ιστορία σας, υπάρχει ένα στοιχείο της μνήμης που υπαγορεύει πώς νιώθετε κάθε στιγμή που βιώνετε.
Σκεφτείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει όταν μπείτε σε ένα μουσείο: Ίσως μια ήρεμη στοχαστική κατάσταση σας κατακλύζει και οι πολλές πτυχές του νοητικού εαυτού σας (δηλαδή η εστίαση, η διάθεσή σας, οι σκέψεις, οι επιθυμίες και οι πράξεις σας) συντονίζονται με τον χώρο που περικλείει τώρα εσείς. Σε αυτό το μέρος, είστε σιωπηλοί, περίεργοι και ανοιχτόμυαλοι.
Παρατηρήστε ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να είστε έτσι. Απλώς μπήκατε σε αυτό όταν περάσατε το κατώφλι της γκαλερί, όταν μπήκατε στο παρόν πλαίσιο.
Αν και μπορεί να μην παρατηρούμε τις εσωτερικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν μετακινούμαστε από το ένα πλαίσιο στο άλλο, αυτές οι αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας για να ζήσουμε με επιτυχία. Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει twerking στη γκαλερί σαν να ήταν η πίστα ενός νυχτερινού κέντρου; Αν ανατριχιάζετε στη σκέψη να το κάνετε αυτό, η μνήμη σας σας βοηθά να πλοηγηθείτε στη ζωή με έναν τρόπο προσαρμοσμένο στα συμφραζόμενα. Αυτό το παράδειγμα επεξηγεί δύο πτυχές της ανάμνησης με βάση τα συμφραζόμενα:
- Η παρούσα εμπειρία σας βασίζεται σε μονοπάτια μνήμης που συντονίζουν την εστίαση, τη διάθεση, τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τους στόχους και τις ενέργειες.
- Αυτά τα μονοπάτια εξαρτώνται από το πλαίσιο, δημιουργώντας μοτίβα συναισθήματος και ύπαρξης που είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή ερεθίσματα.
Μερικές φορές η σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος είναι συνειδητή. Αλλά συχνά δεν είναι, επειδή η ανάμνηση με βάση τα συμφραζόμενα χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει τα λειτουργικά σας ένστικτα εδώ και τώρα, όχι για να ανακαλέσετε το παρελθόν.
Πώς σχετίζεται αυτό με τη θεραπεία;
Όταν αντιμετωπίζετε συναισθηματικές προκλήσεις στη ζωή, βιώνετε επίσης την ανάμνηση των συμφραζομένων. Το άγχος, το άγχος, η θλίψη, η ενοχή, η ντροπή κ.λπ. είναι όλα ήδη αποθεκευμένα στις αποθήκες μνήμης και καθοδηγούν τα λειτουργικά σας ένστικτα στα πλαίσια που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Το αφεντικό σας σας κοιτάζει με ένα κενό βλέμμα καθώς μιλάτε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης και νιώθετε μια ξαφνική ορμή άγχους και ντροπής. Εσείς κοκκινίζετε, αποκτάτε συνείδηση του εαυτού σας, αλλάζετε το κάθισμά σας και αρχίζετε να τριγυρνάτε. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τα λειτουργικά ένστικτα της μνήμης σας καθώς είναι συντονισμένα με ένα πολύ συγκεκριμένο έναυσμα. Όταν τέτοια πρότυπα επανεμφανίζονται στη ζωή ενός ατόμου, η θεραπεία βοηθά το άτομο να ανακτήσει τις υποκείμενες λειτουργικές μνήμες, να τις εξετάσει και να τις τροποποιήσει.
Ποιοι τύποι θεραπείας τροποποιούν τις προβληματικές λειτουργικές μνήμες;
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η επέκταση του πεδίου της νευροεπιστήμης ενοποιεί ένα άλλοτε κατακερματισμένο και ανταγωνιστικό τοπίο θεραπείας, επειδή η αυξανόμενη γνώση μας για τον εγκέφαλο μας βοηθά να κατανοήσουμε τη συναισθηματική αλλαγή με όρους πιο ουδέτερους ως προς τη θεραπεία. Η ενοποιητική ιδέα είναι ότι η ουσιαστική συναισθηματική αλλαγή συμβαίνει όταν τα δίκτυα μνήμης στο σώμα ενεργοποιούνται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και καλωδιώνονται εκ νέου. Όλες οι αποτελεσματικές θεραπείες διευκολύνουν αυτήν την αλυσίδα γεγονότων, ακόμη και όταν δεν είναι η εκφρασμένη θεωρία ή το επίκεντρο της προσέγγισης.
Δεν προτείνω ότι όλες οι θεραπείες είναι ή θα έπρεπε να είναι ίδιες από κάθε άποψη. Η ποικιλία των μοντέλων και των στρατηγικών θεραπείας που υπάρχουν σήμερα είναι ζωτικής σημασίας. Τα άτομα έχουν διαφορετικές εμπειρίες ζωής, προσωπικότητες, στυλ και ανάγκες. Και οι άνθρωποι επωφελούνται περισσότερο από έναν τύπο προσέγγισης παρά από έναν άλλο. Αλλά όταν η εφαρμογή είναι σωστή, οι υποκείμενες διαδικασίες επούλωσης είναι οι ίδιες. Αυτό το γεγονός προσφέρει στους θεραπευτές και στους πελάτες ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο κάνουν το έργο της μεταμόρφωσης των αναμνήσεων.
Συνοψίζοντας, η θεραπεία μπορεί να θεωρηθεί ως μια συνομιλία που αντλεί αναμνήσεις από τα συμφραζόμενα, είτε είναι πρόσφατες είτε σφυρηλατημένες εδώ και πολύ καιρό, ώστε να μπορούν να γίνουν κατανοητές και να επανασυνδεθούν για να διευκολύνουν την ηρεμία, την ικανοποίηση, την κοινωνική σύνδεση, την εκτίμηση, την κυριαρχία, την ευελιξία, την αυθεντικότητα, και σκοπός. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες να κατανοήσουν τον εαυτό τους με μεγαλύτερο βάθος. παρέχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες προοπτικές. Δημιουργήστε νέες εμπειρίες για να υπερβείτε τα προβληματικά πρότυπα. να τους δώσει ένα ευρύτερο και πιο ευέλικτο εύρος απαντήσεων σε ενεργοποιητές και τελικά, αφήστε τους μια ξεκάθαρη αίσθηση για το πώς να πλοηγηθούν στις συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Καθώς αυτά τα βήματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα δίκτυα μνήμης κάτω από την κουκούλα επανατοποθετούνται για να καταστεί δυνατή η πιο διαρκής αλλαγή. Είναι ευτυχές που υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την επίτευξη αυτού του στόχου και τα άτομα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μια προσέγγιση ή στυλ που τους ταιριάζει.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.psychologytoday.com