Οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά αγχώδεις θεωρούν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ότι ορισμένες δύσκολές, πιεστικές ή ακόμα και τραυματικές καταστάσεις-εμπειρίες στην ζωή τους έχουν συντελέσει ώστε να αισθάνονται έτσι.
Ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει την αιτία ώστε ένα άτομο να παρουσιάσει οξεία διαταραχή άγχους, διαταραχή μετατραυματικού στρες ακόμα και ειδική φοβία. Κάθε μία από τις διαταραχές άγχους αρχίζει συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες μετά από μια τραυματική εμπειρία. Ενώ μια φοβία μπορεί να μην αναπτύσσεται αμέσως μετά από ένα τραυματικό συμβάν, μπορεί αλλά μπορεί επανεμφανιστεί αρκετό καιρό μετά. Για παράδειγμα μπορεί κατά τα νεανικά μας χρόνια να είχαμε δεχθεί επίθεση από σκύλο και τώρα στην ηλικία που είμαστε για αυτό το λόγο να φοβόμαστε γενικά τα σκυλιά.
Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν βιώσει ιδιαίτερα αγχωτικές ή τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν, διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο να δυσκολευτούν να διαχειριστούν δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις αργότερα. Παραδείγματα εμπειριών είναι οι καταχρήσεις, η παραμέληση, η συναισθηματική στέρηση, απώλεια ακόμα και η απόσπαση από τους γονείς.
Ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε οξεία διαταραχή άγχους είτε σε μετατραυματική διαταραχή άγχους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλα τα άτομα, κάποια άτομα μπορεί να αναπτύξουν επίπονο άγχος για έναν αριθμό θεμάτων που διαρκούν τουλάχιστον 6 μήνες (γενικευμένη διαταραχή άγχους). Είναι επίσης πιθανό ότι ένα τραυματικό συμβάν μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη κρίσεων πανικού και αν αυτές οι κρίσεις πανικού αρχίσουν να εκδηλώνονται χωρίς προειδοποίηση και να προκαλούν έντονη δυσφορία για το άτομο, τότε σημαίνει ότι υπάρχει η λεγόμενη Διαταραχή πανικού. Το τραύμα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση διαταραχών άγχους με πολλούς τρόπους.
Η ουσία είναι ότι μετά την έκθεση του ατόμου στο τραύμα, πρέπει απαραίτητα να δεχθεί ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας όσον το δυνατόν νωρίτερα ώστε να βοηθηθεί αποτελεσματικά και μειωθούν οι επιπτώσεις του τραύματος σε βάθος χρόνου.
Οι διαταραχές άγχους προκαλούνται από έναν περίπλοκο συνδυασμό βιολογικών, γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα τραυματικά γεγονότα αποτελούν βασικό περιβαλλοντικό παράγοντα που είναι γνωστό ότι προκαλεί ορισμένες διαταραχές άγχους, ειδικά διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνες ένας βιασμός αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μετατραυματικής διαταραχής άγχους: Η Mετατραυματική διαταραχή άγχους εμφανίζεται στο 65% των ανδρών και το 46% των γυναικών που είναι θύματα βιασμού.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Άγχος – Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης”, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και ώρα: 12.00-14.30. Eπιπλέον Δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω Skype και Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-seminario-agchos-sygchrones-methodoi-diacheirisis-5-5-2019/