Λέγεται ότι η διατροφή που ακολουθούμε είναι ο “καθρέφτης” του σώματος αλλά και της προσωπικότητας μας. Υπάρχουν αρκετές τροφές σύμφωνα με έρευνα την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές ψυχολόγοι, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα επιστήμονες του University College του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία της διατροφής 3.500 εθελοντών ηλικίας 40 έως 50 ετών, και τα συνέκριναν με την κατάθλιψή τους πέντε χρόνια αργότερα.
Ξεκίνησαν με το να δημιουργήσουν με όσους πήραν μέρος στην έρευνα δυο ομάδες και τους χώρισαν ανάλογα τη διατροφή τους. Πρώτη ομάδα αυτούς που έτρωγαν πολλά φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια) και στη δεύτερη ομάδα όσους προτιμούσαν τα επεξεργασμένα (όπως τηγανητά, γλυκά, προϊόντα κρέατος, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος).
Επίσης παρακολούθησαν και άλλη μια κατηγορία παραγόντων που παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα κατάθλιψη όπως το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την φυσική δραστηριότητα και τις χρόνιες νόσους, διεπίστωσαν πως ό,τι τρώμε σήμερα μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης.
Ειδικότερα, οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει κατάθλιψη έπειτα από 5 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα.
Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στο μέλλον σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο με ποιον τρόπο μπορούν μερικά τρόφιμα να θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία ή κάποια άλλα να την υπονομεύουν.
Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο η ανάπτυξη φλεγμονής λόγω της κακής διατροφής, καθώς η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πάρα πολλά χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και θα μπορούσε να επηρεάζει και τον εγκέφαλο.
Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στο μέλλον σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο με ποιον τρόπο μπορούν μερικά τρόφιμα να θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία ή κάποια άλλα να την υπονομεύουν.
Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο η ανάπτυξη φλεγμονής λόγω της κακής διατροφής, καθώς η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πάρα πολλά χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και θα μπορούσε να επηρεάζει και τον εγκέφαλο.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: Διατροφικές διαταραχές σε Παιδιά & Ενήλικες – Σύγχρονες Θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Ημερομηνία έναρξης: Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η διάκριση των παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση των διατροφικών διαταραχών, η αξιολόγηση της κλινικής εικόνας με βάση τα επίσημα κριτήρια και η εξοικείωση με τις κατάλληλες θεραπευτικές προσεγγίσεις που λειτουργούν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση τους.
Σε ποιους απευθύνεται: Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ιατρούς, Νοσηλευτές, φοιτητές και το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/ekpaideytiko-programma-diatrofikes-diataraches-se-paidia-amp-enilikes-sygchrones-therapeytikes-paremvaseis/