Psychopedia.gr

Υγιεινή διατροφή και κατάθλιψη.

Λέγεται ότι η διατροφή που ακολουθούμε είναι ο “καθρέφτης” του σώματος αλλά και της προσωπικότητας μας. Υπάρχουν αρκετές τροφές σύμφωνα με έρευνα την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές ψυχολόγοι, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα επιστήμονες του University College του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία της διατροφής 3.500 εθελοντών ηλικίας 40 έως 50 ετών, και τα συνέκριναν με την κατάθλιψή τους πέντε χρόνια αργότερα.

Ξεκίνησαν με το να δημιουργήσουν με όσους πήραν μέρος στην έρευνα δυο ομάδες και τους χώρισαν ανάλογα τη διατροφή τους. Πρώτη ομάδα αυτούς που έτρωγαν πολλά φυσικά προϊόντα (όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια) και στη δεύτερη ομάδα  όσους προτιμούσαν τα επεξεργασμένα (όπως τηγανητά, γλυκά, προϊόντα κρέατος, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος).

Επίσης παρακολούθησαν και άλλη μια κατηγορία παραγόντων που παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα κατάθλιψη όπως το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την φυσική δραστηριότητα και τις χρόνιες νόσους, διεπίστωσαν πως ό,τι τρώμε σήμερα μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης.

Ειδικότερα, οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει κατάθλιψη έπειτα από 5 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα.

Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Συναισθηματική υπερφαγία – Βήματα για την αντιμετώπιση”.

Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. (Έχετε τη δυνατότητα εφόσον προκύψουν απορίες-ερωτήσεις από την παρακολούθηση της εισήγησης να μας τις στείλετε στο info@psychopedia.gr, ώστε να απαντηθούν από την εισηγήτρια). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-synaisthimatiki-yperfagia-vimata-gia-tin-antimetopisi/

 

Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στο μέλλον σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο με ποιον τρόπο μπορούν μερικά τρόφιμα να θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία ή κάποια άλλα να την υπονομεύουν.

Οι επιστήμονες, πάντως, πιστεύουν ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο η ανάπτυξη φλεγμονής λόγω της κακής διατροφής, καθώς η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πάρα πολλά χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και θα μπορούσε να επηρεάζει και τον εγκέφαλο.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο