Η εορταστική περίοδος μπορεί να φέρει χαρά αλλά και ένα μοναδικό σύνολο πιέσεων στη ζωή, την οικογένεια και τις σχέσεις.
Όταν μιλάμε για εορταστικό άγχος, αναφερόμαστε σε αυτό το συντριπτικό συναίσθημα που συνοδεύει μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αυτό περιλαμβάνει αγορά δώρων, προθεσμίες εργασίας, πάρτι προσωπικού, σχολικές εκδηλώσεις, εξετάσεις, οικογενειακές συναντήσεις, προγραμματισμό γευμάτων, οργάνωση ταξιδιών και προετοιμασία για την Πρωτοχρονιά.
Το πρόσθετο άγχος ή το αίσθημα κατακλυσμού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι κάτι που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Ενώ η εποχή του χρόνου προορίζεται για χαρά και γιορτή, φέρνει επίσης μοναδικές προκλήσεις. Η δυναμική της οικογένειας, οι ανησυχίες για τα χρήματα, οι κοινωνικές προσδοκίες, οι υποχρεώσεις φιλοξενίας, το αλκοόλ, τα ταξίδια και το μαγείρεμα… μπορεί να δημιουργούν υπερβολικά και δύσκολα στη διαχείριση τους συναισθήματα.
Τι οδηγεί σε επιπλέον άγχος κατά την περίοδο των γιορτών
Ακολουθούν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν το άγχος κατά την περίοδο των διακοπών:
Οικονομικές πιέσεις: Η επιβάρυνση των εξόδων διακοπών, όπως δώρα, ταξίδια και φιλοξενία οικογενειακών συγκεντρώσεων.
Διαχείριση χρόνου: Αγωνιζόμαστε να εξισορροπήσουμε προσωπικές, εργασιακές και εορταστικές ευθύνες.
Σχέσεις: Βιώνουμε περίπλοκες σχέσεις, οικογενειακές συγκρούσεις και χωρισμούς ή διαζύγιο κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Υπερδέσμευση: Αισθανόμαστε καταβεβλημένοι λέγοντας ναι σε κάθε γεγονός ή υποχρέωση.
Κοινωνική σύγκριση: Η πίεση να ανταποκριθούμε στις εμπειρίες των άλλων διακοπών, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίτευξη: Συναισθήματα και προβληματισμοί για τη χρονιά που έφυγε (και αυτή που έρχεται μπορεί να είναι πηγή άγχους, θλίψης ή ανησυχίας).
Οι επιπτώσεις του εορταστικού στρες
Το άγχος που προέρχεται από αυτά τα γεγονότα και καταστάσεις μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να κυμαίνεται από μια δύσκολη εβδομάδα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων ή να επεκταθεί μέχρι τις διακοπές.
Βραχυπρόθεσμα, το τέλος του έτους μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας, άγχους, προσμονής και τρόμου – όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν, να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το άγχος.
Μακροπρόθεσμα, μπορεί να επηρεάσει τη γενική ψυχική υγεία και ευεξία και να καταστήσει δυσκολότερη τη διαχείρισή τους.
Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, το άγχος που προκαλείται από γεγονότα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορεί να εκδηλωθεί με πονοκεφάλους, αϋπνία και κόπωση.
Πώς να διαχειριστούμε το εορταστικό άγχος που οδηγεί στο τέλος του χρόνου (και κατά τη διάρκεια).
Εάν το τέλος του έτους προκαλεί αυξημένο άγχος και ανησυχία και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σας υγεία, μερικές από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν.
Ας δομικάσουμε να ασκήσσουμε την ενσυνειδητότητα ή τεχνικές χαλάρωσης ή ασκήσεις αναπνοής. Μπορούμε να τα κάνουμε αυτά όταν είμαστε αγχωμένοι ή προετοιμαζόμαστε για να διαχειριστούμε το άγχος που ενδέχεται να προκληθεί.
Προγραμματίστε στην «αυτοφροντίδα». Ο χρόνος μόνος έχει σημασία. Μπορούμε να ασκηθούμε να διαβάσσουμε, να παρακολουθήσουμε τηλεόραση ή απλά να χαλαρώσουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα – ό,τι και αν φορτίζει τις μπαταρίες μας.
Απλοποιούμε τη λίστα εργασιών μας. Το να βρισκόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα είναι πιο σημαντικό από το να βιαζόμαστε για να αγοράσουμε τα πιο ακριβά δώρα ή να οργανώσουμε διαδοχικές δραστηριότητες.
Αξίζει να θυμηθούμε τι είναι σημαντικό για εμάς και εστιάσουμε στην ευγνωμοσύνη. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε – όχι για αυτά που δεν έχουμε.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.beyondblue.org.au