Η δίαιτα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τομέα της συναισθηματικής ευεξίας γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Μια γυναίκα χρειάζεται μια πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα για να υποστηρίξει τη θετική συναισθηματική ευεξία της. Αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης.
Η τοποθέτηση των στοιχείων υποδηλώνει ότι οι ανατομικές – λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλο των ανδρών και των γυναικών υπαγορεύουν την ευαισθησία σε ψυχικές ασθένειες.
Εντούτοις, ελάχιστα γνωρίζουν οι επιστήμονες για το ρόλο, τον οποίο διαδραματίζουν τα διατροφικά πρότυπα στην ψυχολογική ευεξία που συσχετίζεται με το φύλο. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια σπουδών υγείας και ευεξίας του Πανεπιστημίου Binghamton, Lina Begdache, πραγματοποίησε μια ανώνυμη έρευνα σε 563 συμμετέχοντες στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα με σκοπό τη διερεύνηση του θέματος.
Το 48% εξ των ερωτηθέντων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 52% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές εξακρίβωσαν πως είναι πιο πιθανότερο να βιώσουν οι άνδρες την ψυχική ευεξία μέχρι και να εμφανιστούν διατροφικές ανεπάρκειες. Από την πλευρά των γυναικών βρέθηκε πως είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν την ψυχική ευεξία μέχρι και να ακολουθηθεί μια ισορροπημένη διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής.
Κατά την κ. Begdache, με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δίνεται μια εξήγηση στις αναφορές προηγούμενων μελετών, που καταδεικνύουν πως οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ψυχική δυσφορία σε σχέση με τους άνδρες.Οι ίδιες μελέτες υπογραμμίζουν και το ρόλο της διατροφικής πυκνότητας στην επίτευξη της πνευματικής ευεξίας.
«Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται ένα μεγαλύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών για να υποστηρίξουν τη διάθεση, σε σύγκριση με τους άνδρες», ανέφερε η κ. Begdache.
«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος και κατάθλιψη, καθώς και να υποφέρουν από μεγαλύτερα επεισόδια, σε σύγκριση με τους άνδρες. Η σημερινή διατροφή είναι υψηλή σε ενέργεια ,αλλά είναι φτωχή στις βασικές θρεπτικές ουσίες, οι οποίες υποστηρίζουν την ανατομία και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή των προγόνων μας, η οποία περιλάμβανε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συνέβαλε σημαντικά στον αύξηση του όγκου του εγκεφάλου και στη γνωστική εξέλιξη της ανθρωπότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Συναισθηματική υπερφαγία – Βήματα για την αντιμετώπιση”. Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-synaisthimatiki-yperfagia-vimata-gia-tin-antimetopisi/
«Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές φυσικές – συναισθηματικές ευθύνες που μπορεί να απαιτούν διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις και προτιμήσεις τροφίμων.Έτσι, η διαφορική λήψη τροφής και ενέργειας με βάση το φύλο μπορεί να εξηγήσει τους διαφορικούς όγκους του εγκεφάλου και τη συνδεσιμότητα μεταξύ των θηλυκών, καθώς και των αρσενικών. Επομένως, συμβαίνει μια δυνητική αναντιστοιχία μεταξύ της σύγχρονης διατροφής και του εξελισσόμενου ανθρώπινου εγκεφάλου που διαταράσσει την κανονική λειτουργικότητα ορισμένων εγκεφαλικών συστημάτων», είπε η κ. Begdache.
Η έρευνα υπό τη μορφή άρθρου με τίτλο «Ανάλυση των κύριων συστατικών προσδιορίζει διαφοροποιημένους ειδικά για το φύλο τρόπους διατροφής, που μπορεί να συνδέονται με την ψυχική δυσφορία στους ενήλικες», δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutritional Neuroscience».
Πηγή: https://www.typologos.com