Τραγικές και τραυματικές εμπειρίες συχνά φέρνουν τα άτομα σε επαγγελματίες συμβούλους ψυχικής υγείας. Μπορεί να είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ένα βαθιά προσωπικό και συγκινητικό γεγονός. Βιώνοντας τη θλίψη είναι ένα σύνθετο έργο, που δεν είναι όλοι εξοπλισμένοι να το χειριστούν μόνοι τους. Οι θεραπευτές ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες να επεξεργαστούν αυτά τα συναισθήματα επινοώντας συμβουλευτικές στρατηγικές για την απώλεια και τη θλίψη.
Η θλίψη είναι ένα κοινό θέμα στην επαγγελματική συμβουλευτική. Όχι μόνο οι θεραπευτές ψυχικής υγείας μπορούν να ειδικεύονται στη θεραπεία πένθους και να γίνουν επαγγελματίες σύμβουλοι πένθους, αλλά η θλίψη μπορεί επίσης να είναι κυρίαρχο θέμα στις αλληλεπιδράσεις με τους θεραπευόμενους κάθε είδους. Είτε είστε σύμβουλος κρίσεων που εργάζεται με θύματα τραυματικών γεγονότων είτε σύμβουλος γάμου που καθοδηγεί τους θεραπευόμενους μέσα από περίπλοκα συναισθήματα που πηγάζουν από το διαζύγιο, η θλίψη είναι πάντα παρούσα στη συμβουλευτική.
Αυτή η πραγματικότητα καθιστά σημαντικό για τους θεραπευτές να αναπτύξουν δεξιότητες για να βοηθήσουν τους πελάτες να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν το πένθος. Το να έχουν το κλινικό υπόβαθρο για να προσεγγίσουν αντικειμενικά την απώλεια και στη συνέχεια να καθοδηγήσουν τους θεραπευόμενους μέσα από τις δικές τους εμπειρίες είναι σημαντικό για αυτούς να φτάσουν σε θετικά αποτελέσματα.
Τι είναι η Συμβουλευτική Θλίψης;
Λίγα συναισθήματα προκαλούν τέτοια προσωπική αγωνία και αγωνία όπως η θλίψη. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θεραπευόμενοι μπορεί να αναζητήσουν τις επαγγελματικές υπηρεσίες ενός θεραπευτή ψυχολόγου στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το θάνατο ή με άλλο τρόπο να κατανοήσουν τη θλίψη και να προχωρήσουν από αυτό. Η συμβουλευτική θλίψης είναι η εφαρμογή διαφόρων τεχνικών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να ξεπεράσουν τη θλίψη με τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους που εκδηλώνεται.
Ο πρωταρχικός ρόλος του πένθους σε θέματα ψυχικής υγείας απαιτεί οι σύμβουλοι να το κατανοούν και να διαθέτουν τις συμβουλευτικές δεξιότητες για να το προσεγγίσουν με τους θεραπευόμενους. Υπάρχουν δύο κοινά αναγνωρισμένες μορφές θλίψης:
Η πρώτη φάση του πένθους: Αυτή η διαδικασία μπορεί να φανεί σε θεραπευόμενους που προσπαθούν να ελέγξουν τη θλίψη και το περιβάλλον τους, μερικές φορές σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τον πόνο, αλλά άλλες φορές ως μέσο για να αντιμετωπίσουν και να προχωρήσουν. Η φαση αυτή συχνά περιλαμβάνει πειστική λήψη αποφάσεων και λογικό εξορθολογισμό.
Διαισθητικό πένθος: Στο άλλο άκρο του φάσματος του πένθους βρίσκεται το διαισθητικό πένθος ή οι έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και οι διαθέσεις που μπορεί να βιώσουν οι πελάτες μετά από μια απώλεια, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν απώλεια ή τραύμα σε απεικονίσεις μέσων. Οι διαισθητικοί θρηνητές μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να μοιράζονται συναισθήματα και σκέψεις επειδή αντιμετωπίζουν απίστευτη δυσκολία στην αντιμετώπιση.
Η θλίψη μπορεί να είναι παρούσα σε μια σειρά από καταστάσεις του πελάτη και μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία συμπεριφορών και συναισθημάτων. Για παράδειγμα, ενώ συχνά χαρακτηρίζονται από έντονη θλίψη, οι εκφράσεις θλίψης μπορεί επίσης να έχουν τη μορφή ενοχής, οργής ή συγκεχυμένης ανακούφισης. Το εύρος θυμίζει τα πέντε στάδια της θλίψης: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή.
Η αντίδραση κάθε ατόμου σε μια απώλεια θα είναι διαφορετική. Ωστόσο, είναι ευθύνη του θεραπευτή να καθοδηγεί αποτελεσματικά όλους τους θεραπευόμενους σε κάθε στάδιο, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές και στρατηγικές αντιμετώπισης στην πορεία.
Τεχνικές Συμβουλευτικής Θλίψης
Η εκμάθηση τεχνικών συμβουλευτικής θλίψης μπορεί να ωφελήσει τους κλινικούς θεραπευτές ψυχικής υγείας, είτε ασκούνται με γενικούς πληθυσμούς είτε ειδικεύονται σε τομείς όπως η κατάχρηση ουσιών, το σχολείο ή η συμβουλευτική γάμου. Η θλίψη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε κάθε είδους αλληλεπιδράσεις με τους θεραπευόμενους, επομένως η προετοιμασία με στρατηγικές και μεθόδους για την αντιμετώπιση του θέματος κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων είναι απαραίτητη.
Αυτές οι 5 συμβουλευτικές στρατηγικές για την απώλεια και τη θλίψη απεικονίζουν το φάσμα των προσεγγίσεων που μπορούν να ακολουθήσουν οι θεραπευτές όταν βοηθούν τους θεραπευόμενους να ξεπεράσουν μια τραγική απώλεια.
1. Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)
Αυτή η προσέγγιση στη συμβουλευτική θλίψης εστιάζει στο να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να εντοπίσει αρνητικά πρότυπα σκέψης και να τα αντικαταστήσει με πιο θετικές σκέψεις. Ορισμένα αρνητικά μοτίβα σκέψης μπορεί να δυσκολέψουν ένα άτομο να επεξεργαστεί τη θλίψη του. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν έναν θεραπευόμενο να συνειδητοποιήσει πώς αυτές οι αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Οι τεχνικές CBT περιλαμβάνουν την αναπλαισίωση και την αναδιάρθρωση, τη στόχευση συμπεριφορών και την ανάπτυξη μιας νέας αφήγησης για την απώλεια.
2. Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT)
Η βασική προϋπόθεση αυτής της τεχνικής είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να ξεπερνούν τη θλίψη τους, ενστερνίζοντάς την αντί να την πολεμούν. Το ACT βασίζεται σε 6 διαφορετικά εργαλεία για χρήση από τους πελάτες:
- Εστιάστε στις δικές τους αξίες.
- Δεσμευτείτε για δράση και πετύχετε στόχους.
- Αποδεχτείτε τα δύσκολα συναισθήματα χωρίς να τα κρίνετε ή τον τρόπο που τα βιώνουν.
- Να είστε περισσότερο ενήμεροι και παρόντες στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Δημιουργήστε χώρο μεταξύ του εαυτού τους και των σκέψεών τους (γνωστική διάχυση).
- Αναπτύξτε τον «εαυτό που παρατηρεί», ή τον εαυτό του ως πλαίσιο, για να περιγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με απάθεια.
3. Τραυματική Θεραπεία Θλίψης
Η τραυματική θλίψη εμφανίζεται ως απάντηση σε μια ξαφνική και απροσδόκητη απώλεια. Το σοκ του συμβάντος μπορεί να προκαλέσει σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις όπως ενοχλητικές σκέψεις, προβλήματα ύπνου, άγχος και απώλεια όρεξης. Η θεραπεία για τραυματικό πένθος δίνει έμφαση στη δημιουργία μιας ρουτίνας για να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων και να καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Το άτομο ενθαρρύνεται να εκφραστεί και να καταλάβει ότι αυτό που νιώθει είναι φυσιολογικό.
4. Πολύπλοκη Θεραπεία Θλίψης
Η περίπλοκη θλίψη συχνά προκύπτει από τραυματική θλίψη. Χαρακτηρίζεται από ενασχόληση με την απώλεια και έντονη λαχτάρα για την επιστροφή του αποθανόντος. Το 2021, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία αναγνώρισε την παρατεταμένη διαταραχή θλίψης (PGD) ως επίσημη διάγνωση. Τα άτομα που πάσχουν από PGD μπορεί να είναι εξαιρετικά λυπημένα, μοναχικά, πικραμένα ή θυμωμένα ή συναισθηματικά μουδιασμένα. Μπορεί να αισθάνονται απώλεια ταυτότητας ή ότι ένα μέρος του εαυτού τους έχει πεθάνει. Συχνά αποφεύγουν οποιαδήποτε υπενθύμιση της απώλειας ή απλώς αποτυγχάνουν να την αποδεχτούν. Οι περίπλοκες τεχνικές συμβουλευτικής θλίψης συχνά περιλαμβάνουν ένα μείγμα άλλων μορφών θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των ACT και CBT. Οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τους πενθούντες να επεξεργαστούν τις αναμνήσεις του αποθανόντος και να αναπτύξουν πιο υγιείς τρόπους για να τους θυμούνται, ενώ ενισχύουν τις δεξιότητές τους αντιμετώπισης.
5. Διαπροσωπική Θεραπεία
Αντί να διερευνά ζητήματα από το παρελθόν ενός ατόμου, η διαπροσωπική θεραπεία εστιάζει στην τρέχουσα κατάσταση και τις σχέσεις του. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης, αλλά έχει προσαρμοστεί σε πολλές άλλες θεραπείες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής για τη θλίψη. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαπροσωπικής θεραπείας:
Η μεταγνωστική διαπροσωπική θεραπεία (MIT) βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Η δυναμική διαπροσωπική θεραπεία (DIT) χρησιμοποιεί ψυχοδυναμική και νοοτροπία για να δώσει στους ανθρώπους μια σαφέστερη κατανόηση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.
Για να ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τις Τεχνικές Διαχείρισης Πένθους για Θεραπευτές μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/psychopathologia-seminaria/ekpaideytiko-seminario-penthos-kai-technikes-diacheirisis-gia-therapeytes/
Δεξιότητες Συμβουλευτικής Θλίψης
Ενώ η θλίψη είναι ένα θέμα που συνήθως διερευνάται και συζητείται σε οποιαδήποτε συμβουλευτική εκπαίδευση, η συνολική σημασία της συχνά απαιτεί μεγαλύτερη γνώση και μεθοδολογίες. Οι θεραπευτές μπορεί να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τις δεξιότητές τους για τη συμβουλευτική θλίψη μέσω της αντιμετώπισης του πένθους σε καταστάσεις πραγματικών θεραπευόμενων. Ωστόσο, πολλοί στρέφονται στη συνεχή εκπαίδευση ως έναν τρόπο για να βελτιώσουν περαιτέρω τις ικανότητές τους που σχετίζονται με το να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να αντιμετωπίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα που οφείλονται στη θλίψη.
Μερικές από τις δεξιότητες που μπορεί να παρέχουν συμβουλευτικές στρατηγικές για απώλεια και θλίψη περιλαμβάνουν:
Εργασία για την ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοείς και να εκτιμάς απαθώς αυτό που περνάει ο θεραπευόμενος. Ενώ η συμπάθεια είναι αμοιβαία θλίψη, η ενσυναίσθηση μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο ως ένας ώμος για να κλάψετε. Η προβολή της ενσυναίσθησης δεν είναι απλή, καθώς η θλίψη είναι προσωπική και βαθιά. Αλλά οι θεραπευτές που αναπτύσσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης και εξασκούν τη γλώσσα του σώματος που μεταφέρει το ίδιο μπορούν να βοηθήσουν καλά τους θεραπευόμενους που πενθούν.
Χρησιμοποιώντας δημιουργικές μεθόδους: Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διεισδύσετε στη θλίψη με συμβατικά εργαλεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι σύμβουλοι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν καινοτόμες στρατηγικές για την προώθηση της υγιούς και παραγωγικής συναισθηματικής έκφρασης. Ένας τρόπος για να το επιχειρήσετε αυτό είναι να διευκολύνετε μια «συνομιλία» μεταξύ του πελάτη και του πρόσφατα αποθανόντος. Αυτό δεν είναι τόσο παιχνίδι ρόλων όσο δίνει στους πελάτες μια διέξοδο για τις σκέψεις τους που μπορεί να ενθαρρύνουν το κλείσιμο και την κατανόηση.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: Bradley University