Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η νεύρωση και η εσωστρέφεια είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες κατάθλιψης σε όλη τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders.
Η κατάθλιψη παραμένει μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως. Ενώ η κατάθλιψη συχνά χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των ατόμων, ένας σταθερός παράγοντας φαίνεται να είναι ο ρόλος των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως ο υψηλή νεύρωση και η χαμηλή ευσυνειδησία, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για κατάθλιψη όσο και για άγχος. Ωστόσο, πολλές μελέτες είτε έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά σε μια διάσταση της προσωπικότητας κάθε φορά είτε δεν έχουν εξετάσει τις πιθανές αλλαγές σε αυτές τις σχέσεις σε διαφορετικά στάδια της ζωής.
Ο Ζεν Γιανγκ και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να χτίσουν πάνω σε αυτό το έργο εξετάζοντας τις συνδέσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Nathan Kline Institute Rockland Sample (NKI-RS), ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που βασίζεται στην κοινότητα που περιλαμβάνει άτομα από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, που εκτείνονται από την εφηβεία έως την μεγαλύτερη ενήλικη ζωή. Το τελικό δείγμα περιελάμβανε 1.494 συμμετέχοντες ηλικίας 12 έως 85 ετών. Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: εκείνοι με κατάθλιψη μόνο, εκείνοι με άγχος μόνο, άτομα με κατάθλιψη και άγχος και μια υγιής ομάδα ελέγχου χωρίς ψυχιατρικές παθήσεις.
Οι ψυχιατρικές διαγνώσεις για τους συμμετέχοντες καθορίστηκαν χρησιμοποιώντας δομημένες κλινικές συνεντεύξεις: το πρόγραμμα Kiddie για τις συναισθηματικές διαταραχές και τη σχιζοφρένεια για συμμετέχοντες ηλικίας 6 έως 17 ετών και τη δομημένη κλινική συνέντευξη για τις διαταραχές του άξονα I DSM-IV (SCID-I/NP) για άτομα ηλικίας 18 έως 85 ετών.
Η μελέτη αξιολόγησε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας χρησιμοποιώντας το NEO ερευνητκό εργαλείο Five-Factor Inventory (NEO-FFI), το οποίο αξιολογεί πέντε κύριες διαστάσεις της προσωπικότητας: νεύρωση, εξωστρέφεια, άνοιγμα στην εμπειρία, ευχαρίστηση και ευσυνειδησία. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης μια σειρά από ψυχολογικά και σωματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων γνωστικών εργασιών, ερωτηματολογίων για τη διατροφική συμπεριφορά και φυσιολογικές αξιολογήσεις όπως η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και ο δείκτης μάζας σώματος.
Τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος βρέθηκε να έχουν υψηλότερα επίπεδα νεύρωσης και χαμηλότερα επίπεδα εξωστρέφειας σε σύγκριση με τα υγιή. Αυτό το μοτίβο ήταν ιδιαίτερα έντονο σε άτομα με συννοσηρότητα κατάθλιψης και άγχους, τα οποία εμφάνιζαν ακόμη πιο ευάλωτο προφίλ προσωπικότητας που χαρακτηριζόταν από υψηλό νεύρωση και μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Στην εφηβεία, η κατάθλιψη συσχετίστηκε με υψηλότερο νεύρωση και χαμηλότερα επίπεδα εξωστρέφειας, ευχαρίστησης και ευσυνειδησίας. Το άγχος στην εφηβεία, από την άλλη πλευρά, συνδέθηκε με υψηλότερη νεύρωση και ευσυνειδησία.
Στην ενήλικη ζωή, η σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας φάνηκε να αλλάζει. Η κατάθλιψη δεν συσχετίστηκε πλέον σημαντικά με κανένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μετά τον έλεγχο του άγχους, υποδηλώνοντας ότι άλλοι παράγοντες, όπως στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής ή βιολογικές αλλαγές, μπορεί να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στην επίδραση της κατάθλιψης στους ενήλικες.
Ωστόσο, το άγχος παρέμεινε στενά συνδεδεμένο με τη νεύρωση και συνδέθηκε αρνητικά με την εξωστρέφεια, την ευχαρίστηση και την ευσυνειδησία, υποδεικνύοντας ότι τα πιο εσωστρεφή, λιγότερο ευχάριστα και λιγότερο ευσυνείδητα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους στην ενήλικη ζωή.
Στην μεγαλύτερη ενήλικη ζωή, η κατάθλιψη συνέχισε να μην παρουσιάζει σημαντική συσχέτιση με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ενώ το άγχος παρέμεινε συνδεδεμένο με τη νεύρωση και, μοναδικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, με την ευχαρίστηση και το άνοιγμα στην εμπειρία.
Το μοντέλο μηχανικής μάθησης πέτυχε ακρίβεια πρόβλεψης 70% για την κατάθλιψη, με τον νεύρωση και την εσωστρέφεια να αναδεικνύονται ως οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της κατάθλιψης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η μειωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της άσκησης και ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η αυξημένη απενεργοποίηση και η αντίληψη της πείνας, ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πιθανότητα κατάθλιψης. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών προσωπικότητας, δεικτών σωματικής υγείας και συμπεριφορών τρόπου ζωής μπορεί να προβλέψει αποτελεσματικά τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.psypost.org