Οι άνθρωποι που έχουν καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από ό,τι οι υγιείς άνθρωποι. Η στηθάγχη και οι καρδιακές προσβολές συνδέονται στενά με την κατάθλιψη. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό.
Ξέρουν ότι ορισμένα συμπτώματα στην κατάθλιψη μπορεί να μειώσουν τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή να κάνουν τα συμπτώματα αυτά χειρότερα. Επίσης, εάν κάποιος έχει κατάθλιψη, έχει ταυτόχρονα και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή.
Πώς θεραπεύεται η κατάθλιψη σε άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις;
Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις καρδιακές παθήσεις και να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας. Επί του παρόντος, οι πιο κοινές θεραπείες για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν:
Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, ή λογοθεραπείας, που βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν αρνητικές μορφές σκέψης και συμπεριφορές που μπορούν να συμβάλλουν στην κατάθλιψη τους.
Εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Ένα είδος αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που περιέχει σιταλοπράμη, σερτραλίνη και φλουοξετίνη.
Αναστολέας σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI). Ένα είδος αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που περιλαμβάνει βενλαφαξίνη και ντουλοξετίνη.
Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε αυτές τις θεραπείες με τον ίδιο τρόπο. Τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να λειτουργήσει, ενώ μπορεί να χρειαστεί να συνδυαστούν με συνεδριάσεις λογοθεραπείας.
Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να καταστήσει ευκολότερο για τον ασθενή να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας των καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα και να κάνει τις απαραίτητες, για τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεών του, αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως:
Να τρώει πιο υγιεινές τροφές
Να ασκείται τακτικά
Να πίνει λιγότερο (ή και καθόλου) αλκοόλ
Να κόψει το κάπνισμα
Η τακτική άσκηση όχι μόνο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Πράξη”.
“Δεν μας επηρεάζουν τα γεγονότα αυτά καθεαυτά αλλά ο τρόπος που τα βλέπουμε”, βασική θέση της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.
Για να αλλάξω το πως νιώθω χρειάζεται πρώτα να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου. Πεποιθήσεις εδραιωμένες από την παιδική μας ηλικία μας οδηγούν σε αυτόματες συμπεριφορές. Ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να αντιδράμε βασίζεται σε μαθημένη συμπεριφορά μας. Σταματώντας και τροποποιώντας δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης, ανακουφιζόμαστε άμεσα από δυσάρεστα συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα. Στόχος της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής θεραπείας είναι να εκπαιδεύσει το άτομο ώστε ο ίδιος να γίνει θεραπευτής του εαυτού του.
Σε ποιούς απευθύνεται: Στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βίντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-gnosiaki-syberiforiki-psychotherapia-stin-praxi/
Πηγή: http://www.nimh.nih.gov, iatropedia.gr