Η θεραπεία τέχνης μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην τάξη. Μέσω της δημιουργικής διαδικασίας, αυτά τα πρακτικά έργα προωθούν την αυτοέκφραση, ενισχύουν τη συναισθηματική ευεξία και προσφέρουν νέους τρόπους αναγνώρισης, επεξεργασίας και αντιμετώπισης μεγάλων συναισθημάτων. Ακολουθεί μια λίστα με δραστηριότητες θεραπείας τέχνης που πρέπει να δοκιμάσετε στην τάξη σας.
Σημείωση: Ο όρος «θεραπεία τέχνης» στο πλαίσιο αυτού του άρθρου δεν προορίζεται να υπονοήσει ότι οι δάσκαλοι πρέπει να ενεργούν ως θεραπευτές. Αν και υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από την παροχή ευκαιριών στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως δημιουργική διέξοδο στο σχολείο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή δεν είναι η επαγγελματική πρακτική της θεραπείας τέχνης.
Τι είναι η θεραπεία τέχνης:
Η εικαστική θεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία που συνδυάζει ψυχοθεραπεία και τέχνη. Μέσω της χρήσης δημιουργικών τεχνικών όπως η ζωγραφική, το σχέδιο, ο χρωματισμός, το κολλάζ και η γλυπτική, οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Στο θεραπευτικό περιβάλλον, οι πιστοποιημένοι θεραπευτές τέχνης μπορούν στη συνέχεια να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να εξετάσουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της τέχνης τους για να κατανοήσουν καλύτερα και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους.
Σύμφωνα με την θεραπεύτρια τέχνης Tammy Shella, «Η κύρια ιδέα της θεραπείας τέχνης είναι να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως άλλη μορφή έκφρασης, ειδικά για πράγματα που μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστούν λεκτικά. Ο θεραπευτής τέχνης και ο θεραπευόμενος μπορούν να συζητήσουν την τέχνη: τι περιλαμβάνει, την «ιστορία» που λέει ή/και τα συναισθήματα που αντιπροσωπεύει και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να αποκτήσει προσωπική γνώση ή κατανόηση».
Στο περιβάλλον της τάξης, αν και οι δάσκαλοι δεν θα ενεργούν ως θεραπευτές, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση, να ανακουφίσουν το άγχος και να απαλύνουν το άγχος και την κατάθλιψη.
Ακολουθούν μερικές απλές δραστηριότητες θεραπείας τέχνης που θα βοηθήσουν τους μαθητές σας να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους:
1. Δημιουργήστε κολλάζ αυτοπροσωπογραφιών
Σύμφωνα με έρευνες, η αυτοπροσωπογραφία μπορεί να ενθαρρύνει τον αυτοστοχασμό και την αποδοχή του εαυτού στα παιδιά. Ζητήστε από τους μαθητές να δημιουργήσουν κολλάζ που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς τους ή της ζωής τους χρησιμοποιώντας περιοδικά, υπολείμματα υφασμάτων και άλλα υλικά.
2. Κάντε τέχνη από τη φύση
Η ύπαρξη στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και να οξύνει τη γνωστικότητά μας. Πηγαίνετε έξω και μαζέψτε υλικά όπως κλαδιά, φύλλα, πέτρες και λουλούδια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτά τα στοιχεία για να κάνετε κάτι ουσιαστικό.
3. Πλέξτε βραχιόλια φιλίας
Διδάξτε τους μαθητές να φτιάχνουν βραχιόλια φιλίας ως τρόπο σκέψης και εκτίμησης των σχέσεων τους. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι ορισμένοι θεραπευτές τέχνης πιστεύουν ότι και μόνο η απλή πράξη της συγκέντρωσης στην κατασκευή των περίπλοκων σχεδίων μπορεί να ανακουφίσει το άγχος!
4. Χαράξτε μερικά συναισθήματα
Η χρήση της θεραπείας τέχνης από πηλό έχει συσχετιστεί με σωματική, ψυχολογική και γνωστική βελτίωση. Δώστε στους μαθητές πηλό για να πλάθουν και να πλάθουν. Μπορούν να δημιουργήσουν φιγούρες ή αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τα συναισθήματά τους ή σημαντικά γεγονότα της ζωής τους.
5. Φτιάξτε μάσκες
Στη θεραπεία τέχνης, η δημιουργία ή η διακόσμηση μιας μάσκας οδηγεί συχνά στην εξερεύνηση διαφορετικών πτυχών της προσωπικότητάς μας. Μερικές φορές μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μάσκα που αποκαλύπτει πράγματα που είναι δύσκολο να εκφραστούν. Ενθαρρύνετε τους μαθητές να φτιάξουν μάσκες που αντιπροσωπεύουν το πώς αισθάνονται. Μπορούν επίσης να διακοσμήσουν τις μάσκες για να αντικατοπτρίζουν την ένταση και τη φύση του συναισθήματος.
6. Δημιουργήστε ένα κολάζ φωτογραφιών περιοδικού
Ζητήστε από τους μαθητές να κόψουν εικόνες από περιοδικά που τραβούν την προσοχή τους. Στη συνέχεια, δώστε τους ένα κομμάτι χαρτί και κόλλα και βάλτε τους να τακτοποιήσουν τις εικόνες σε μια συλλογή. Εάν είναι πρόθυμοι, ζητήστε τους να αφηγηθούν τη διαδικασία τους καθώς προχωρούν.
7. Πετάξτε μια προσωπική σημαία
Ενθαρρύνετε τους μαθητές να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια σημαία που αντιπροσωπεύει αυτό που είναι, τις αξίες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον πραγματικό εαυτό τους, τους προσωπικούς τους στόχους και την αίσθηση της ταυτότητάς τους.
8. Δημιουργήστε μάνταλα διάθεσης
Σύμφωνα με έρευνες, η δημιουργία τέχνης μάνταλα είναι μια θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες στους μαθητές. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
9. Φτιάξτε ονειροπαγίδες
Μερικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν συλλέκτες ονείρων για να βοηθήσουν στην προώθηση καλύτερου ύπνου σε παιδιά που βιώνουν εφιάλτες ή «ασχολούνται με σκέψεις, ανησυχίες, φόβους ή κακές αναμνήσεις που μπορούν να εμποδίσουν έναν καλό ύπνο». Η κατασκευή τους είναι εύκολη και διασκεδαστική και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται πιο ασφαλή και ασφαλή την ώρα του ύπνου.
10. Γεμίστε ένα κουτί μνήμης
Τα κουτιά μνήμης «προστατεύουν και κρατούν εύκολα αναμνήσεις, μυστικά, αφηγήσεις και συναισθήματα. Παρέχουν έναν χώρο για δημιουργία, αφήγηση, εξερεύνηση και τεκμηρίωση». Ζητήστε από τους μαθητές να διακοσμήσουν κουτιά για να κρατήσουν ειδικές αναμνήσεις, θησαυρούς και αντικείμενα που έχουν νόημα για αυτούς από τη σχολική χρονιά.
Για να ενημερωθείτε ακόμη περισσότερα σχετικά με τη Θεραπεία μέσω Τέχνης (Art Therapy) μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Art Therapy (Εικαστική Ψυχοθεραπεία) για παιδιά και εφήβους – Μέθοδος Vera Vasarhelyi. Για ενημερωθείτε αναλυτικά μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/paidopsychologia-seminaria/pistopoiimeno-ekpaideytiko-programma-art-therapy-eikastiki-psychotherapeia-gia-paidia-kai-efivoys-methodos-vera-vasarhelyi/
Πηγή: https://www.weareteachers.com/art-therapy-activities/