Το να κρατάμε τον εαυτό μας “δεμένο” σε ένα γραφείο να ελέγχει τα email ακόμη και το Σαββατοκύριακο σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Bergen στη Νορβηγία, η εργασιομανία έχει να μας πει πολλά για την Ψυχική μας υγεία από ότι παλαιότερα.
Σύμφωνα με την ανωτέρω έρευνα μελετήθηκαν οι πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της εργασιομανίας και διαταραχών όπως η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), η κατάθλιψη, το άγχος και η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα ποσοστό 33% εργασιομανών πληρούσαν κριτήρια ΔΕΠΥ, 26% κριτήρια Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, 34% κριτήρια αγχώδους διαταραχής και 9 κριτήρια κατάθλιψης.
Παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να δούμε αν τα άτομα που είναι εργασιομανή έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν τα παραπάνω κριτήρια ή αν το να έχει κάποιος κάποια από τα ανωτέρω κριτήρια προδιαθέτει μια “εργασιομανιακή” συμπεριφορά.
Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι το στρες έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια γι’ αυτό χρειάζεται να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψην τη διαχείριση του.
Οι ερευνητές έχουν ορίσει 7 διαγνωστικά κριτήρια που καθορίζουν τη συμπεριφορά εργασιομανίας. Μερικά από αυτά είναι:
-Όταν ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για δουλειά από ότι περιμέναμε
-Όταν αφήνουμε χόμπι ή την εκγύμναση μας για χάρη της δουλειάς
-Όταν αγχωνόμαστε στην ιδέα ότι δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε.
Αν κάτι από τα ανωτέρω μας ακούγεται οικείο χρειάζεται να σταματήσουμε να “τρέχουμε”. Αν κάτι τέτοιο νιώθουμε ότι είναι εκτός ελέγχου για εμάς είναι αναγκαίο να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού Ψυχικής υγείας.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Άγχος – Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης”, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και ώρα: 12.00-14.30. Eπιπλέον Δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω Skype και Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης).
Σε ποιούς απευθύνεται: Σε όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την Άμεση αντιμετώπιση του Άγχους/ εναλλαγών στη διάθεση με σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-seminario-agchos-sygchrones-methodoi-diacheirisis-5-5-2019/
Πηγή: http://gettopical.com/