Της Φωτεινής Φιστέ, Ψυχολόγου και CBT Ψυχοθεραπεύτριας
Ο θυμός είναι ένα από τα έξι βασικά συναισθήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η χαρά, η λύπη, ο φόβος, η έκπληξη και η αηδία. Αυτά τα συναισθήματα δηλαδή, εμφανίζονται σε παγκόσμια κλίμακα από τους περισσότερους ανθρώπους.
Ενώ όμως βρίσκεται στη λίστα των βασικών συναισθημάτων, θεωρείται καταστροφικό και συχνά κατακριτέο από την κοινωνία, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η μη έκφρασή του. Αυτό συμβαίνει γιατί λανθασμένα έχουμε ταυτίσει τον θυμό με την επιθετικότητα. Έχουμε στον νου μας δηλαδή ότι ένα άτομο που είναι θυμωμένο, θα είναι και επιθετικό. Όμως, στην πραγματικότητα ενώ αυτές οι έννοιες μπορεί να συνδέονται ορισμένες φορές, έχουν μία βασική διαφορά: ο θυμός είναι συναίσθημα, ενώ η επιθετικότητα συμπεριφορά, η οποία ναι μεν μπορεί να προκύψει από τον θυμό αλλά έχει και πολλές άλλες αιτίες.
Πέρα όμως από αυτή τη δυσλειτουργική έκφραση του θυμού, υπάρχει και νόημα στην εμφάνιση και υγιή του εξωτερίκευση;
Ο θυμός, όπως και όλα τα συναισθήματα, έχουν λόγο ύπαρξης και δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Όταν συσσωρεύουμε μέσα μας τα αρνητικά μας συναισθήματα, είναι δυνατόν να ξεχειλίσουν και να εμφανιστούν με τη μορφή ενός ακαθόριστου άγχους ή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Όταν από την άλλη πλευρά τα «πετάμε» στους άλλους χωρίς μέτρο, μπορεί να ξεθυμαίνουμε εκείνη την ώρα, αλλά μετά από λίγο μπορεί να νιώθουμε ενοχές. Άρα πού καταλήγουμε;
Σε μία μέση λύση, δηλαδή στην αναγνώριση και στη διαχείρισή του με έναν αποτελεσματικό τρόπο, κατά τον οποίο ούτε εμείς θα νιώθουμε υπερένταση ούτε οι γύρω μας προσβεβλημένοι.
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες τεχνικές που βασίζονται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και βοηθούν στη διαχείριση του θυμού μας:
- Αυτοπαρατήρηση: λεπτομερής καταγραφή των καταστάσεων που πυροδοτούν το συναίσθημα του θυμού, των σκέψεων, των σωματικών αντιδράσεων και των συμπεριφορών που ακολούθησαν. Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να εστιάσουμε στη στιγμή που ενεργοποιείται το ανάλογο συναίσθημα και να παρατηρήσουμε πώς αυτό επηρεάζει τη σκέψη, το σώμα και τις αντιδράσεις μας.
- Φροντίδα του σώματος: η ισορροπημένη διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η σωματική άσκηση, είναι κάποιοι από τους τομείς που συμβάλουν στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας και έχουν αποδειχθεί χρήσιμοι στη ρύθμιση της αντίδρασης του στρες και της ευερεθιστότητας.
- Τεχνική της διεκδικητικής συμπεριφοράς: η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συναισθήματα, χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων, αλλά και να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας.
- Τεχνικές χαλάρωσης: η διαφραγματική αναπνοή και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, κατόπιν εξάσκησης, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη μείωση της έντασης και των σωματικών συμπτωμάτων.
Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις τεχνικές που μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να δίνουμε έμφαση στο εδώ και τώρα και να εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση, για να έχουμε τελικά χαμηλότερα επίπεδα έντασης τόσο με εμάς όσο και με τους γύρω μας.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αποτελεσματική διαχείριση του θυμού δεν είναι η εξάλειψη του συναισθήματος, αλλά η διοχέτευσή του με εποικοδομητικό τρόπο.
Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής, απαιτεί αυτο-ανακάλυψη, εξάσκηση και φυσικά δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Διαχείριση Θυμού με Σύγχρονες Θεραπευτικές Μεθόδους.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 24 Μαΐου 2025.
Ώρα διεξαγωγής: 12:00-14:00
*Δυνατότητα Οnline παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom (Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες συνδεσης για την παρακολούθηση).
*Επιπλέον δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βίντεο της εισήγησης, οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο).
Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την έκφραση του θυμού και να αποκτήσουν τεχνικές για τη διαχείρισή του.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/ekpaideytiko-seminario-diacheirisi-thymoy-me-sygchrones-therapeytikes-methodoys/
Σύντομο βιογραφικό Φωτεινής Φιστέ
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και έχει πραγματοποιήσει την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. Στην παρούσα φάση παρακολουθεί μία σειρά εκπαιδεύσεων που αφορά τη βία και την παραβατικότητα σε παιδιά και εφήβους στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, ενώ επιμορφώνεται διαρκώς συμμετέχοντας σε σεμινάρια. Πραγματοποιεί συνεδρίες ψυχοθεραπείας με ενήλικο και εφηβικό πληθυσμό.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6985655145