Η διπολική διαταραχή, ευρύτερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή κατα την οποία το άτομο παρουσιάζει ακραίες και απότομες εναλλαγές της διάθεσης, με τα επεισόδια βαθιάς θλίψης να εμποδίζουν το άτομο να λειτουργήσει και τις κρίσεις μανίας να το απομακρύνουν από την πραγματικότητα, αποτελούν αναμφίβολα εμπόδιο σε απλές καθημερινές δραστηριότητες και δυσκολεύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την εργασιακή ζωή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων που πάσχουν απο διπολική διαταραχή δεν το γνωρίζουν. Επίσης τα αποτελέσματα νέας έρευνας έδειξαν ότι λιγότεροι από το 50% παγκοσμίως μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.
Οι απότομες εναλλαγές της διάθεσης, με τα επεισόδια βαθιάς θλίψης να εμποδίζουν το άτομο να λειτουργήσει και τις κρίσεις μανίας να το απομακρύνουν από την πραγματικότητα, αποτελούν αναμφίβολα εμπόδιο σε απλές καθημερινές δραστηριότητες και δυσκολεύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την εργασιακή ζωή.
Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής» (AGP), μελέτησε περισσότερους από 61.000 ενήλικες σε 11 χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Κολομβία, Ινδία, Λίβανος, Βουλγαρία, Ρουμανία, και Νέα Ζηλανδία) και διαπίστωσε πως τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 25%.
Συγκριτικά με τις άλλες 10 χώρες που μελετήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το υψηλότερο ποσοστό της διπολικής διαταραχής (4,4%), ενώ η Ινδία είχε το χαμηλότερο (0,1%). Συνολικά, περίπου 2,4% των ερωτηθέντων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άτομα με διπολική διαταραχή. Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως τη διπολική διαταραχή και τα συμπτώματά της, γεγονός που δεν επιτρέπει να οδηγηθούν σε σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη, είναι η μανία.
Υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις, οι οποίες είναι οι εξής:
Αλόγιστες δαπάνες
Εάν ένας φίλος σας πηγαίνει για ψώνια που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, θα πρέπει να τον προσέχετε. Ένα πρόσωπο σε μανιακή φάση διπολικής διαταραχής είναι πιο πιθανό να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο, όπως οι αλόγιστες δαπάνες.
Υπερ-σεξουαλικότητα
Η ξαφνική σεξουαλική έξαρση ενός ατόμου που αρχίζει να μιλάει μανιωδώς για σεξ ή αναζητά ευκαιριακούς εραστές, αποτελούν ενδείξεις μανίας.
Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών Μέχρι και το 60% των ατόμων με διπολική διαταραχή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα κατασταλτικά, όπως το αλκοόλ ή τα παυσίπονα, μπορεί να στείλουν ένα άτομο κατ’ ευθείαν στη μανιοκατάθλιψη, ενώ τα διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Παράκαμψη του ύπνου
Η πολύ μικρή ανάγκη για ύπνο αποτελεί ένα ακόμη σημάδι πως το άτομο μπορεί να έχει ένα μανιακό επεισόδιο.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί ασθενείς βιώνουν την «υπομανία», μια μορφή διπολικής διαταραχής κατά την οποία τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από το συνηθισμένο. Όμως, ακόμα και η υπομανία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να μετατραπεί σε μανιοκατάθλιψη.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας – Αναγνώριση & Κατάλληλη Διαχείριση”, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Aπριλίου 2019 – Ώρα: 17:00-19:00. Δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω Skype και Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης). Για περισσότερες πληροφορίες μόρείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-seminario-quot-narkissistiki-diatarachi-prosopikotitas-anagnorisi-amp-katallili-diacheirisi-quot-6-4-2019/