Της Κωνσταντίνας Μαρκοπούλου, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και Παιδικής Ανάπτυξης, M.Ed, M.Sc
Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να καταστρέψουν τις διακοπές σας και να βλάψουν την υγεία σας. Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές αλλά πολύτιμες συμβουλές για να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα και τις δυσάρεστες σκέψεις.
Τα Χριστούγεννα θεωρούνται ότι είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου, η ευκαιρία που έχουμε να είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες για την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή μας. Στατιστικά στοιχεία, όμως, καταδεικνύουν ότι τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που οι άνθρωποι παρουσιάζουν τα συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς την αρνητική του διάθεση όταν εκείνη εκδηλώνεται πόσο μάλλον να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, όταν (ανα) βιώνονται δυσάρεστα συναισθήματα.
Ορισμένοι θλίβονται από την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, καθώς το βάρος πέφτει στα δώρα (συνήθως πιο ακριβά από άλλες περιστάσεις) ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στις «τέλειες» κοινωνικές συναναστροφές. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι πρέπει στο τέλος του χρόνου να κάνουν έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και είναι συχνό το φαινόμενο να «θυματοποιούν» τον εαυτό τους επειδή κατά τη γνώμη τους δεν έκαναν ή δεν κατάφεραν όσα οι άλλοι. Τέλος, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μεγάλη τις γιορτές κυρίως γιατί έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο ή απομονώνονται γιατί (συχνό φαινόμενο στις μέρες μας) έμειναν άνεργοι.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ειδικοί ψυχικής υγείας συμβουλεύουν:
Αν η κατάθλιψη είναι σοβαρή απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ειδικό ψυχικής υγείας
Μη δεχτείτε καμία «τέλεια» αναπαράσταση των Χριστουγέννων όπως προβάλλεται από τα ΜΜΕ, διάφορους άλλους φορείς ή ακόμα και από ανθρώπους. Όσο λιγότερες προσδοκίες έχει κανείς για την «τέλεια» ατμόσφαιρα τις γιορτές, τόσο περισσότερο απολαμβάνει την κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα.
Να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε στη ζωή σας αντί να στενοχωριέστε για αυτά που δεν έχετε.
Γεμίστε τον χρόνο σας με ενδιαφέρουσες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που προσφέρονται για ψυχαγωγία και ανέμελες στιγμές. Δείξτε αγάπη στους κοντινούς σας ανθρώπους και αδράξτε την ευκαιρία να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί τους.
Μην υπεραναλύετε. Πολλές φορές η ζωή είναι πιο απλή.
Αν είστε πιστοί, η συμμετοχή στα τελετουργικά της εκκλησίας θα σας κάνει να συναισθανθείτε καλύτερα το πραγματικό και βαθύτερο νόημα της γιορτής;
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα Χριστούγεννα δε θα πρέπει να φοβίζουν. Είναι μια χαρούμενη περίοδος αν καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να τα καταπολεμήσουμε πριν αυτά μας οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Με προσεκτικό (οικονομικό) σχεδιασμό και θετική σκέψη, μπορούμε να σπάσουμε τους δεσμούς του παρελθόντος και να ευχαριστηθούμε αυτή την εορταστική περίοδο περισσότερο από όσο περιμέναμε.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!
Για να επισκεφτείτε κατάλληλα καταρτισμένο Ειδικό ψυχικής υγείας του Psychopedia μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/exatomikevmenes-ypiresies-psychikis-ygias/
Πήγες: Mayo Clinic Staff, http://raywilliams.ca
Σύντομο Βιογραφικό Κωνσταντίνας Μαρκοπούλου
Η Κωνσταντίνα Μαρκοπούλου είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας με ειδίκευση στην παιδική ανάπτυξη (MSc in Psychology of Child Development, University of Central Lancashire, UK). Έχει μελετήσει τη θεωρία του δεσμού της προσκόλλησης (attachment bond) και τον τρόπο που επιδρά η συμπεριφορά των γονέων στην ενσυναίσθηση και –στην αρνητική της έκβαση-στην ψυχοπαθολογία των παιδιών. Έχει επίσης ειδικευτεί και στις μαθησιακές δυσκολίες (Pg Dip, Edexcel UK). Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διδασκαλία και παρέμβαση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα καθώς είναι και πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος M.Ed από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε εκπαιδεύσεις ενηλίκων ενώ έχει ειδικευθεί και στη συμβουλευτική γονέων. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης και κατόπιν και εθελοντισμού συνεργάστηκε με τον φορέα κοινωνικής φροντίδας για την γονεϊκή ισότητα, ΓΟΝ.ΙΣ, όπου προσέφερε υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων και παιδιών. Είναι επίσης κάτοχος πιστοποιητικού ειδίκευσης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) στο γνωστικό πεδίο Business Psychology. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και η συγγραφική της δραστηριότητα αφορούν κυρίως στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης σε παιδιά (αλλά και ενήλικες) ώστε αξιοποιώντας το κρυμμένο τους δυναμικό να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην αυτοπραγμάτωση.