Psychopedia.gr

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη όταν είστε στη δουλειά

Η κατάθλιψη δεν είναι δυνατό να περιοριστεί τις ώρες εργασίας σας και μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε την πεσμένη διάθεση ή την κόπωση μια εργάσιμη ημέρα. Ίσως η ιδέα της δουλειάς να σας γεμίζει τρόμο ή να δυσκολεύεστε να συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας. Ίσως βρείτε τον εαυτό σας να χωρίζει τις ζώνες όταν πρέπει να εστιάσετε, ή να παρακολουθείτε το ρολόι, απλώς περιμένοντας την ευκαιρία να πάτε όσο πιο γρήγορα ξανά στο κρεβάτι.

Εάν αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα πράγματα, μπορεί να είναι κατάθλιψη που εισχωρεί στην επαγγελματική σας ζωή. Εάν αντιμετωπίζουμε κατάθλιψη στο σπίτι, την αντιμετωπίζουμε και στη δουλειά. «Δεν γυρίζουμε διακόπτη και αφήνουμε τα προσωπικά μας προβλήματα στην πόρτα όταν πηγαίνουμε στη δουλειά», λέει η Κάθριν Έλι, Ειδικός ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη δεν έχει μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα σε μία νύχτα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Μαζί με τη θεραπεία για την κατάθλιψη, υπάρχουν πολλά μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να κάνετε την καθημερινότητά σας λίγο πιο εύκολη.

 

Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη την ικανότητα κάποιου να εργαστεί

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας, που επηρεάζει 17,3 εκατομμύρια Αμερικανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε μέρα, αυτοί οι άνθρωποι περνούν κατά μέσο όρο περίπου 8,5 ώρες στη δουλειά – και τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν σταματούν μόνο κατά τις ώρες εργασίας. Οι χώροι εργασίας μπορεί μερικές φορές να συμβάλλουν στην κατάθλιψή σας, ανάλογα με τα επίπεδα άγχους τους ή τη διαθεσιμότητα υποστήριξης. 

Αίσθημα πεσμένης διάθεσης και χαμηλής ενέργειας στη δουλειά

Μπορεί να είστε λυπημένοι στη δουλειά, χωρίς κίνητρα ή να αισθάνεστε ότι θέλετε να πάτε σπίτι και να επιστρέψετε στο κρεβάτι. Είναι δύσκολο να παρακινήσετε τον εαυτό σας να εμφανιστεί σε συσκέψεις, να οργανώσει τις καθημερινές σας εργασίες ή ακόμα και να συνδεθείτε με τους συναδέλφους ή τους πελάτες σας όταν αισθάνεστε αδύναμοι. «Μπορεί να αισθάνεστε σαν κάποιος να εξαντλεί την μπαταρία σας ή ότι όλα όσα χρειάζεται να κάνετε στη δουλειά σας φαίνονται πολύ πιο δύσκολα από ό,τι συνήθως», λέει η Melissa Matos, Ψυχολόγος στην Καλιφόρνια. “Η κατάθλιψη μπορεί να κλέψει την ικανότητά σας να κάνετε τα πράγματα.”

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας

Είναι σύνηθες η κατάθλιψη να επηρεάζει το πώς αισθάνεστε για τη δουλειά σας. Μπορεί να μην απολαμβάνετε αυτό που κάνετε όπως παλιά. Αυτό καθιστά δύσκολο να του δώσετε όση προσοχή θέλετε. «Πολλές φορές, τα πράγματα που συνήθιζες να σου δίνουν κίνητρα ή να είναι απολαυστικά γίνονται πιο δύσκολα όσο περνάει ο καιρός», λέει η Jocelyn Patterson, αδειούχος σύμβουλος ψυχικής υγείας στη Φλόριντα. «Επομένως, εκεί που είχατε κίνητρο για να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες στη δουλειά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι προχωράτε λίγο πιο αργά και δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις προθεσμίες», λέει. Εάν ο χώρος εργασίας σας έχει διαδικασίες ελέγχου απόδοσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν πληρείτε τα ίδια επίπεδα που θα θέλατε ή που κάνατε παλιά.

Είναι πιο δύσκολο να συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας

«Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να βρείτε ψυχαγωγία στα θέματα για τα οποία γελούσατε», λέει ο Patterson.

Είναι πιο δύσκολο να αφήσετε λάθη ή αποτυχίες

Αυτό μπορεί να το νιώσει κάποιος και ως “παράλυση”. Μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σας. «Όταν είσαι απογοητευμένος με τον εαυτό σου, μπορεί να φοβάσαι να κάνεις περαιτέρω λάθη, έτσι μπορεί να κολλήσεις στην αναβλητικότητα, να μην μπορείς να πάρεις αποφάσεις ή να είσαι παραγωγικός», λέει ο Ely.

Έχει επηρεάσει η πανδημία την κατάθλιψη στον εργασιακό χώρο;

Σύμφωνα με την έρευνα State of Mental Health in America 2021, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν βοήθεια για την κατάθλιψη έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2019 έως το 2020. Η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι ή να βλέπουν συναδέλφους και πελάτες λιγότερο συχνά, αν όχι καθόλου. Για πολλούς ανθρώπους, οι συναντήσεις Zoom είναι το νέο φυσιολογικό — μαζί με την κούραση του Zoom. «Όχι μόνο οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο άγχος για την υγεία, την εργασιακή τους ασφάλεια και την οικονομική τους σταθερότητα», λέει ο Μάτος, «αλλά πολλοί άνθρωποι είναι πλέον πιο απομονωμένοι και αποκομμένοι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάθλιψη».

Πράγματι, το κοινωνικό στοιχείο της εργασίας έχει εκλείψει για πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να νιώθετε μοναξιά και ακόμη πιο χαμηλά. Ενώ η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να είναι βολική κατά κάποιο τρόπο, μπορεί επίσης να θολώσει ακόμη περισσότερο τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. «Είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις την εστίαση και την προσοχή σε μια κλήση Zoom όταν νιώθεις κατάθλιψη», λέει ο Matos. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε σαν να πρέπει να εργάζεστε περισσότερο στο σπίτι, ειδικά αν δεν έχετε καταφέρει αρκετά, γεγονός που δημιουργεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται μόνο του: η κατάθλιψή σας δυσκολεύει την εστίαση στην εργασία, επομένως εργάζεστε πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά. Αλλά μετά αναγκάζετε τον εαυτό σας να εργαστεί περισσότερο, πράγμα που επιδεινώνει τη διάθεσή σας —και ο κύκλος συνεχίζεται ξανά και ξανά.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη στην εργασία

Εάν διαπιστώνετε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει την επαγγελματική σας ζωή, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε λίγο κίνητρο, ξεκούραση ή ανακούφιση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματά σας

Πρώτα, είναι απαραίτητο να προσδιορίστε πού βρίσκονται οι προβληματικές περιοχές. Δυσκολεύεστε να εστιάσετε; Δεν μπορείτε να τηρήσετε τις προθεσμίες; Αποφεύγετε συνομιλίες με συναδέλφους; Μόλις μάθετε ποια είναι τα προβλήματα, μπορείτε να θέσετε μίνι-στόχους και να ακολουθήσετε ένα σχέδιο δράσης για να ξεπεράσετε τη μέρα. «Οι εργασιακές εργασίες είναι ένα μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού», λέει ο Patterson, «έτσι αν μπορείτε να προσδιορίσετε ποιοι είναι οι στόχοι σας — είτε αυτό σημαίνει να επιστρέψετε στο σπίτι και στο κρεβάτι στο τέλος της ημέρας, να ασχοληθείτε με το σύστημα υποστήριξής σας ή κάτι μεγαλύτερο , όπως να ξαναβρείτε το βήμα σας — σκεφτείτε ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να φτάσετε στον στόχο σας.” Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας, ώστε να μην καταλήξετε να αισθάνεστε χειρότερα. «Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και λάθη προτού καταλάβετε τον τέλειο συνδυασμό μικρών και μεγάλων εργασιών που μπορείτε να ολοκληρώσετε χωρίς να αισθάνεστε καταπονημένοι ή εξαντλημένοι», λέει ο Patterson.

Προσδιορίστε μερικά μικρά πράγματα που σας φέρνουν χαρά

«Δεδομένου ότι η κατάθλιψη καταστρέφει την ενέργεια, τα κίνητρα και το ενδιαφέρον σας, είναι σημαντικό να εντοπίσετε πράγματα στη δουλειά ή στο εργασιακό σας περιβάλλον που σας φέρνουν είτε κάποια απόλαυση είτε αισθήματα ολοκλήρωσης», λέει ο Matos. Για παράδειγμα, ίσως το να κάνετε μια μικρή βόλτα για να πιείτε έναν καφέ στο αγαπημένο σας καφέ σας φέρνει λίγη χαρά ή το μεσημεριανό γεύμα με έναν συνάδελφο σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο λυπημένοι. Ίσως σας αρέσει μια συγκεκριμένη εργασία στη δουλειά. Όποια κι αν είναι η συνήθεια ή η δραστηριότητα που σας κάνει «χαρούμενο», προγραμματίστε το στη μέρα σας ως μια μικρή ανταμοιβή για να ξεπεράσετε τα λιγότερο διασκεδαστικά πράγματα. «Η ιδέα είναι να βρεις στιγμές απόλαυσης ή μαεστρίας», λέει ο Μάτος. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να μειώσετε τον αντίκτυπο της κατάθλιψης στην εργασία σας. Αυτές οι καλές στιγμές μπορεί να φαίνονται μικρές, ειδικά σε σύγκριση με τα συναισθήματα που φέρνει η κατάθλιψη, αλλά μπορούν ακόμα να σας βοηθήσουν να βρείτε μικρά “φωτεινά” σημεία στην ημέρα σας που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στη δουλειά.

Μιλήστε με συναδέλφους ή φίλους – εάν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε

«Όταν είμαστε σε κατάθλιψη, έχουμε την τάση να απομονωνόμαστε και να κλείνουμε τον εαυτό μας», λέει η Ely. Αλλά αυτό «είναι στην πραγματικότητα το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε». Η αποφυγή άλλων ανθρώπων μπορεί να επιδεινώσει τον αντίκτυπο της κατάθλιψης στην εργασία σας – και μπορεί να σας δυσκολέψει να περάσετε τη μέρα σας. «Είναι εντάξει να ενημερώνεις τους συναδέλφους και τους συναδέλφους ότι περνάς μια δύσκολη στιγμή και ότι μπορεί να χρειαστείς κάποια επιπλέον υποστήριξη», λέει ο Μάτος. «Το να έχετε έναν ανοιχτό διάλογο με τους συναδέλφους και τους εργοδότες σχετικά με την εμπειρία σας με την κατάθλιψη όχι μόνο την εξομαλύνει, αλλά [επίσης] τους επιτρέπει να παρέχουν την υποστήριξη που μπορεί να χρειαστείτε για να τα πάτε καλά στη δουλειά», λέει. Δεν μπορούν όλοι να ανοιχτούν στους συναδέλφους τους και δεν έχουν όλοι οι χώροι εργασίας έναν ασφαλή χώρο που να επιτρέπει στους εργαζόμενους να συζητούν την ψυχική τους υγεία. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με έναν φίλο για το τι συμβαίνει μαζί σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση του φορτίου της κατάθλιψης.

Τα διαλείμματα μειώνουν το άγχος

Όλα είναι δύσκολα όταν είστε σε κατάθλιψη και το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας, να παρακολουθείτε συσκέψεις ή να εξυπηρετείτε πελάτες για ώρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσετε να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα. «Κάθε φορά που νιώθετε ότι καταπονείστε, εξουθενώνεστε, χάνετε την εστίαση ή απλώς δεν αισθάνεστε τόσο κίνητρο ή ενδιαφέρον, είναι ο τρόπος του εγκεφάλου σας να λέει ότι είναι ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα», λέει ο Μάτος. «Αν νιώθετε ότι γίνεστε πιο ευερέθιστος ή απογοητευμένος, αυτό είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα και πιθανώς να απομακρυνθείτε». Προσπαθήστε να κάνετε τα διαλείμματα σας ουσιαστικά, αν μπορείτε. Οι προσωρινές εξόδους ζώνης στο γραφείο σας δεν είναι πραγματικά διαλείμματα, επομένως δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές. Αντίθετα, δοκιμάστε να κινήσετε το σώμα σας. «Η κίνηση μπορεί να δημιουργήσει καλύτερη ροή αίματος στον εγκέφαλο και με τη σειρά του να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ομίχλη του εγκεφάλου που μπορεί να συνοδεύει την κατάθλιψη», λέει ο Ely.

Το Psychopedia.gr αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής παρέχει σε όλους εξατομικευμένες Υπηρεσίες Ψυχικής υγείας.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή email ώστε να μιλήσετε με τον Κατάλληλα Εξειδικευμένο Ψυχολόγο και να ορίσετε ένα ραντεβού αξιολόγησης με βάση τις ανάγκες σας. Επιπλέον δυνατότητα διαδικτυακών συνεδριών μέσω Skype και Viber.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6983155, 6934650265, email: psychopediagr@gmail.com

Διεύθυνση: Γεωργίου Βούρη 6 Αμπελόκηποι – Αθήνα (κοντά στον σταθμό του μετρό Πανόρμου).

 

 

 

Πηγή: https://psychcentral.com/

 

 

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο