Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία
Αν υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας που δεν μας στηρίζουν και δεν μας συμπεριφέρονται με το σεβασμό που μας αξίζει χρειάζεται να τους βγάλουμε από τη ζωή μας. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να γίνονται μέρος της καθημερινότητας μας.
Ποιο είναι το προφίλ ενός τοξικού ανθρώπου;
Ένα τοξικό άτομο έχει στόχο να μας μειώσει. «Πετσοκόβοντας» την αυτοεκτίμηση μας δηλητηριάζει την προσωπική μας αυτό-εικόνα. Αν είμαστε για πολύ καιρό γύρω από ένα τοξικό άτομο επηρεάζεται αρνητικά η ψυχοσωματική μας ισορροπία. Καταπιέζοντας το θυμό μας χωρίς να αποστομώνουμε το τοξικό άτομο μπορεί να οδηγήσει σε πολλές και σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας.
Πως επιδρά ο τοξικός άνθρωπος στην υγεία μας.
Ο θυμός και η εχθρικότητα που συσσωρεύουμε εξ’ αιτίας των τοξικών ατόμων που συναναστρεφόμαστε οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή της ορμόνης που λέγεται νορεπινεφρίνη. Η ορμόνη αυτή προκαλεί υψηλή πίεση στο αίμα που συχνά οδηγεί σε καρδιακές προσβολές. Ταυτόχρονα πολλές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση του καρκίνου και άλλων καρδιακών παθήσεων με το καταπιεσμένο αρνητικό συναίσθημα.
Παίρνοντας δραστικά μέτρα…
Δεν υπάρχει συναισθηματισμός όταν κάποιος μας κακοποιεί λεκτικά ή μη, όταν μας υποβαθμίζει και μας εμποδίζει να προοδεύσουμε. Όταν μιλάμε για συναισθηματισμό εννοούμε για το να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και όχι μόνο να τον κατανοούμε αλλά και να δικαιολογούμε τη στάση του απέναντι μας. Χρειάζεται να καταλάβουμε το εξής: Άλλο κατανοώ τον άλλο και άλλο δικαιολογώ συνεχώς τη μειωτική συμπεριφορά του, ακόμα και αν λέει ότι αστειεύεται.
Ο συναισθηματισμός πρέπει να δείχνεται μόνο στα άτομα που έχουν θετική επίδραση στη ζωή μας. Το συναισθηματισμό τον διατηρούμε μόνο στα άτομα που μας φέρονται με καλοσύνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό. Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερευαίσθητοι απέναντι σε άτομα που μας μειώνουν, θέλουν να μας σαμποτάρουν και δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε καλύτεροι.
Πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραδεχτούμε πρώτοι στον εαυτό μας ότι διατηρούμε σχέσεις ή διαμένουμε με τοξικά άτομα. Αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα, ότι το άτομο που αγαπάμε είναι τοξικό απέναντι μας και επηρεάζει την υγεία και την πρόοδο μας σε σημαντικό βαθμό μπορεί να είναι απογοητευτικό αλλά εξίσου απελευθερωτικό εάν μάθουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!
Για να επισκεφτείτε Ειδικό ψυχικής υγείας του Psychopedia.gr με οικονοιμική προσφορά μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/exatomikevmenes-ypiresies-psychikis-ygias/
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265.