Της Φούλας Μπαταγιάννη, Κλινικής Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας
Διεύθυνση Γραφείου: Φιλολάου 76 Παγκράτι , τηλ. 210-7561790, fbatag@otenet.gr
Η ικανότητα να κάνεις επιλογές για τον εαυτό σου και να λειτουργείς σαν χωριστό άτομο είναι μία εκδήλωση της αυτονομίας σου. Η ζωτική αυτή άποψη της ατομικότητας είναι ακριβώς αυτή που τόσο συχνά απουσιάζει από τον γάμο, όπου η εξάρτηση το αντίθετο της αυτονομίας κυριαρχεί κυριολεκτικά. Να έχεις ατομικότητα σημαίνει να ξέρεις ποιος είσαι και να έχεις την ικανότητα να είσαι αυθεντικό άτομο όταν αποκαλύπτεσαι στους άλλους. Έχεις ακεραιότητα πιστεύεις στον εαυτό σου και είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου. Είσαι σίγουρος για τις ικανότητες σου και σέβεσαι τις ικανότητες των άλλων. Να έχεις τη δική σου ατομικότητα μέσα στη σχέση εν προκειμένου στο γάμο θεωρείται επίτευγμα σημαίνει ότι έχεις καταφατική άποψη για τη ζωή.
Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του υγιούς ανθρώπου απαλλαγμένου από άγχος. Στην πραγματικότητα στον γάμο τα μέλη του ζευγαριού επιζητούν δραστήρια να περιορίσουν ο ένας την αυτονομία του άλλου. Επειδή είναι τόσο ασφυκτικά μαζί τόσο πολύ εξαρτημένοι το Εγώ του ενός τόσο μπερδεμένο με το Εγώ του άλλου, αρνούνται ο ένας στον άλλο να πάρουν οποιαδήποτε χωριστή απόφαση. Σε μία κλειστή σχέση δεν υπάρχει χώρος για αυτονομία. Ο περιορισμός της αυτονομίας υπονομεύει την έννοια της ατομικότητας και συρρικνώνει την ικανότητα για αγάπη. Μέσα από την ατομικότητα θεμελιώνεται η αυτο-εκτίμηση που θεωρείται σημαντική μεταβλητή για να μπορεί ο καθένας να μοιραστεί την ζωή και την αγάπη. Το αυτό-πραγματούμενο άτομο δείχνει στην ερωτική του σχέση μια επιβεβαίωση για την ατομικότητα, την ανάπτυξη και το σεβασμό για τον άλλο. Ο σεβασμός για τον άλλο (σύντροφος) σημαίνει την αναγνώριση του σαν ανεξάρτητη οντότητα και σαν χωριστό και αυτόνομο πρόσωπο.
Δεν προσπαθεί να ελέγξει τον άλλο ούτε θα παραβλέψει τις επιθυμίες του. Θα σεβαστεί στον άλλο το δικαίωμα της προσωπικής του γνώμης και της αξιοπρέπειας του. Η ατομικότητα ποτέ δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη διπλή κατάσταση να είμαστε και να γινόμαστε γιατί μεταβαλλόμαστε αδιάκοπα. Ο άνθρωπος που ποτέ δεν αλλάζει δεν είναι ο άνθρωπος που βρήκε την τελική του ταυτότητα, είναι μάλλον κάποιος που φοβάται να αναζητήσει την ταυτότητα του και προσκολλήθηκε σε ένα στατικό ρόλο σαν το στρείδι στο βράχο.
Κανένας βέβαια δεν περιέγραψε τόσο καλά τα οφέλη που απορρέουν από τη θετική ατομικότητα όσο ο Abraham Maslow στη μελέτη αυτής της κατάστασης που ονόμασε Αυτό-πραγμάτωση. Οι άνθρωποι που αυτοπραγματώνονται λέει ο Maslow είναι άτομα δημιουργικά, πηγαία, ρεαλιστικά και απορροφημένα από τη ζωή και την ανάπτυξη. Χρησιμοποιώντας στο έπακρο τις ικανότητες τους, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν τη χωριστή ικανότητα να εκτιμούν αδιάκοπα με την ίδια φρεσκάδα και απλότητα, τα βασικά αγαθά της ζωής με δέος ευχαρίστηση, απορία και έκσταση.
Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την συνεργάτιδα Ειδικό κα. Ζωγραφούλα Μπαταγιάννη μπορείτε να κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: