Η παιδική ψυχολογία έχει αποδειχθεί πολύ ευάλωτη ειδικά σε καταστάσεις άγχους με αποτέλεσμα ένας αρκετά μεγάλο ποσοστό παιδιών να εμφανίζουν κοινωνική φοβία.
Η κοινωνική φοβία μπορεί να εκδηλωθεί στο παιδί με αμηχανία, το αίσθημα της ντροπής στο κοινωνικό του περιβάλλον όπως το σχολείο και οι παρέες με φίλους. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί νιώθει κατώτερο, αισθάνεται ότι μπορεί να γίνει εύκολα ρεζίλι και γενικότερα αναπτύσσει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Πως μπορεί να βοηθηθεί ένα παιδί με κοινωνική φοβία
Ο ψυχολόγος είναι ο καταλληλότερος σύμβουλος κατ’ αρχήν για τους γονείς όταν το πρόβλημα παρεμβαίνει στην ποιότητα της ζωής του παιδιού. Οι γονείς μπορείτε από την πλευρά σας να ενισχύσετε την κοινωνικοποίηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού με τους εξής τρόπους:
* Να αναρωτηθείτε μέσα σας γιατί μπορεί να φοβάται και να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Μιλήστε μαζί του καθημερινά και εκμαιεύστε τα συναισθήματά του. Η ζωγραφική εδώ ως μέσο έκφρασης μπορεί να κάνει θαύματα!
* Ωθήστε το παιδί να συμμετέχει σε δραστηριότητες εκτός σχολείου που του είναι αρεστές, ώστε να χτίσει κοινωνικές δεξιότητες.
* Να κάνετε μαζί του παιχνίδι ρόλων, όπου το παιδί θα εξασκηθεί μέσω της φαντασίας του στο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που αποφεύγει.
* Να του θυμίζετε ότι για καθετί που φοβάται υπάρχει πάντα ο λογικός αντίλογος – η εκλογίκευση των φόβων αποτελεί ισχυρό αγχολυτικό.
* Μιλήστε μαζί του για τα ψυχικά οφέλη της εγγύτητας με τα άλλα παιδιά στη ζωή του.
* Να επαινείτε το παιδί όταν υπερβαίνει τον φόβο του και καταφέρνει να κάνει κάτι που του είναι κοινωνικά δύσκολο.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: “Παιδί και Επιθετικότητα: Εφαρμοσμένες Μέθοδοι για την αντιμετώπιση και την πρόληψη”, που θα διεξαχθεί την Σάββατο 6 Aπριλίου 2019 – Ώρα: 11:00-14:00. Δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω Skype και Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-seminario-quot-paidi-kai-epithetikotita-efarmosmenes-methodoi-gia-tin-antimetopisi-kai-tin-prolipsi-quot-6-4-2019/