Της Άννας Χρυσανθίδου- Msc ψυχολόγου, συνθετική ψυχοθεραπεύτρια
Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά με τον άντρα σας. Νιώθετε πως αν δεν υπήρχε το παιδί θα είχατε ήδη χωρίσει. Όμως νιώθετε ενοχές να χωρίσετε ενώ το παιδί είναι τόσο μικρό. Νιώθετε φόβο μήπως το διαζύγιο του αφήσει κάποιο ψυχολογικό τραύμα. Υπάρχει κάποια ηλικία λιγότερο δυσμενής από τις άλλες;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ηλικία η οποία να είναι ιδανική για να βιώσει ένα παιδί τον χωρισμό των γονιών του. Να είστε σίγουροι ότι το παιδί όσο μικρό και αν είναι γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά στο σπίτι. Μένοντας μαζί «για χάρη των παιδιών» επιφέρει περισσότερα προβλήματα από ότι ένα διαζύγιο. Είναι επιβλαβές τα παιδιά να ζουν μέσα σε ένα σπίτι προσποίησης όπου δεν υπάρχει αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι και οι γονείς δεν είναι ευτυχισμένοι και συνεχώς μαλώνουν.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Aσύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Κατάθλιψη στην παιδική ηλικία-Κριτήρια και κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις”. Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βίντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.
Απευθύνεται: Σε Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Παιδαγωγούς, Νηπιαγωγούς, Ψυχολόγους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Ειδικούς θεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς και στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-katathlipsi-stin-pediki-ilikia-kritiria-ke-katalliles-therapeftikes-paremvasis/
Διατηρώντας μια οικόγενεια η οποία θα ήταν καλύτερο να τερματιστεί, φορτώνετε τα παιδιά με το βάρος της θυσίας. Συνειδητά ή ασυνείδητα προσάπτετε στα παιδιά σας ότι «θυσιαστήκατε για χάρη τους», «θυσιαστήκατε για το δικό τους καλό». Αυτό το βάρος όμως δημιουργεί στο παιδί αρνητικά συναισθήματα και ενοχές. Το παιδί νιώθει ότι στέρησε από τους γονείς του την ευτυχία, ότι έγιναν δυστυχισμένοι εξαιτίας του και αυτό το βάρος συντελεί στη χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού. Νιώθει ότι φταίει και επωμίζεται την ευθύνη της αποτυχίας του γάμου των γονιών του. Μια ευθύνη που δεν είναι όμως δική του. Η ανασυγκρότηση του ζευγαριού και η επίτευξη οικογενειακής ισορροπίας είναι καθαρά ευθύνη των γονιών και όχι των παιδιών.
Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό λοιπόν το ζευγάρι να χωρίζει όταν νιώθει ότι βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο, όταν νιώθει πως η σχέση έχει φτάσει σε ένα τέλμα. Η διατήρηση προβληματικών καταστάσεων θα επιφέρει μονάχα προβλήματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να σκέφτονται το χωρισμό με το παραμικρό. Εάν όμως τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και σκέφτεστε ότι το διαζύγιο θα βλάψει τα παιδιά σας, σκεφτείτε πόσο θα βλάψει τα παιδιά αν μεγαλώσουν μέσα σε ένα «ψεύτικό» περιβάλλον και μία «δήθεν» οικογένεια.
Σύντομο Βιογραφικό Άννας Χρυσανθίδου
Η Άννα Χρυσανθίδου είναι απόφοιτος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές Msc Integrative Counselling and Psychotherapy από το πανεπιστήμιο του Derby. Ειδικεύεται στη συνθετική ψυχοθεραπεία και εργάζεται ιδιωτικά από το 2014 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε ατομικό επίπεδο.