Η εκδικητικότα είναι αποτέλεσμα μιας αδικίας την οποία έχουμε βιώσει. Η εκδίκηση δεν παίρνει, κατ’ ανάγκη, ενεργητική μορφή. Εκδίκηση δεν είναι μόνο το να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο για να βλαπτεί ο άλλος. Υπάρχει και η παθητική εκδίκηση, όταν αμελούμε να βοηθήσουμε κάποιον που κατά τα άλλα (αν δεν υπήρχε η αρνητική διάθεση) θα φροντίζαμε να βοηθήσουμε, ή ακόμη όταν χαιρόμαστε που υποφέρει – εξ’ αιτίας ίσως κάποιου τρίτου προσώπου – αυτός που μας πλήγωσε.
Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η εκδικότητα είναι και θέμα γονιδίων στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα ομάδα μελετητών ανακάλυψε ότι η ομοιότητα που έχει ένα άτομο όταν βρίσκεται μέσα σε μια όμαδα τον κάνει έντονα εκδικητικό προς τα άτομα που βρίσκονται έξω από αυτή.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν η τάση αυτή μπορεί να έχει αναπτυχθεί για την προστασία της δομής -και τελικά της γενετικής- μιας κοινωνικής ομάδας. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας, θα εξελιχθούν με αλτρουιστικό τρόπο απέναντι σε παρόμοιους εταίρους και ελάχιστα μοχθηροί απέναντι σε αυτούς που δεν είναι όμοιοι μαζί τους.Ωστόσο, όσοι φαίνονται πολύ όμοιοι με τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας θα γίνουν πολύ αλτρουιστικοί απέναντι σε αυτούς με παρόμοιους εταίρους, όμως πολύ εκδικητικοί απέναντι σε όσους είναι ανόμοιοι, φτάνοντας συχνά μέχρι και στα άκρα για να τους βλάψουν.
«Τα παρόμοια άτομα είναι πιο πιθανό να μοιράζονται αντίγραφα των γονιδίων τους, ενώ στα ανόμοια άτομα αυτό είναι λιγότερο πιθανό. Ως εκ τούτου, η εξελικτική θεωρία προβλέπει ότι οι οργανισμοί θα κάνουν διακρίσεις συχνά, επειδή το να βοηθά κανείς παρόμοιους εταίρους και να βλάπτει αυτούς που διαφέρουν αυξάνει το ποσοστό των γονιδίων που μπορεί να περάσουν στις μελλοντικές γενιές» εξήγησε ο Dr. Krupp.
Η διαπίστωση αυτή προσδίδει μια νέα οπτική στην καθιερωμένη εξελικτική θεωρία και θα μπορούσε να εξηγήσει το ρατσισμό και τις αντίστοιχες μορφές προκατάληψης σε ανθρώπους και άλλα είδη.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-thymos-kai-adynamia-thespisis-orion-katalliles-technikes-diacheirisis/
Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βίντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.