Της Δήμητρας Τσικνή, MSc Κλινικής Ψυχολογίας
Μία υγιής σεξουαλική σχέση μπορεί να επηρεάσει θετικά όλες τις όψεις της ζωής, όπως και την σωματική υγεία και την αυτοεκτίμηση.
Φαίνεται να υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην υγεία (σωματική και ψυχολογική) και το σεξ: το καλύτερο σεξ οδηγεί σε καλύτερη υγεία και η καλύτερη υγεία οδηγεί σε καλύτερο σεξ. Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλοι για να απολαύσουν μία υγιή και χαρούμενη σεξουαλική ζωή. Για πολλούς ανθρώπους, η σεξουαλική δραστηριότητα και η οικειότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ποιότητα της ζωής τους και είναι βασικά στοιχεία μίας υγιούς πορείας προς την μεγάλη ηλικία.
Η σεξουαλικότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της συναισθηματικής και σωματικής οικειότητας, που άντρες και γυναίκες βιώνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής τους.
- Η έρευνα έχει δείξει ότι μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το γήρας και η σεξουαλική δυσλειτουργία συνδέονται.
- Πολλές μελέτες έδειξαν ότι, ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται με την ηλικία, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή έως την ηλικία των 90 και πέρα (Ni Lochlainn & Kenny).
Οι σωματικές αλλαγές, που σχετίζονται με την ηλικία, δεν καθιστούν τις ουσιαστικές σεξουαλικές σχέσεις αδύνατες, ούτε απαραιτήτως δύσκολες. Πολλές από αυτές τις σωματικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν.
- Μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της γυναικείας αναπαραγωγικής ηλικίας είναι η εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 30 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές, που μπορεί να προκύψουν από την απώλεια οιστρογόνων περιλαμβάνουν την μείωση της κολπικής λίπανσης, των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων και νευρολογικές και ψυχο-σεξουαλικές αλλαγές, περιλαμβανομένων της διάθεσης, ευερεθιστότητας, ανοργασμίας (αδυναμία επίτευξης οργασμού), μειωμένης λίμπιντο και περιορισμένης σεξουαλικής απόδοσης. Ωστόσο, πλήθος θεραπειών, όπως τα κολπικά λιπαντικά και τα τοπικά ή πόσιμα οιστρογόνα είναι πλέον διαθέσιμα και μπορούν να βοηθήσουν με την λέπτυνση και την ξηρότητα του κόλπου. Ο γυναικολόγος μπορεί να δώσει σημαντικές συμβουλές για αυτά τα θέματα.
- Για τους άντρες, από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές, που προκύπτουν με την ηλικία, αφορούν την δομή και την μηχανική ευαισθησία του πέους. Η ηλικία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία έχει διάφορες αιτίες, ενώ μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Και για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θεραπείες, για τις οποίες μπορεί να προσφέρει πληροφορίες ο γιατρός.
Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για την διατήρηση της σεξουαλικότητας και της οικειότητας σε προχωρημένη ηλικία. Κάποιες από αυτές τις στρατηγικές αναφέρονται παρακάτω:
- Ξέχασε το στίγμα:Η σεξουαλική δραστηριότητα κινείται εντός ενός φάσματος σε όλη την διάρκεια της ζωής. Αν είσαι πολύ ενεργός σεξουαλικά κατά την νεαρή και μέση ηλικία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεις ότι αυτό θα σταματήσει, εκτός και αν το θέλεις εσύ.
- Η επικοινωνία είναι το κλειδί:Μίλησε στον/στην σύντροφό σου για τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες σου. Είναι πολλά τα ζευγάρια, που βλέπουν την προχωρημένη ηλικία ως το καλύτερο διάστημα για οικειότητα, αφού τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι και η σύνταξη τους έχει απαλλάξει από τα άγχη και τις δεσμεύσεις της επαγγελματικής ζωής, που ίσως έχουν αποτελέσει εμπόδιο σε προηγούμενες φάσεις της ζωής τους.
- Δημιουργικότητα:Οικειότητα δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και συνουσία. Τα φιλιά, η αγκαλιά, το μασάζ, κτλ., είναι μορφές οικειότητας και εγγύτητας.
- Μην ντρέπεσαι για την σεξουαλική δυσλειτουργία:Πολλές συνθήκες και φαρμακοθεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική λειτουργία. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για να επιτύχει κανείς την μέγιστη σεξουαλική λειτουργικότητά του σε μεγαλύτερη ηλικία και ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει πολύ με την συμβουλή και την συμπαράστασή του.
- Κάνε ασφαλές σεξ:Οι μεγαλύτεροι ενήλικες δεν έχουν ανοσία στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι ενήλικες σε μεγαλύτερες ηλικίες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό σε σχέση με τους νεαρότερους, πιθανώς επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης. Εντούτοις, τα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά για τους ανθρώπους άνω των 50 και αυτό είναι καλό να ληφθεί υπόψη.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Διαχείριση Συναισθηματικών διαταραχών & Χρόνιου Πόνου”.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 3 ασύγχρονα βίντεο, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε (αποστολή βιντεοσκοπημένων των εισηγήσεων στο email σας).
Απευθύνεται σε: Νοσηλευτές, Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Κοινωνικούς λειτουργούς και σε όσους εργάζονται σε δομές και οίκους με ανάλογα περιστατικά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-diachirisi-synesthimatikon-diatarachon-chroniou-ponou/
- Διατήρησε υγιές το σώμα και τον νου σου:Μην καπνίζεις, πίνε αλκοόλ με μέτρο, ακολούθησε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και γυμνάσου συχνά – εύκολο! Το σεξ από μόνο του μπορεί να είναι μία μορφή άσκησης. Η ψυχολογική ευεξία συνδέεται στενά με την σεξουαλική λειτουργία.
- Μην υποτιμάς την οικειότητα στην φιλία:Η οικειότητα είναι πολλά περισσότερα από τις ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις. Είτε έχεις σύντροφο, είτε όχι, οι σχέσεις με φίλους μπορούν να προσφέρουν εγγύτητα και σημαντική συναισθηματική υποστήριξη.
Σύντομο Βιογραφικό Δήμητρας Τσικνή
Η Δήμητρα Τσικνή είναι απόφοιτος ψυχολογίας του Hellenic American University και κάτοχος μεταπτυχιακού στην κλινική ψυχολογία. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ειδικεύεται στην γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Εργάζεται ιδιωτικά παρέχοντας υπηρεσίες σε ενήλικες, σε ατομικό επίπεδο.