Περίπου το 10% των ανδρών βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιλόχεια κατάθλιψη μετά την γέννηση του παιδιού τους, λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στη διάθεσή τους οι ορμονικές διακυμάνσεις.
Όπως επιβεβαιώνει νέα αμερικανική μελέτη, η επιλόχειος κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τις νέες μητέρες, αλλά και τους μπαμπάδες, οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα του νεογνού, αλλά πολλές φορές αισθάνονται αποκλεισμένοι.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γιαπρακ Χαρρισον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιατρικού Κέντρο «UT Southwestern» του Ντάλας, «οι μητέρες δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι αφήνουν απ’ έξω τον μπαμπά από την φροντίδα του μωρού, ενώ επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι εκείνος χρειάζεται χρόνο με το παιδί».
Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ίδια με αυτά των μητέρων, όπως:
– Kόπωση
– Aλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
– Aλλαγές στον ύπνο
Είναι όμως λιγότερο πιθανό να κλαίνε και γι’ αυτό η διαταραχή τελικά εκδηλώνεται διαφορετικά στους άνδρες.
Οι άνδρες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη, είναι όσοι έχουν ιστορικό κατάθλιψης, ταλαιπωρούνται από ανεπάρκεια ύπνου, αλλά και όσοι αισθάνονται απομακρυσμένοι από το παιδί και τη μητέρα.
Η Δρ Ρομπιν Χορσαγκερ-Μποερερ, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο «UT Southwestern» συμβουλεύει «να ενθαρρύνονται οι μπαμπάδες να συμμετέχουν στη φροντίδα του βρέφους και το ζευγάρι να φροντίζει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζει ο άνδρας είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συχνή και να μην αισθάνεται ένοχος γι’ αυτά που βιώνει».
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Κατάθλιψη και Σύγχρονη Θεραπεία”, το οποίο έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε ασύγχρονα (αποστολή βιντεοσκοπημένης της εισήγησης στο email σας).
Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τις υποκατηγορίες της Κατάθλιψης καθώς και για τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
Πηγή: onmed.gr