Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Technology, Mind, and Behavior διαπίστωσε ότι τα smartphone μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνική σύνδεση και την ευημερία, αλλά η έκταση αυτών των επιπτώσεων εξαρτάται από την κατάσταση και διαφέρει ανάλογα με το φύλο του χρήστη. Οι άνδρες, ειδικότερα, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική σύνδεση από τις γυναίκες.
Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις έχουν ενταθεί σχετικά με το εάν τα smartphone και άλλα ψηφιακά μέσα επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη χρήση smartphone με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας, ενώ άλλες υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι τόσο μικρός όσο η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Ένα ζήτημα με την προηγούμενη έρευνα είναι ότι μεγάλο μέρος της ήταν συσχετιστικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πει οριστικά εάν η χρήση τηλεφώνου προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα ή αν οι άνθρωποι αισθάνονται ήδη αποσυνδεδεμένοι ή δυσαρεστημένοι στρέφονται στα τηλέφωνά τους πιο συχνά.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ανάλυση, μια μέθοδο που συνδυάζει και αναλύει ακατέργαστα δεδομένα από πολλαπλές μελέτες για να διερευνήσει συνεπή πρότυπα. Συγκέντρωσαν δεδομένα από οκτώ διαφορετικά πειράματα, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 1.778 συμμετέχοντες. Τα δεδομένα προήλθαν τόσο από δημοσιευμένα όσο και από μη δημοσιευμένα πειράματα, τα οποία επέτρεψαν στους ερευνητές να συμπεριλάβουν μελέτες με διαφορετικά επίπεδα σημασίας, μειώνοντας τον κίνδυνο μεροληψίας δημοσίευσης και δίνοντας μια πιο ακριβή αναπαράσταση των αποτελεσμάτων χρήσης του τηλεφώνου.
Καθένα από τα οκτώ πειράματα μελέτησε τη χρήση του τηλεφώνου σε διαφορετικές ρυθμίσεις, όπως γεύματα με φίλους ή αγνώστους, αναμονή μόνος ή με άλλους ή πλοήγηση σε άγνωστες τοποθεσίες. Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία είτε να έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνά τους είτε όχι. Για παράδειγμα, ζητήθηκε από ορισμένους συμμετέχοντες να κρατήσουν τα τηλέφωνά τους στο τραπέζι ενώ γευμάτιζαν με φίλους, ενώ άλλοι έλαβαν οδηγίες να αφήσουν τα τηλέφωνά τους μακριά. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την αίσθηση της κοινωνικής τους σύνδεσης (π.χ. πόσο κοντά ή μακριά ένιωθαν από τους άλλους) και τη συναισθηματική τους ευημερία (μετρούμενη από τα συναισθήματα θετικότητας ή αρνητικότητας κατά τη διάρκεια του πειράματος).
Η μελέτη οργανώθηκε σε έξι διακριτά πειραματικά παραδείγματα:
Λήψη οδηγιών: Οι φοιτητές του πανεπιστημίου επιφορτίστηκαν με την εύρεση ενός άγνωστου κτιρίου με ή χωρίς τη χρήση των τηλεφώνων τους, εστιάζοντας στη συλλογή πρακτικών πληροφοριών και όχι στην κοινωνική αλληλεπίδραση.
Γονείς με παιδιά: Οι γονείς σε μουσεία ή φεστιβάλ έλαβαν οδηγίες είτε να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους συχνά είτε να ελαχιστοποιούν τη χρήση του τηλεφώνου κατά τις επισκέψεις τους με τα παιδιά τους.
Γεύμα για δυνατούς δεσμούς: Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν ένα γεύμα με στενούς φίλους ή την οικογένειά τους, με κάποιους να κρατούν τα τηλέφωνά τους στο τραπέζι και άλλους να τους ζητούν να τα αφήσουν μακριά.
Γεύμα αδύναμων δεσμών: Άγνωστοι γευμάτισαν μαζί, με κάποιους να κρατούν έξω τα τηλέφωνά τους και άλλους να τα αφήνουν μακριά.
Αίθουσα αναμονής μαζί: Οι συμμετέχοντες περίμεναν σε ένα δωμάτιο με έναν άγνωστο, με τους μισούς να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους και στους άλλους μισούς να έχουν περιορισμένη χρήση τηλεφώνου.
Αίθουσα αναμονής μόνος: Οι συμμετέχοντες περίμεναν μόνοι τους, είτε με είτε χωρίς τα τηλέφωνά τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τηλέφωνα μειώνουν σταθερά τα συναισθήματα κοινωνικής σύνδεσης σε όλα τα κοινωνικά πλαίσια. Σε σενάρια όπου οι συμμετέχοντες είχαν τα τηλέφωνά τους, ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο κοινωνικά συνδεδεμένοι με τους γύρω τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τηλέφωνα.
Ωστόσο, όσον αφορά τη συναισθηματική ευεξία, τα αποτελέσματα της χρήσης του τηλεφώνου ήταν πιο αποχρώσεις και εξαρτώνται από το πλαίσιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τηλέφωνα επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, όπως γεύματα ή κοινές εμπειρίες. Αντίθετα, τα τηλέφωνα δεν είχαν τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο όταν χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η εύρεση οδηγιών.
Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι το φύλο μετριάζει τον αντίκτυπο των τηλεφώνων στην κοινωνική σύνδεση. Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσίασαν μειωμένη κοινωνική σύνδεση όταν είχαν τα τηλέφωνά τους, το αποτέλεσμα ήταν σημαντικά ισχυρότερο στους άνδρες. Στην πραγματικότητα, ο αρνητικός αντίκτυπος των τηλεφώνων στην κοινωνική σύνδεση των ανδρών ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι για τις γυναίκες.
Παρά αυτούς τους περιορισμούς, η μελέτη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η χρήση του τηλεφώνου επηρεάζει την ευημερία. Η δύναμή του έγκειται στην ποικιλία των πραγματικών καταστάσεων που εξέτασε, από περιστασιακές κοινωνικές συγκεντρώσεις έως σόλο δραστηριότητες. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενώ τα smartphone αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής, η παρουσία τους κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να υπονομεύσει διακριτικά την αίσθηση της σύνδεσής μας με τους άλλους.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: “Smartphones Undermine Social Connectedness More in Men Than Women: A Mini Mega-Analysis,” was authored by Matthew R. Leitao, Jason D. E. Proulx, and Kostadin Kushlev.