Οι άνθρωποι που έχουν Ειδική Φοβία Αίματος βιώνουν δυσφορία, σωματική και ψυχολογική, στη θέα ή του άκουσμα του αίματος ή και τα δυο. Πολύ πιθανόν ένας άνθρωπος με Ειδική Φοβία Αίματος να μην μπορεί να διαβάσει το παρόν άρθρο μόνο και μόνο επειδή συμπεριλαμβάνει τη λέξη αίμα. Το ίδιο θα πράξει και με μια ταινία, φωτογραφία ή βίντεο που έχει σκηνές αίματος, αιμοληψίας, ή κάποια επέμβαση που ενδέχεται να υπάρχει αίμα.
Στην ίδια κατηγορία με τη φοβία αίματος συγκαταλέγεται και η φοβία για τις βελόνες, την ένεση ή και την θέα φλεβών. Πολύ συχνά παρατηρούμε σε ανθρώπους με Ειδική Φοβία Αίματος αποστροφή σε όλα τα παραπάνω που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το αίμα. Αδυνατούν να αντικρίσουν φλέβες, ειδικά αν είναι διογκωμένες λόγω άσκησης (αποφυγή να πάω στο γυμναστήριο μη τυχόν και δω τις φλέβες των ατόμων που γυμνάζονται), αποφεύγουν ιατρικές εξετάσεις λόγω της πιθανότητας ύπαρξης βελόνας ή ένεσης και αποφεύγουν γενικότερα οποιαδήποτε εικόνα, ή και συζήτηση συμπεριλαμβάνει ένα από τα παραπάνω ή και όλα .
Τα συγκεκριμένα φοβογόνα ερεθίσματα θα πρέπει να προκαλούν άγχος, φόβο και αποστροφή σχεδόν πάντα στο άτομο και η ανοχή του ατόμου σε τέτοιες καταστάσεις είναι δύσκολη και ψυχικά επίπονη.
*Σημαντική σημείωση πρέπει να γίνει όσον αφορά την έμμηνο ρύση στις γυναίκες η οποία εξαιρείται από τα ερεθίσματα φόβου και άγχους στην Ειδική Φοβία Αίματος.
Όπως είναι αναμενόμενο η Ειδική Φοβία Αίματος και οι φοβίες που την πλαισιώνουν, καθιστούν αδιανόητο για το άτομο να επισκεφθεί το μικροβιολόγο του για εξετάσεις αίματος ή γενικότερα τον γιατρό του για γενικό έλεγχο υγείας λόγω του φόβου συζήτησης ή ανάγκης εξετάσεων που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κάτι από τα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να παρακολουθήσει την υγεία του κάτι που τον αποκλείει από την δυνατότητα της πρόληψης αυτής, αλλά και τον δυσκολεύει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο να καταφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του να κάνει εξετάσεις. Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουμε αυξάνεται η επικινδυνότητα προβλήματος υγείας άρα και η ανάγκη ολοένα και περισσότερων εξετάσεων.
Στη καθημερινότητα του ατόμου η Ειδική Φοβία Αίματος μπορεί να τον εμποδίζει σε ζητήματα όπως το να βοηθήσει κάποιον συγγενή ή φίλο στη περίπτωση τραυματισμού κατ´οίκον ή εκτός σπιτιού. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι γονείς και λειτουργούν ως πρότυπο αλλά και ως προστάτες των παιδιών τους πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή τους η φοβία ενδέχεται να μεταφερθεί στα παιδιά τους ή να τους εμποδίσει από το να τα προστατεύσουν/φροντίσουν στη περίπτωση ατυχήματος.
Η Ειδική Φοβία Αίματος έχει θεραπεία. Όπως σε όλες τις αγχώδεις διαταραχές και τις φοβίες έτσι κι εδώ υπάρχει επιδείνωση, της φοβίας και του άγχους που προκαλείται, όσο το άτομο δεν αποφασίζει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να εξαλείψει τα δυσφορικά του συμπτώματα παίρνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του στα χέρια του, που αφορά την υγεία του και όχι μόνο.
Αναζητήστε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξειδικευμένο σε θέματα αγχωδών διαταραχών και αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την φοβία σας.
Tης Ίριδας Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγειας
Πηγή: https://www.lifemade.gr/