Tης Φούλας Μπαταγιάννη Κλινικής Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας
Η Θεραπεία μέσω της τέχνης ( art therapy) άρχισε να εμφανίζεται ως ειδικότητα γύρω στα 1950 και ανήκει στα ψυχοκοινωνικά επαγγέλματα ή ειδικότητες δηλαδή προσφέρει υπηρεσίες στον άνθρωπο δίνοντας του την ευκαιρία να εξερευνήσει προσωπικά προβλήματα μέσω της λεκτικής και μη λεκτικής έκφρασης. Βασίζεται στη δύναμη της έκφρασης με: την ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ, πηλό, φωτογραφία, ποίηση, μουσική, χορό, θέατρο. Είναι μέσο επικοινωνίας του ατόμου με τον εαυτό του και το περιβάλλον.
Για να κατανοήσουμε αυτή τη δύναμη χρειάζεται να δώσουμε έμφαση:
α) στη δημιουργική διεργασία
β) στη δύναμη της τέχνης να απελευθερώνει συναισθήματα
γ) στη δυνατότητα που έχει να επιτρέψει στο άτομο να εκφράζει την ιδιαιτερότητα του και την μοναδικότητα του
Η Art Τherapy είναι μία πολύπλοκη προσέγγιση στο χώρο της ψυχολογίας, ψυχιατρικής, ειδικής αγωγής και της εκπαίδευσης. Η Θεραπεία μέσω της τέχνης εφαρμόζεται ατομικά και ομαδικά σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με στόχο την κοινωνικοποίηση και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Τα παιδιά οι έφηβοι και οι ενήλικες είναι διαθέσιμοι να ζωγραφίσουν να σχεδιάσουν το οικογενειακό τους μοντέλο να δουλέψουν και να μιλήσουν για τα βιώματα τους και αγχογόνες εμπειρίες . Αυτός είναι ο κύριος λόγος που μπορεί κανείς να δεί την πολλαπλή χρήση των γραφικών παραστάσεων μέσα στην ψυχολογία. Η θεραπευτική προσέγγιση μέσα από την τέχνη αναγνωρίζει τις καλλιτεχνικές διεργασίες, τις δομές, το περιεχόμενο και τους συνειρμούς σαν καθρέφτες των ικανοτήτων της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων του ανθρώπου.
Η Melanie Klein έκανε το ξεκίνημα χρησιμοποιώντας την ζωγραφική παράλληλα με το παιχνίδι στην παιδική ψυχανάλυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σχέδιο είναι ένας ωφέλιμος μεσολαβητής είναι ένα μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να συνάψει σχέσεις αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει σχέσεις. Κάθε ειδικός που θέλει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο σαν μέθοδο παρέμβασης ή σαν στήριξη της θεραπευτικής σχέσης οφείλει να καταφύγει σε μεθόδους ερμηνείας και όχι να αρκεστεί σε μία επιφανειακή ανάγνωση του σχεδίου. Το σχέδιο όπως και το παιχνίδι είναι μέσο – εργαλείο επικοινωνίας και χώρος προβολής. Το σχέδιο είναι ένας άλλος τρόπος – άλλο σχήμα ή φόρμα της ανθρώπινης γλώσσας.
Η τέχνη συνεπώς είναι μία λειτουργία συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και όχι δημιουργημένη από τον άνθρωπο. Ως τόσο η έμφυτη καλλιτεχνική ροπή του ανθρώπου έχει ένα περιεχόμενο θετικό και αξιόλογο γιατί αποτελεί ένα μέσο γνήσιας έκφρασης του συναισθηματικού του κόσμου και των ψυχικών του καταστάσεων. Η καταλληλότερη για σπουδή και ανίχνευση της έμφυτης καλλιτεχνικής τάσης είναι ασφαλώς το σχέδιο. Με το σχέδιο έχουμε στα χέρια μας ένα ντουκουμέντο για μελέτη προσεκτική και συγκριτική που δεν μπορεί να μας δοθεί π.χ. με το τραγούδι ή το χορό. Ο ειδικός αποκτά πρόσβαση στις εσωτερικές επιθυμίες και ανάγκες στις φαντασιωτικές αναπαράστασεις, στη συναισθηματικότητα και στο συμβολισμό του υποκειμένου. Χρησιμοποιείται εύκολα σε όλες τις ηλικίες και πολιτισμούς χωρίς τη μεσολάβηση του λόγου (ομιλίας). Για όλους αυτούς τους λόγους το σχέδιο είναι μία έκφραση εξαιρετικής αξίας για την εξωτερίκευση του ασυνειδήτου είτε στο παιδί, είτε στον ενήλικο είτε σε πρωτόγονο πληθυσμό ακόμα και στον ώριμο καλλιτέχνη και μάλιστα στον γνήσιο σουρεαλιστή.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia με θέμα: Art Therapy (Εικαστική Ψυχοθεραπεία) για παιδιά και εφήβους – Μέθοδος Vera Vasarhelyi.
Πιστοποιημένο Πρόγραμμα κατά το πρότυπο QTL της ACTA – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα των τελευταίων ετών. Έχει πρακτικό χαρακτήρα, αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και οι εισηγητές είναι επαρκώς καταρτισμένοι στην αντίστοιχη θεματολογία.
Έναρξη: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
*Επιπλέον Δυνατότητα Οnline Παρακολούθησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ζοοm (Θα δοθούν στους συμμετέχοντες αναλυτικές πληροφορίες σύνδεσης).
* Eπιπλέον Δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή του βίντεο για κάθε ενότητα του προγράμματος, οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν στο δικό τους χρόνο).
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/paidopsychologia-seminaria/pistopoiimeno-ekpaideytiko-programma-art-therapy-eikastiki-psychotherapeia-gia-paidia-kai-efivoys-methodos-vera-vasarhelyi/