Bελτιώστε την ποιότητα ζωής σας
Μερικές φορές τα μικρά πράγματα όπως το να μην ασκείστε, να κάνετε κακή διατροφή, να κοιμάστε αργά, μπροούν να σας ρίξουν τη διάθεση. Αυτά από μόνα τους μπορεί να μην οδηγήσουν αναγκαστικά σε κατάθλιψη, αλλά μπορεί να σας εμποδίσουν από το να νιώσετε καλύτερα. Αν είστε επιρρεπής στην κατάθλιψη, καλό είναι να προσέχετε τις συνήθειες σας.
Προσοχή στην διατροφή
Τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να σας χαλάνε τη διάθεση. Μία ανάλυση του 2013 σχετικά με την έρευνα για τη διατροφή και την κατάθλιψη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης. Οι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι τύποι μελετών δείχνουν απλώς μια συσχέτιση μεταξύ μιας κακής διατροφής και της χαμηλότερης διάθεσης, δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιατή σχέση.
Περάστε χρόνο με τα άλλα άτομα
Ο λίγος ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό σας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική σας υγεία, λέει η Susan Heitler, PhD, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας. Εντούτοις, προειδοποιεί ότι αν περνάτε πάρα πολύ χρόνο μόνοι σας μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά και μάλιστα να έχουν τον αντίστροφο αντίκτυπο. Δημιουργήστε ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους σας και κοιτάτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί.
Μειώστε την ενασχόληση με την τεχνολογία
Με τα smartphones, τους φορητούς υπολογιστές, τις τηλεοράσεις, όλα αυτά δηλαδή που απαιτούν την προσοχή μας όλο το 24ωρο, γίνεται όλο και πιο σύνηθες για τους ανθρώπους να έχουν πληροφορίες από περισσότερες από μία συσκευές τη φορά. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μέσος όρος του χρόνου που αφιερώσατε σε παιχνίδια, social κτλ. έχει διπλασιαστεί.
Μια έρευνα του 2013 σε 318 άτομα, που δημοσιεύθηκε στην Cyberpsychology, Behavior και Social Networking έδειξε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τις συσκευές τους συχνότερα παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνικού άγχους.
Μην σπαταλάτε το χρόνο σας με αρνητικούς ανθρώπους
Τα κρίσιμα, αρνητικά σχόλια από τους φίλους σας, το αφεντικό σας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία από το να σας χαλάσουν λίγο τη διάθεση. Το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με τέτοια αρνητικότητα μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τον κίνδυνο να αισθανθείτε κατάθλιψη.
Ζήστε τη φύση
Η ζωή στην πόλη μπορεί να έχει πολλά οφέλη: πολλές επιλογές φαγητού, τα βολικά μέσα μαζικής μεταφοράς, η συναρπαστική νυχτερινή ζωή. Ωστόσο ο υπερβολικός χρόνος σε αστικές περιοχές μπορεί να ρίξει τη διάθεσή σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η ζωή σε μια μεγάλη πόλη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες και ψυχικών ασθενειών, ιδίως κατάθλιψη. Όσοι κατοικείτε σε πόλεις, δοκιμάστε να πηγαίνετε σε πάρκα ή αγροτικές περιοχές για να περιβάλλετε τον εαυτό σας με πράσινο τοπίο.
Κοιμηθείτε καλά
Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognitive Therapy and Research έδειξε ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο κρεβάτι αργά ανέφεραν περισσότερες αρνητικές σκέψεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας – συμπεριφορά που συνδέεται με την κατάθλιψη. Αντίθετα, όσοι κοιμόντουσαν νωρίτερα βίωσαν λιγότερες περιόδους αρνητικής σκέψης.
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Ο χρόνος που περνάτε στην τηλεόραση ή σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Όπως εξηγεί η Δρ. Heitler, η πνευματική άσκηση (πχ. η ζωγραφική ή το γράψιμο ενός διηγήματος ή η σωματική άσκηση, μειώνει τις πιθανότητές για κατάθλιψη. Όταν είστε σωματικά ενεργός, ο εγκέφαλος σας απελευθερώνει χημικά που φτιάχνουν τη διάθεση – όπως ενδορφίνες και ενδοκανναβηνοειδή – οι οποίες μπορούν να απαλύνουν το αίσθημα κατάθλιψης. Η άσκηση πνευματικής προσπάθειας, από την άλλη πλευρά, φωτίζει τη διάθεσή σας με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.
“Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα πρότζεκτ που να τους δίνει ένα σκοπό για να νιώθουν καλά”, λέει η Δρ. Heitler. «Αν δεν έχετε τίποτα στο οποίο να θέλετε να περνάτε χρόνο σας κάνει ευάλωτους στην κατάθλιψη». Σχεδιάστε κάτι, ξεκινήστε το χόμπι που πάντα θέλετε ή ξεκινήστε τον εθελοντισμό για να βοηθήσετε τους άλλους.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Για να επισκεφτείτε Ειδικό ψυχικής υγείας του Psychopedia με οικονομικό κόστος μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/exatomikevmenes-ypiresies-psychikis-ygias/
Πηγή: https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/53796/7-kathimerines-synitheies-poy-afxanoyn-ton-kindyno-katathlipsis.html