Όλες σχέσεις μπορούν να ειδωθούν ως ανταλλαγή ενέργειας. Κάποιες μας γεμίζουν ενθουσιασμό και θετικότητα ενώ κάποιες άλλες αφαιρούν τη δύναμη μας και μας απομυζούν.
Οι θετικές, ιδανικές σχέσεις , εκπληρώνουν τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για οικειότητα, αγάπη και στοργή. Μέσα από αυτές νιώθουμε γεμάτοι, ισορροπημένοι κι ευτυχισμένοι. Συχνά νιώθουμε ότι μια ουσιαστική σχέση μας βοηθά να εξελίξουμε τον εαυτό μας προς το καλύτερο κι ότι μέσα από αυτή ολοκληρωνόμαστε ως άνθρωποι.
Σε αντιδιαστολή με αυτές τις θετικές σχέσεις, καμμιά φορά δημιουργούμε και άλλες που μας παγιδεύουν και μπλοκάρουν την έκφραση της αγάπης στη ζωή μας. Ίσως διαλέγουμε κάποιον που δε μας αγαπά ή που δε μας σέβεται ή κάποιον που παρόλες τις προσπάθειες μας, μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς και ανάξιοι αγάπης.
Χαρακτηριστικά μιας τοξικής σχέσης
Εάν βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση ίσως να βιώνεις τα ακόλουθα:
- Οι καλές ευχάριστες στιγμές που απολαμβάνεις με τον/την σύντροφο σου είναι λίγες ή ανύπαρκτες. Αντίθετα , ίσως αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ποτέ την ελευθερία να κάνεις αυτό που θέλεις γιατί έχει την τάση να είναι χειριστικός/η απέναντι σου και να ελέγχει το τι κάνεις διαρκώς.
- Όπως και ν’αρχίσει η συζήτηση/διαμάχη μαζί τους πάντα καταλήγει εναντίον σου. Ο/η σύντροφος σου στρέφει διαρκώς το επίκεντρο στα δικά του συναισθήματα και πως τα επηρεάζεις, αρνούμενος/η προσωπική ευθύνη ή αγνοώντας τη δική σου γνώμη ή συναισθήματα.
- Ο/η σύντροφος σου εκφράζει έντονη ζήλια και κτητικότητα απέναντι σου , η οποία συχνά δημιουργεί καυγάδες και σ’εμποδίζει να χαρείς τις στιγμές μαζί τους.
- Νιώθεις διαρκώς ανεπαρκής, ότι ποτέ δεν κάνεις τίποτα σωστό κι ότι είναι αδύνατο να τους ικανοποιήσεις.
- Το βρίσκεις δύσκολο να είσαι ο εαυτός σου όταν είσαι μαζί με τον/την σύντροφό σου μιας και είναι πιθανόν ότι θα κριθείς.
- Σου ζητά ν’αλλάξεις πράγματα για να ικανοποιήσεις τις δικές του/της επιθυμίες, ανάγκες ή γούστα, με τα οποία πιθανόν να μην αισθάνεσαι άνετα.
- Ίσως έχει έντονα αμφιθυμική συμνπεριφορά όντας υπερβολικά καλός/η μαζί σου τη μια στιγμή κι εξαιρετικά απορριπτικός /η την άλλη.
- Νιώθεις φόβο να πείς την αλήθεια γιατί η αντίδραση τους είναι συνήθως υπερβολική.
- Η σχέση αυτή ξυπνά μέσα σου βαθύτερους φόβους όπως ότι δεν είσαι ελκυστικός/η, ότι δεν αξίζεις να σ’ αγαπήσουν , ότι δεν θα βρείς ποτέ κανέναν να νιώσει κάτι τέτοιο για σένα ή ότι θα εγκαταλειφθείς αναπότρεπτα κάποια στιγμή.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Ε – Learning Σεμινάριο από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia με θέμα: Κακοποιητικές, Χειριστικές & Εγκληματικές Προσωπικότητες – Aξιολόγηση και Κατάλληλη Διαχείριση.
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. (Έχετε τη δυνατότητα εφόσον προκύψουν απορίες – ερωτήσεις από την παρακολούθηση της εισήγησης να μας τις στείλετε στο info@psychopedia.gr, ώστε να απαντηθούν από την εισηγήτρια).
Δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης και Εκπαιδευτικό υλικό. Το βίντεο της εισήγησης οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
5 ερωτήσεις για να κατανοήσεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση
Εάν όντως βρίσκεσαι μέσα σε μία τέτοια σχέση και βρίσκεις δύσκολο να κόψεις το δεσμό μαζί τους,ίσως θα ήταν καλό να αναρωτηθείς τα εξής:
Ποιοί φόβοι σου κυριαρχούν μέσα σε αυτή τη σχέση; Ποιός είναι ο χειρότερος φόβος σου;
Με ποιούς τρόπους αφήνεις τον εαυτό σου να χειραγωγηθεί μέσα σε αυτή τη σχέση μέσα από συναισθήματα ενοχής ή ντροπής;
Τι αποκαλύπτει αυτή η σχέση για τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου;
Τι υποχρεώσεις νιώθεις ότι πρέπει να εκπληρώσεις;
Τι όρια μπορείς να θέσεις για να αυξήσεις την υγεία αυτής της σχέσης; Υπάρχει τρόπος να είναι η σχέση αυτή υγιής;
Τελειώνοντας μια τοξική σχέση
Εάν έχεις προσπαθήσει για να εξισορροπήσεις τη σχέση αυτή και τίποτα δεν λειτουργεί, ίσως να σκέφτεσαι να την τελειώσεις .Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι πολλές τοξικές σχέσεις ξυπνούν συναισθήματα ενοχής μέσα μας ή την έντονη ανάγκη να αποδείξουμε πως μπορούμε ν’αγαπηθούμε, γι’αυτό είναι και τόσο δύσκολο να τις αφήσουμε.
Όσο πιο πολύ καιρό περνάς όμως μέσα σε αυτή τη σχέση, τόσο πιο πιθανόν είναι να τραυματίσεις σοβαρά την αυτοεκτίμηση σου , να χειροτερέψεις τη διάθεση σου, την υγεία σου και φυσικά τη ζωή σου.
Εάν αισθάνεσαι την ανάγκη να φύγεις από τη σχέση αυτή, μέχρι να φτάσεις την τελική απόφαση, ίσως βρεθείς σε διαρκή πάλη με τον εαυτό σου.Ένα κομμάτι σου , θα έχει αντίσταση απέναντι στο χωρισμό. Παρόλο που ίσως υποφέρεις, μπορεί να σκέφτεσαι ότι αγαπάς τον/την σύντροφό σου , ή ότι τους νοιάζεσαι. Δεν είναι απίθανο ν’αποφεύγεις να φύγεις γιατί πιστεύεις ότι θα μείνεις μόνος/η κι ότι δεν θα βρείς κάποιον να σε αγαπήσει. Αναρωτήσου: Είναι αλήθεια ότι πολλοί από αυτούς τους φόβους δημιουργήθηκαν ή εντάθηκαν μέσα σε αυτή την τοξική σχέση; Πόσο αλήθεια είναι ότι θα πρέπει ν’αντιμετωπίσω παντοτινή μοναξιά; Πόσο αλήθεια είναι ότι δε θ’αγαπηθώ; Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στη ζωή μου που με αγαπούν;
Η αλλαγή είναι δύσκολη γιατί εμπεριέχει το άγνωστο.Εάν όμως μια σχέση σου δημιουργεί διαρκή απογοήτευση και ρουφά την ενέργεια σου, ίσως αυτό το άλμα ν’αξίζει τον κόπο.
Κάθε χωρισμός, ακόμα και αυτός από μια τοξική σχέση, δημιουργεί ένα κενό στη ζωή μας. Το κενό όμως αυτό είναι πάντα προσωρινό. Γέμισε το με πράγματα θρεπτικά για τον εαυτό σου σαν ένα δώρο «ανάρρωσης» από μια κατάσταση που χαρακτηριζόταν από έλλειψη ισορροπίας. Στρέψου στους φίλους και την οικογένεια σου, περνώντας χρόνο μαζί τους και να κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν. Σιγά σιγά θα βρείς και πάλι τον εαυτό σου και τη χαμένη σου ενέργεια.
Πηγή: http://happymind.gr