Η διάγνωση του καρκίνου είναι πιθανό να είναι τρομακτική καθώς αλλάζει ολοκληρωτικά η ζωή του ανθρώπου. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν πρόκειται για καρκίνο επιθετικό, που αναπτύσσεται γρήγορα ή έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με προχωρημένο στάδιο καρκίνου είναι πολύ πιθανό να σκέφτεται ότι το τέλος της ζωής του είναι πολύ κοντά. Η οικογένεια, οι φιλοι, ο/η σύντροφος μπορούν να βοηθήσουν με το να παρέχουν όλη την υποστήριξη τους στο άτομο ώστε να κατανοήσει καλύτερα την διάγνωση και να μπορέσει να συμβιβαστεί με αυτό.
Μερικοί σύμβουλοι έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να βοηθήσουν αυτούς που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Κοινωνικοί λειτουργοί με ειδίκευση στην Ογκολογία έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για να βοηθήσoυν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διάγνωσης του καρκίνου, και συνήθως παρέχουν συμβουλές και εκπαίδευση σε εκείνους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να κατανοήσουν καλύτερα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις επιλογές τους, δεδομένου ότι ακολουθούν θεραπεία, η οποία συχνά αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς με μακροχρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Πολλοί γιατροί ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να αναζητήσουν έναν θεραπευτή μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Στην παροχή συμβουλών, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να διερευνήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη διάγνωσή τους, να διαχειριστούν τυχόν συναισθηματικές ανησυχίες, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ο θυμός και σύγχυση, που μπορεί να προκύψουν μετά την παραλαβή είδηση της ασθένειάς τους, και να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση των αλλαγών στη ζωή τους, που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επεξεργασίας. Για παράδειγμα, πολλοί από αυτούς που διαγνώστηκαν με καρκίνο μπορεί να φοβούνται και να αδυνατούν να εργαστούν χάνοντας έτσι το εισόδημά τους και την ασφάλιση υγείας. Εκείνοι με τις οικογένειες μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία που θα επηρεάσει τη σχέση τους με τον/την σύντροφο ή σύζυγο τους, ακόμα και τα τυχόν παιδιά που μπορεί να έχουν.
Η Οικογένεια μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πολύτιμο σύμβουλο που μπορεί να βοηθήσει το άτομο με καρκίνο δίνοντας του ωφέλιμες συμβουλές. Η οικογένεια μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί τον θυμό, τη θλίψη και το άγχος.
Συνεργάτες, οι σύζυγοι αλλά και τα παιδιά επίσης μπορούν να μάθουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το μέλος της οικογένειας που πάσχει από καρκίνο, όπως και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν περιοχές συγκρούσεων, οι οποίες μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκύψουν σε μια δύσκολη στιγμή. Η Ομαδική θεραπεία για ένα άτομο με καρκίνο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη γιατί μπορεί να έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφοριών αλλά και υποστήριξης.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Για να μιλήσετε με Ειδικό ψυχικής υγείας του Psychopedia μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλ. 210-6413306, 6934650265.
Πηγή: goodtherapy.org