Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία.
Το να διανύεις την εφηβεία είναι από μόνο του δύσκολο, πόσο μάλλον όταν έρχεται και προστίθεται το άγχος του κορωνοϊού.
Με κλειστά τα σχολεία και ακυρωμένες όλες τις συγκεντρώσεις, πολλοί έφηβοι χάνουν τις πιο σημαντικές στιγμές τις νεαρής τους ηλικίας.
Ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ως έφηβος για να προστατέψεις την Ψυχολογία σου;
1. Αποδέξου ότι το άγχος που βιώνεις είναι φυσιολογικό.
Το άγχος είναι μια φυσιολογική υγιής λειτουργία που μας προειδοποιεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι και πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Το άγχος είναι αυτό που μας κάνει να παίρνουμε αποφάσεις όπως αυτές που έχουμε πάρει τώρα -δηλαδή να μείνουμε σπίτι και να μην περνάμε χρόνο με άλλα άτομα ή ομάδες ατόμων για να μη μεταδώσουμε ή κολλήσουμε τον κορονωιό, να πλένουμε τα χέρια μας και να μην πιάνουμε το πρόσωπο μας. Παρόλο που το άγχος δεν είναι ευχάριστο βοηθάει όχι μόνο στο να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
Ανησυχίες όπως: “Θα πεθάνω;”, “Και αν πάθουν κάτι οι γονείς μου ή οι δικοί μου;” είναι μέσα στα πλαίσια του πανικού που επικρατεί. Ο λόγος που φοβάσαι περισσότερο από κάποιον άλλο για το θάνατο έχει να κάνει με πιο προσωπικά ζητήματα που σε απασχολούν, κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αναλυθεί. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να ξέρεις το μέλλον ούτε μπορείς να προβλέψεις πόσο αρνητικό μπορεί να είναι. Όσο και να νιώθεις ότι με το να κάνεις τα χειρότερα σενάρια προετοιμάζεσαι καλύτερα για τα χειρότερα, θυμήσου: Πόσες φορές αυτά που έχεις προβλέψει στη ζωή σου έχουν γίνει ακριβώς όπως τα είχες σκεφτεί; Σίγουρα σπάνια ή ποτέ.
Δεν μπορείς να ελέγξεις το τι θα συμβεί, μπορείς όμως να ελέγξεις κάτι και αυτό είναι πολύ σημαντικό! Μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου, με το να βοηθήσεις στην πρόληψη του ιού, στην προστασία των δικών σου ατόμων και στη φροντίδα της Ψυχολογίας σου.
2.Συνέχισε να έχεις ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα σου. Ένα σταθερό πρόγραμμα, γραμμένο σε χαρτί, μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς και να μην μας παρασέρνουν τόσο εύκολα τα γεγονότα που ακούμε. Βάλε στο πρόγραμμα σου διάβασμα, κάποια ταινία, την αγαπημένη σου μουσική, χορό και αστεία βίντεο τα οποία θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις μια καλή ψυχολογία
3.Κάθε μέρα να μαθαίνεις κάτι καινούργιο. Το να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο μας βοηθά αναπτύσσουμε το κομμάτι του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη μάθηση. Πολλές φορές όταν δεχόμαστε τις ίδιες πληροφορίες συνεχώς μας είναι δύσκολο να είμαστε ευέλικτοι στην αλλαγή και να αναπτύξουμε ένα νέο τρόπο σκέψης. Γι’αυτό κάθε μέρα, βρες και ανακάλυψε κάτι μικρό που να είναι γύρω από τα ενδιαφέροντα σου. Για παράδειγμα αν σου αρέσει πολύ ένα συγκρότημα, μάθε κάτι νέο γύρω από αυτή τη μουσική. Αν σου αρέσει η ιστορία, μπορείς να αναζητήσεις κάτι που δεν ήξερες. Αν αγαπάς τη ζωγραφική δες ένα νέο βίντεο γύρω από αυτό που σου αρέσει.
4.Εστίασε στα θετικά νέα. Μάθε από τώρα να βρίσκεις μια θετική είδηση για την κάθε αρνητική. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειωθούν οι υπερβολικές ανησυχίες που πολλές φορές δημιουργούνται από τις πληροφορίες και τις αντιδράσεις που λαμβάνουμε. Έτσι θα έχεις λιγότερο άγχος και καλύτερη συγκέντρωση σε αυτά που θέλεις να κάνεις. Μείωσε τις ώρες που εκτίθεσαι σε ειδήσεις και γιατί όχι βοήθησε και τους γονείς σου να μην είναι κολλημένοι συνεχώς σε αυτές.
5.Κάθε μέρα μίλα με τους φίλους σου ή με δικά σου πρόσωπα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις επαφή με τους φίλους σου τώρα που δεν έχετε σχολείο. Αυτό θα βοηθήσει όλους στο να έχουν μια καλή ψυχολογία. Άσε τους εγωισμούς και τις ντροπές για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα και θυμήσου ότι σήμερα μπορεί εσύ να βοηθήσεις ένα φίλο σου να έχει καλύτερη διάθεση ενώ αύριο μπορεί εκείνος να το κάνει για σένα. Ανταλλάξτε αστεία βίντεο, ανέκδοτα, παίξτε online παιχνίδια -με μέτρο- εστιάστε στο να περάσετε καλά. Μίλα με συγγενείς που δεν έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς και σου έχουν λείψει.
6. Αθλήσου! Βγες όσο επιτρέπεται, τρέξε, κάνε ασκήσεις γυμναστικής στο σπίτι, χόρεψε με κάποιο βίντεο, κουνήσου! Η καλή διάθεση δεν έρχεται από μόνη της, χρειάζεται πολλές φορές να κάνουμε εμείς κάτι πρώτα. Μην έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου, ακόμα και 5 λεπτά για αρχή να κάνεις κάτι σε έντονο ρυθμό θα σε βοηθήσει να δεις διαφορά στη διάθεση σου. Μπορείς να κάνεις και ένα μικρό διαγωνισμό με τους φίλους σου ή να μοιραστείς μαζί τους κάποιο βίντεο με τα κατορθώματά σου και να τους κινητοποιήσεις να αθληθούν και οι ίδιοι.
7. Δείξε Ψυχραιμία με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Καθώς χρειάζεται να γίνει ένας μεγάλος συντονισμός των υπεύθυνων, πολλά μπορεί να μην είναι έτσι όπως το περίμενες. Καθώς για άλλη μια φορά πρέπει να λάβουμε υπόψην μας και τα απρόοπτα, δείξε κατανόηση και κάνε από τη μεριά σου την προσπάθεια που μπορείς. Σίγουρα καθώς η ύλη έχει πάει πίσω οι απαιτήσεις θα είναι λιγότερες από αυτές που θα ήταν. Δες αυτή την παύση σαν ευκαιρία να καλύψεις κενά από μαθήματα που δεν είχες προλάβει και μοιράσου με τους καθηγητές σου τις απορίες και τους προβληματισμούς σου.
Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους. Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία. Πρόσφατα σεμινάριά της “Μείζων καταθλιπτική διαταραχή και αντιμετώπιση”, “Συναισθηματική Υπερφαγία και αντιμετώπιση”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Η εφαρμογή του Mindfulness στην τάξη ή την ομάδα ”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Οnline Συνεδρίες – Λ. Αλεξάνδρας 209, Αμπελόκηποι, τηλ.2106413306, 6934650265