Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το άγχος είναι η κορυφαία επιπλοκή της ψυχικής υγείας. Είναι μόλις δεύτερη μετά την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αποτελεί παράλληλα την αιτία της δαπάνης δισεκατομμυρίων ευρώ για τη θεραπεία του, αλλά και τη θεραπεία των πολλών επιπλοκών που οφείλονται σε αυτό. Ενα ποσοστό, μάλιστα, αυτών των δαπανών διοχετεύεται σε φυσικές θεραπείες για το άγχος, αφού έχουν δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Οι κίνδυνοι του Άγχους
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το άγχος ελαφρά τη καρδία, αλλά πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές άλλες συνθήκες για την υγεία που είναι δυνητικά θανατηφόρες. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος πρέπει να επισκεφθούν 5 διαφορετικούς γιατρούς, κατά μέσο όρο, προκειμένου να πάρουν σωστή διάγνωση. Πρόκειται για μια απαράδεκτη στατιστική. Επιπρόσθετα, όταν λάβουν τη διάγνωση, ακολουθεί μια πλειάδα φαρμάκων. Αυτά τα επιβλαβή φάρμακα έχουν μια σειρά από παρενέργειες και μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα υγείας. Η ανάγκη για εναλλακτική θεραπεία είναι τεράστια και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι παραδοσιακές θεραπείες είναι απλά πάρα πολύ επικίνδυνες.
Ωστόσο, έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι πραγματικά το άγχος; Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν πρέπει να θεραπεύσετε το άγχος, θα πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα να κατανοήσετε το τι πραγματικά είναι, καθώς και το τι το προκαλεί. Το άγχος είναι μια κατάσταση που προκαλεί σε ένα άτομο υπερβολική ανησυχία καθημερινά. Οι πάσχοντες από άγχος συνήθως δίνουν πάρα πολλή προσοχή, περισσότερη απ’ όση είναι απαραίτητη, σε κατά τα άλλα ανούσια πράγματα, προκαλώντας περιττό άγχος στον εαυτό τους.
Οι επαγγελματίες της υγείας υποστηρίζουν ότι όλοι υποφέρουν από άγχος. Απλά κάποιοι έχουν περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Λένε ότι οι πάσχοντες από άγχος συνήθως διατηρούν τις ανησυχίες τους, αντί να τις απελευθερώνουν.
Ως εκ τούτου, η όποια θεραπεία για την πάθηση αυτή, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών θεραπειών για το άγχος, θα πρέπει να βοηθούν τους πάσχοντες, στην απελευθέρωση ή τουλάχιστον τη μείωση των ανησυχιών τους.
Aντιμετώπιση του Άγχους με Ενσυνειδητότητα (mindfulness)
Η Ενσυνειδητότητα είναι μια στάση εγρήγορσης που μας επιτρέπει να παρατηρούμε τις δυσκολίες που βιώνουμε στο παρόν και τις εσωτερικές μας αντιδράσεις σ’ αυτές (σκέψεις, συναισθήματα) χωρίς να τις κρίνουμε ή να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε. Άγκυρα σ’ αυτή τη διαδικασία αυτοπαρατήρησης είναι η αναπνοή και το σώμα. Κι αυτό γιατί το σώμα εκφράζει με απτό τρόπο την ταραχή που προκαλεί το στρες. Κάθε σκέψη και το συναίσθημα που την συνοδεύει έχει κάποιο σωματικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα η σκέψη «Δεν θα τα καταφέρω!» και το συνεπακόλουθο άγχος εκφράζεται με σφίξιμο μυών, ταχυκαρδία, δύσπνοια. Η χρησιμότητα της Ενσυνειδητότητας σε καταστάσεις στρες είναι ότι καλλιεργεί έναν εσωτερικό ‘χώρο’ νηφαλιότητας στο μέσο της τρικυμίας, που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις εσωτερικές μας αντιδράσεις με σεβασμό και ενδιαφέρον αλλά και με κάποια αποστασιοποίηση. Να μην ‘κολλάμε’, ούτε να παρασυρόμαστε από αρνητικές σκέψεις, να μην φοβόμαστε και αποφεύγουμε αυτές τις Σκέψεις ή δυνατά Συναισθήματα, όπως το Άγχος. Η Ενσυνειδητότητα έχει σαν βάση τον διαλογισμό (meditation), πρακτική που προήλθε από τη βουδιστική φιλοσοφία και ενσωματώθηκε στο χώρο της ψυχοθεραπείας από Αμερικανούς και Βρετανούς ψυχοθεραπευτές/ερευνητές με πολύ θετικά αποτελέσματα τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Ε – Learning Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Άμεση Αντιμετώπιση του Άγχους με Σύγχρονες Μεθόδους Διαχείρισης”.
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.
Δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΝΕΟ E – Learning Σεμινάριο: Άμεση Αντιμετώπιση του Άγχους με Σύγχρονες Μεθόδους Διαχείρισης
Η Ενσυνειδητότητα δεν μας απαλλάσσει από τη ταραχή στη ζωή μας. Η αυτοπαρατήρηση όμως που καλλιεργεί επιτρέπει την νηφάλια και επομένως πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών. Όπως λέει ο Jon Kabat-Zinn, πρωτεργάτης του προγράμματος της Ενσυνειδητότητας για την αντιμετώπιση του στρες (Mindfulness- Based Stress Reduction) στην Μασαχουσέτη των ΗΠA, «Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα αλλά μπορείς να μάθεις να σερφάρεις επάνω τους».
Πηγές: http://www.ptks.gr, Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Πινδάρου 11Β, Ξάνθη. Τηλ.: 25411 00434.
www.ptks.gr