Της Mαρίας Τσιμπινού Ψυχολόγου MBPsS – Ομαδικής Αναλύτριας
Ο όρος δημιουργική γραφή, παραπέμπει συνήθως στη συγγραφή κειμενων οποιασδήποτε μορφής, μέσω των οποίων ο γράφων έρχεται σε επαφή με εσωτερικά κι εξωτερικά κομμάτια του δικού του υποκειμενικού κόσμου.
H δημιουργική γραφή μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο με την ονομασία ”θεραπευτική γραφή”, αλλά και ως ένα μέσο εκτόνωσης συναισθημάτων και σκέψεων στο πλαίσιο της προσωπικής ανάπτυξης, όπου εδώ αναφερόμαστε στη δημιουργική γραφή προσωπικής ανάπτυξης.
Το άτομο γράφει, αναφέρεται στον εαυτό του και όχι σε τρίτους όπως στο πλαίσιο της κλασσικής δημιουργικής γραφής. Στο δημόσιο σύστημα ψυχολογικής υποστήριξης της Αγγλίας περιλαμβάνεται η ”θεραπευτική γραφή”. Η διαφορά ανάμεσα στη ”θεραπευτική γραφή” και τη ”δημιουργική γραφή προσωπικής ανάπτυξης” βασίζεται στο αν τα μέλη βρίσκονται σε ψυχολογική θεραπεία και χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανίχνευσης ασυνείδητων ή και απωθημένων εικόνων.
Η ”δημιουργική γραφή προσωπικής ανάπτυξης” δεν σχετίζεται από την άλλη με το θεραπευτικό πλαίσιο απαραίτητα. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε θέλει, αισθάνεται την ανάγκη να εκτονώσει το ψυχικό του φορτίο μέσω της γραφής.
Eνημερωθείτε για τα ΝΕΑ Ε – Learning Σεμινάρια από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia.
Παρακολούθηση από το σπίτι:
- Δυνατότητα αποστολής βιντεοσκοπημένης εισήγησης (E-Learning) και εκπαιδευτικού υλικού στο email σας
- Δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης με αναγνώριση από τον ΕΟΠΠΕΠ – Υπ. Παιδείας
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
Σύντομο Βιογραφικό Μαρίας Τσιμπινού
Η Μαρία Τσιμπινού MBPsS είναι ψυχολόγος-Ομαδική Αναλύτρια, πτυχιούχος 1st εφαρμοσμένης ψυχολογίας του πανεπιστημίου Derby UK. Είναι ειδικευμένη στην Ομαδική Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία από τον Ελληνικό Οργανισμό Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση και είναι επίσημο μέλος της Βρετανικής Κοινότητας Ψυχολόγων (BPS) και του Group Analytic Society International (GASI). Έχει επίσης πτυχίο Λόγο- παθολογίας (Speech Therapy) από το πανεπιστήμιο του Derby. Επιπλέον έχει πτυχίο παρακολούθησης του προγράμματος Συστημικής Ψυχιατρικής από το ΕΚΠΑ με αριστείο. Έχει συμμετάσχει σε αμέτρητα συνέδρια, ημερίδες οπως και παρουσιάσεις της Ποιοτικής έρευνας που εκπόνησε πάνω στη νόσο του καρκίνου και τη στάση των σημαντικών άλλων στη ζωή του ασθενούς.
Έχει συντονίσει ομάδα υποστήριξης γονέων στο 2ο δημοτικό σχολείο Γλυφάδας. Έχει συνεργαστεί με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους. Συνεργάζεται με τον Πασεσαπ-Οτε στην ψυχολογική υποστήριξη Οικογενειών με συγγενικά μέλη ΑΜΕΑ. Παρακολουθεί ατομικά και ομαδικά περιστατικά στην περιοχή της Γλυφάδας.