Της Σοφίας Βουρδούκα Ψυχολόγου, Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Στεναχώρια, δάκρυα, απώλεια όρεξης για φαγητό, σφίξιμο στο στομάχι, βάρος στο στήθος. Αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα της γνωστής σε όλους μας Ερωτικής Απογοήτευσης.
Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν βιώνουμε ερωτική απογοήτευση ή απόρριψη από έναν ερωτικό σύντροφο;
Γιατί πονάμε;
Ο πόνος και τα συμπτώματα που βιώνει το σώμα μας είναι πραγματικά. Η διάθεση μας επηρεάζεται και επηρεάζει τις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού μας. Όταν είμαστε ερωτευμένοι αυξάνεται η έκκριση της ντοπαμίνης που ανήκει στις ορμόνες της ευτυχίας, τις ενδορφίνες. Όταν όμως βιώνουμε έναν χωρισμό τα επίπεδα της ντοπαμίνης μειώνονται σημαντικά και αυτό επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας.
Η έντονη κόπωση και η απώλεια ενέργεια είναι επίσης συνήθεις καταστάσεις που βιώνουμε κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Το πρώτο στάδιο που περνάμε έπειτα από έναν χωρισμό είναι αυτό της αμυντικής στάσης όπου νιώθουμε δυνατοί, με αυτοπεποίθηση και πως δεν μας επηρεάζει καθόλου η απουσία του πρώην αγαπημένου μας. Σύντομα αυτό όμως αλλάζει, πέφτουν οι άμυνες μας κυριεύει ο πόνος και αισθανόμαστε έντονη εξάντληση.
Ο χωρισμός βιώνεται από το σώμα μας ως μια αγχώδης κατάσταση. Για να καταπολεμήσει το άγχος ο οργανισμός μας, καταναλώνει ενέργεια η οποία επέρχεται μέσα από την έκκριση αδρεναλίνης. Η διάρκεια όμως της αντίστασης σε αγχογόνες καταστάσεις είναι μικρή διότι ο οργανισμός έχει δαπανήσει όλα τα αποθέματα ενέργειας σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονη κόπωση.
Επίσης έπειτα από έναν χωρισμό το σώμα μας αποκτά συνήθειες όπως:
• απώλεια ύπνου
• διατροφικές διαταραχές
• αδυναμία ανοσοποιητικού συστήματος
• πονοκεφάλους
• συμπτώματα απεξάρτησης
Δεν είναι τυχαίο ότι ο έρωτας παρομοιάζεται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο έρωτας ενεργοποιεί στον εγκέφαλο το ίδιο σύστημα που ενεργοποιείται σε ένα άτομο όταν είναι εθισμένο στα ναρκωτικά. Έτσι όταν απομακρυνόμαστε από το πρόσωπο που μας ενεργοποιούσε τις ορμόνες της ευτυχίας, ο οργανισμός μας τις αποζητά.
Όλοι έχουμε βιώσει την απώλεια ενός χωρισμού και μας είναι λίγο πολύ γνώριμα τα παραπάνω συμπτώματα. Τη στιγμή που βιώνουμε τον χωρισμό νιώθουμε ότι δεν θα επανέλθουμε ποτέ. Ότι δεν θα είμαστε ποτέ ξανά ο ίδιος άνθρωπος που είμασταν πριν. Αυτή η αίσθηση ωστόσο όσο και αν βιώνεται με μια υπερβολή και ένα δραματικό περιεχόμενο, έχει μια δόση αλήθειας. Μέσα από καταστάσεις όπως αυτή του χωρισμού, αλλάζουμε οπτική, ωριμάζουμε και βγαίνουμε πιο δυνατοί.
Ωστόσο ο πόνος μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να εμφανίσει στο σώμα συμπτώματα έντονα ή με μεγαλύτερη διάρκεια που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε σε απόλυτο βαθμό. Γιαυτό τον λόγο θέλει ιδιαίτερη προσοχή όσο «ανώδυνη» και συχνή για τα δεδομένα της κοινωνίας και αν μοιάζει μια ερωτική απογοήτευση. Εάν νιώθουμε ότι δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο δεν πρέπει να διστάσουμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Για να κλείσετε ραντεβού με Eιδικό ψυχικής υγείας του Psychopedia σε οικονομική προσφορά μπορείτε να μας καλέσετε στο 6934650265 ή να μας στείλετε το μήνυμα σας στο info@psychopedia.gr
Σύντομο Βιογραφικό Σοφίας Βουρδούκα
Η Σοφία Βουρδούκα είναι πτυχιούχος τον Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου της Περιφέρειας Αττικής Νοτίου Τομέα. Ειδικεύτηκε μέσω του προγράμματος επιμόρφωσης τον Πανεπιστημίου Πειραιώς στο “Lίfe εοαώαπε System” και στη συνέχεια παρακολούθησε το Ινστιτούτο Φροϋδικού Πεδίου της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών ΑΚΣΠΑ που έχει ως κατεύθυνση τον Λακανικό Προσανατολισμό. Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης εργάσθηκε στο Κοινοτικό Σπίτι „Η Θέτις” – Ξενώνας για άτομα με ψυχικές διαταραχές. Έχει εντρυφήσει σε Θέματα Παιδοψυχολογίας κάνοντας εισηγήσεις σεμιναρίων σε Σχολεία, Δήμους και Εκπαιδευτικά Συστήματα με θέμα τη δομή της Ψυχολογίας του Ανθρώπου και την Ψυχοσωματική και Νοητική Ανάπτυξη του Παιδιού. Οι γνώσεις της γύρω από την ευπαθή ομάδα της τρίτης ηλικίας έχουν εμπλουτισθεί μέσα από την εργασία της σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και παρακολουθώντας σχετικά σεμινάρια. Επίσης η σεμιναριακή της εκπαίδευση είναι πλούσια σε τομείς Ψυχολογίας και Ιατρικής. Εργάζεται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.