Η νόσος του Crohn είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που μπορεί να αφορά οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος αρχίζει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό και εξασφαλίζει στον οργανισμό μας την πέψη και την απορρόφηση των τροφών.
Η νόσος του Crohn παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με μια άλλη πάθηση του παχέος εντέρου που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα και παλαιότερα πιστευόταν ότι πρόκειται για την ίδια ασθένεια. Κανείς δε γνωρίζει τι προκαλεί την νόσο Crohn. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν βακτηριακές μολύνσεις ως κύριες υπόπτους. Η διατροφή έχει σίγουρα μια επίδραση στα συμπτώματα της νόσου. Η νόσος αρχίζει συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσης, αλλά μπορεί επί- σης να αρχίσει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή και αργότερα κατά την διάρκεια της ζωής.
Υποψία νόσου Crohn μπορεί να υπάρξει σε ασθενείς με πυρετό, κοιλιακό πόνο και διάρροια με ή χωρίς αιμορραγία. Οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως αναφέρει η βιβλιογραφία μπορεί να δείξουν ανεβασμένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, παραπέμποντας σε φλεγμονή, καθώς και χαμηλό ποσοστό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), έλλειψη ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών εξαιτίας της χρόνιας διάρροιας.
Η ακτινογραφία μετά από βαριούχο υποκλυσμό μπορεί να φανερώσει τα έλκη, τις στενώσεις, και μερικές φορές την ύπαρξη συριγγίων στο έντερο. Η άμεση απεικόνιση του ορθού και του παχέος εντέρου μπορεί να ολοκληρωθεί με τη βοήθεια λεπτών εύκαμπτων σωλήνων (ενδοσκόπια). Η κολονοσκόπηση είναι ακριβέστερη από το βαριούχο υποκλυσμό στην ανίχνευση των μικρών ελκών ή των μικρών φλεγμονόδων περιοχών καθώς και στον έλεγχο του τελικού ειλεού.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία ριζική θεραπεία για τη νόσο, οι στόχοι είναι:
1) Να επιτυγχάνονται μεγαλύτεροι περίοδοι ηρεμίας στον ασθενή.
2) Να υπάρχει διατήρηση των περιόδων αυτών
3) Να ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες
4) Να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενή
5) Να έχει ψυχική ισορροπία
Σε χρόνιες νόσους όπως στην περίπτωση της νόσου crohn, η ύπαρξη άγχους και φοβίας για το αβέβαιο, το άγνωστο για την επιπλοκή που πρόκειται να εμφανιστεί, οι συνεχείς υποτροπές συνοδευόμενες από πόνους και συνεχόμενες κενώσεις καθιστούν τον ασθενή αδύναμο να αντιδράσει. Η εμφάνιση άγχους είναι βέβαιη και πολλές φορές επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι υποστηρικτικοί μηχανισμοί η ψυχοπιεστική αυτή κατάσταση οδηγεί στην εμφάνιση της κατάθλιψης που είναι και το κύριο γνώρισμα των ασθενών με νόσο crohn συνοδευμένη με πολλές υποτροπές.
Η νόσος crohn περιλαμβάνει, μαζί με την ελκώδη κολίτιδα, τις φλεγμονώδεις νόσους των εντέρων, οι οποίες επειδή η νοσηρότητα και η χρόνια εξέλιξή τους ασκούν ιδιαίτερη επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενή, της οποίας η μέτρηση απαιτεί τον προσδιορισμό του βαθμού υποκειμενικής ευημερίας που αποδίδεται στην έλλειψη συμπτωμάτων, στο ψυχολογικό στρες και την καθημερινή δραστηριότητα, και είναι χρήσιμη ως όργανο της αξιολόγησης, και στις κλινικές δοκιμές και τα προγράμματα υγείας. Η παρουσία ψυχολογικής αναταραχής στην νόσο crohn συμβάλλει στην κακή ποιότητα της ζωής σε σχέση με την υγεία. Η ανίχνευση και η θεραπεία της ψυχολογικής αναταραχής στην νόσο φέρνουν τη δυνατότητα να βελτιωθεί η σχετική με την υγεία ποιότητα της ζωής για αυτούς τους ασθενείς.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Eπιμορφωτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Aυτοάνοσα Νοσήματα και Ψυχολογία (ψωρίαση, αρθρίτιδα, νόσος Crohn, σκλήρυνση κατά πλάκας)” , το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, ώρα: 12:00-14.30.
Επιπλέον Δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης Ε – Learning (αποστολή βιντεοσκοπημένης της εισήγησης και εκπαιδευτικού υλικού)
Απευθύνεται σε: Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς λειτουργούς, Εργοθεραπευτές και στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες-συμμετοχές μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/seminario-aytoanosa-nosimata-kai-psychologia-psoriasi-arthritida-nosos-crohn-sklirynsi-kata-plakas/
Σε μια μελέτη ασθενών – μαρτύρων φάνηκε ότι οι ασθενείς έχουν ένα μικρότερο δίκτυο κοινωνικών επαφών αλλά περισσότερες σχέσεις με κάποια πιο στενά μέλη της οικογένειας. Από την μελέτη φάνηκε ότι τα πιο στενά μέλη της οικογένειας είναι συνήθως αρμόδια για την κοινωνική υποστήριξη του ασθενή. Η Ψυχολογική υποστήριξη θα μπορούσε να εστιάσει την προσοχή στο να μειώσει την πίεση και να προκαλέσει βαθιά χαλάρωση, να μειώσει τα συμπτώματα της ασθένειας, να μειώσει την κατάθλιψη και την ανησυχία, να αυξήσει την αίσθηση της ευημερίας, της συνειδητοποίησης και της δημιουργικότητας, να αυξήσει τη δυνατότητα του σώματος να ελέγξει τον πόνο και να ισορροπήσει την ενέργεια του σώματος ώστε να μειώσει το συναισθηματικό τραύμα, να βελτιώσει τη δύναμη της θέλησης, να τονώσει την αυτοεικόνα, να ανορθώσει την αυτοεκτίμηση.
Η Αριστονίκη Τρυφωνίδου-Θεοδοσίου είναι Υποψ. Διδάκτορας Σχολικής ψυχολογίας Msc Συμβουλευτική Ψυχολόγος Εικαστική Θεραπεύτρια Οικογενειακή θεραπεύτρια Email aristonikit@yahoo.gr
Πηγή: http://www.foni-lemesos.com