Ένας από τους παράγοντες που διαχωρίζει τη ζήλεια από τον θαυμασμό είναι ο πόνος, η επίπονη επίγνωση των ικανοτήτων, των περιουσιακών στοιχείων, των επιτυχιών και των καταστάσεων των άλλων. Και τι συμβαίνει όταν αφαιρούμε αυτόν τον πόνο; Τότε μπορούμε να θαυμάσουμε, ακριβώς το αντίθετο της ζήλειας.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε γιατί πρέπει να έχουμε επίγνωση της ζήλειας, πώς διαφέρει από τη ζήλεια και πώς και γιατί πρέπει να τη μετατρέπουμε σε θαυμασμό.
Τι είναι η ζήλεια;
Εάν αισθάνεστε ότι λείπετε επειδή θέλετε να γίνετε μέλος μιας ελίτ ομάδας, αυτό θα μπορούσε να είναι φθόνος. Ωστόσο, αν θέλετε η ομάδα να πάψει να υπάρχει, αυτό ακούγεται σαν ζήλεια. Όταν νιώθουμε ζήλεια, η επιτυχία μας και η επιτυχία των άλλων αλληλοαποκλείονται. Ο φθόνος είναι περιοριστικός γιατί περιλαμβάνει τη μέτρηση του εαυτού μας με τα πρότυπα κάποιου άλλου (και υστερεί), ενώ η ζήλεια είναι ενεργά καταστροφική.
Η ζήλεια προκαλεί συχνά δυστυχία
Η ζήλεια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Όλοι νιώθουμε ζήλεια κάποια στιγμή. Μια αδυναμία να ξεπεράσουμε αυτό το συναίσθημα, ωστόσο, μπορεί να μας κρατήσει πίσω, περιορίζοντας την προσωπική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις μελέτες του Niels van de Ven, ο καλοήθης φθόνος και ο θαυμασμός μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερα κίνητρα. Ο κακόβουλος φθόνος, ωστόσο που θα μπορούσε αναμφισβήτητα να οριστεί ως ζήλια είναι επιζήμιος.
Όταν φιλοδοξείς να είσαι μεγάλος και τρανός, δεν μπορείς παρά να γίνεις λίγο μεγαλύτερος. Ο θαυμασμός διευρύνει τους ορίζοντές σας. Η ζήλεια από την άλλη μειώνεται. Έχει να κάνει με το να τραβάς τους άλλους κάτω, όχι να δημιουργείς για τον εαυτό σου. Επιπλέον, η ζήλεια κάνει κακό στην υγεία σας. Σύμφωνα με έρευνες, η ζήλεια μπορεί να αυξήσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί να βλάψει εσάς και τους γύρω σας, κυρίως επειδή μπορεί να οδηγήσει σε εκφοβισμό, καθώς κάποιος εργάζεται για να μειώσει τους άλλους σε μια μάταιη προσπάθεια να αυξήσει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Ζήλεια σημαίνει να χάνεις την εστίαση στη ζωή σου και στρέφεις την προσοχή στη ζωή και τα επιτεύγματα ενός άλλου, συχνά κάποιου που δεν γνωρίζεις καν. Ενώ η εστίαση προς τα έξω μπορεί να είναι χρήσιμη, όπως όταν ξεπερνάμε τη ντροπαλότητα, η εστίαση στους άλλους επειδή ζηλεύουμε μπορεί να μειώσει την ενέργεια και την εστίαση που πρέπει να κατευθύνεται προς τους δικούς μας στόχους.
Ως έναυσμα δυστυχίας, η ζήλεια βάζει άλλους υπεύθυνους για την προσωπική σας ανάπτυξη. Ωστόσο, είναι πολύ πιο ισχυρό, αποτελεσματικό και ευχάριστο να είσαι ο καπετάνιος του σκάφους σου. Επομένως, απομόνωσε τη ζήλεια από τη ζωή σου. Όταν νιώθετε ζήλεια, όπως αναπόφευκτα οι περισσότεροι από εμάς, προσπαθήστε να τη μετατρέψετε σε θαυμασμό.
Ενώ η ζήλεια μπορεί να φαίνεται αντικειμενική, βασίζεται στην έλλειψη αυτοεκτίμησης. Εάν επιτρέψετε τη ζήλεια στη ζωή σας, επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώσει ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να επιμείνει, ανεξάρτητα από το τι έχετε επιτύχει, επειδή δεν βασίζεται στην έλλειψη επιτεύγματος, έχει την προέλευσή του πολύ πιο βαθιά στον ψυχισμό σας.
Ένα από τα κύρια αίτια της ζήλειας είναι η επιτυχία ή η επιτυχία από άτομα που θεωρούνται συνομήλικοι. Ενώ είναι πιο εύκολο να θαυμάζεις κάποιον που είναι ανταγωνιστικά «πάνω από το επίπεδό σου», όπως όταν ως ερασιτέχνης παίκτης γκολφ θαυμάζεις έναν επαγγελματία, κάποιος πιο κοντά στο δικό σου επίπεδο είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αισθήματα κατωτερότητας και ζήλειας. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων ζήλιας. Καθώς παρατηρείτε ότι νιώθετε ζήλεια, μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Με νοοτροπία ανάπτυξης, μπορείτε να μάθετε να θαυμάζετε.
Αντιμετωπίζοντας τα ερεθίσματα της ζήλειας με θαυμασμό
Το να αναγνωρίζεις απερίσκεπτα τις επιτυχίες κάποιου άλλου δεν είναι το ίδιο με τον θαυμασμό. Πρέπει να προχωρήσετε παραπέρα και να το αναγνωρίσετε ανοιχτά. Πρέπει να θαυμάζεις φωνητικά και χωρίς ντροπή.
Εάν κρατάτε τον θαυμασμό σας για τον εαυτό σας επειδή αισθάνεστε απειλητικός για την αυτοεκτίμησή σας, μάλλον πρόκειται για ζήλεια! Το να βλέπεις τον εαυτό σου ως ανταγωνισμό ή να νιώθεις ότι η επιτυχία κάποιου άλλου σε μειώνει είναι ένα έναυσμα δυστυχίας που μπορείς να το θεραπεύσεις με θαυμασμό.
Πρακτικά βήματα για να μετατρέψετε τη ζήλια σε θαυμασμό
• Να θυμάστε ότι κανείς δεν έχει ανοσία στον φθόνο ή τη ζήλεια. Το κλειδί είναι να το αναγνωρίζεις όταν συμβαίνει και να ενεργείς ανάλογα.
• Όταν αναγνωρίζετε τα συναισθήματα της ζήλειας, το να χτυπάτε τον εαυτό σας για αυτό μπορεί να κάνει τα συναισθήματα χειρότερα. Αντίθετα, παρατηρήστε το συναίσθημα χωρίς κρίση.
• Να θυμάστε ότι η ζήλεια είναι τόσο διαδεδομένη που είναι πιθανό οι άνθρωποι να σας ζηλεύουν. Όλοι έχουμε κάτι που οι άλλοι πιστεύουν ότι τους λείπει.
• Εκτιμήστε ότι η ιστορία του καθενός είναι διαφορετική. Δεν ξέρετε απαραίτητα τι χρειάστηκε για να φτάσει ένας άνθρωπος εδώ που είναι σήμερα. Δεν υπάρχει ένα μονοπάτι ή ένας ορισμός όταν πρόκειται για επιτυχία.
• Όταν έχετε παρατηρήσει ένα αίσθημα ζήλειας, αφιερώστε ένα ή δύο λεπτά θαυμάζοντας ενεργά τους ίδιους παράγοντες ή ιδιότητες που προκαλούσαν προηγουμένως πόνο. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρνητικό συναίσθημα που στραγγίζει σε ένα θετικό συναίσθημα που σας αναπληρώνει.
• Θέστε τα δικά σας πρότυπα και αξίες. Το να ζεις με τη ζήλεια σημαίνει να ανταποκρίνεσαι στις ιδέες των άλλων.
• Να έχετε πίστη στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας. Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής σας και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη ζήλεια.
Συμπέρασμα:
Κάθε φορά που νιώθετε ζήλια, πάρτε αυτή την ενέργεια και μετατρέψτε την σε κάτι θετικό χρησιμοποιώντας τη για να θαυμάσετε, φωνητικά και ανοιχτά. Θαυμάζοντας ενεργά τους άλλους, μπορείτε να γίνετε πιο ενεργητικοί, πιο ενεργητικοί και πιο ελκυστικοί για τους ίδιους τους ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Svetlana Whitener
Emotional Intelligence Executive Master Coach at InLight Coaching. Let EI enhance your career and relationships with EQi-2/360® Assessments.
Πηγή: https://www.forbes.com