Οι υποστηρικτικές συμπεριφορές μπορούν να ενθαρρύνουν μη βοηθητικές συνήθειες και συμπεριφορές, ακόμα κι αν είναι εν αγνοία τους. Αλλά οι υποστηρικτικές συμπεριφορές μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο να ανακάμψει.
Αν αγαπάτε κάποιον με πάθηση ψυχικής υγείας ή διαταραχή χρήσης ουσιών, μπορεί να αισθάνεστε ότι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τον βοηθήσετε, αλλά απλά δεν λειτουργεί.
Συχνά, όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι άρρωστο ή σε ανάρρωση, είναι δύσκολο να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της παροχής υποστήριξης και της παροχής χώρου. Μπορεί ακόμη και να βρεθείτε να παλεύετε με την επιθυμία να ελέγξετε τις συμπεριφορές τους.
Το άτομο που αγαπάτε μπορεί να αρχίσει να απομονώνεται και να αποσύρεται από την κοινωνική επαφή μαζί σας, καθιστώντας πιο μπερδεμένο και δύσκολο να ξέρετε τι να κάνετε στη συνέχεια.
Τα όρια ξεκινούν με την αναγνώριση της διαφοράς μεταξύ της δυνατότητας και της υποστήριξης κάποιου. Η διατήρηση των ορίων μεταξύ ενεργοποίησης και υποστήριξης μπορεί να είναι το κλειδί για τη βοήθεια φίλων, μελών της οικογένειας και αγαπημένων προσώπων.
Εύνοια έναντι υποστήριξης
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και άλλα άτομα σε ένα κοινωνικό δίκτυο μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα που αντιμετωπίζουν πρακτικές και συναισθηματικές συνέπειες καταστάσεων ψυχικής υγείας και διαταραχών χρήσης ουσιών.
Η μελέτη δείχνει περαιτέρω πώς η ύπαρξη ισχυρών δεσμών με άλλους ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Μια άλλη μελέτη του 2019, διαπίστωσε ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για διαταραχές χρήσης ουσιών μπορούν να ωφεληθούν από τη δημιουργία και τη διατήρηση θετικών σχέσεων. Η μελέτη υποδεικνύει περαιτέρω ότι η συμπερίληψη των οικογενειών στη διαδικασία θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
Οι θετικές σχέσεις παρέχουν κοινωνική υποστήριξη. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) ορίζει την κοινωνική υποστήριξη ως:
Διαφορετική μορφή βοήθειας, βοήθειας ή παρηγοριάς σε κάποιον για να βοηθήσει να αντιμετωπίσει καταστάσεις υγείας ή κοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Τι είναι η ευνοϊκή συμπεριφορά;
Η ευνοϊκή συμπεριφορά είναι ένας κοινός μηχανισμός αντιμετώπισης που παρατηρείται σε οικογένειες που ζουν με παθήσεις ψυχικής υγείας ή διαταραχές χρήσης ουσιών. Οι ερευνητές προτείνουν στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε συμπεριφορές που επιτρέπουν:
- Να αλλάξετε τη δυσμενή κατάσταση
- Ανάκτηση του ελέγχου
- Αύξηση της σταθερότητας
Από μακριά, αυτοί οι τύποι συμπεριφορών μπορεί να φαίνονται υποστηρικτικοί, αλλά οι συμπεριφορές που επιτρέπουν να συμβάλλουν και να ενισχύουν προβληματικές συμπεριφορές.
Ενώ ο καθένας μπορεί να είναι ένας παράγοντας που ενεργοποιεί, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) εξηγεί:
Τις περισσότερες φορές είναι ένας στενός σύντροφος ή στενός φίλος που παθητικά και εν αγνοία του ενθαρρύνει τις αρνητικές συμπεριφορές να συνεχίσουν.
Τα άτομα που εμπλέκονται σε συμπεριφορές ενδυνάμωσης έχουν επίγνωση της καταστροφικότητας των συμπεριφορών του άλλου ατόμου και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν περαιτέρω προβλήματα. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ανίσχυροι.
Η εύνοια μπορεί να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ζητήματος συνεξάρτησης που λαμβάνει χώρα στη σχέση. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα αγαπημένο πρόσωπο που υπερλειτουργεί για να αντισταθμίσει. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται υποστηρικτικό από μακριά, στην πραγματικότητα δημιουργεί και αυξάνει την εξάρτηση.
Σε αυτό το σενάριο, το άτομο με πάθηση ψυχικής υγείας ή διαταραχή χρήσης ουσιών χάνει την ανεξαρτησία του και δεν έχει την εξουσία να ανακάμψει ή να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.
Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος να γίνεις συνεξαρτημένος είναι 14,3 φορές πιο πιθανός εάν η οικογένεια ή το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν έχει πόρους αντιμετώπισης. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ενεργοποίηση είναι απενεργοποίηση.
Το Ίδρυμα Hazelden Betty Ford, κορυφαίος μη κερδοσκοπικός πάροχος ενδονοσοκομειακής και εξωτερικής φροντίδας για άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας και διαταραχές χρήσης ουσιών, λέει ότι οι συνεξαρτώμενες και ενθαρρυντικές συμπεριφορές σε οικογένειες με διαταραχές χρήσης ουσιών μπορεί να περιλαμβάνουν:
- προσπάθειες να προστατεύσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο από συνέπειες που θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξη (π.χ. εξόφληση ανεξόφλητων χρεών).
- κρατώντας μυστικά για τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ ή δικαιολογώντας τις πράξεις τους.
- κατηγορώντας άλλους ανθρώπους για τις προκλήσεις του αγαπημένου σας προσώπου.
- προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο σε πράγματα που δεν ελέγχουν.
- αποφυγή αντιπαραθέσεων ή θεμάτων που αφορούν τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.
Τι είναι υποστηρικτική συμπεριφορά;
- ακούγοντάς τους
- στηρίζοντας με ενθαρρυντικά λόγια
- διαθέτοντας πόρους για αυτούς
- αποφύγετε να προσπαθήσετε να λύσετε όλα τα προβλήματά τους
- να μην αναλαμβάνετε την ανάκτησή τους ως ευθύνη σας (δεν είστε υπεύθυνοι για κανέναν εκτός από τον εαυτό σας)
Μια μικρή ποιοτική μελέτη του 2021 αναφέρει ότι οι μητέρες εφήβων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις χρήσης ουσιών αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανθεκτικότητα της οικογένειας λόγω:
- περιορισμένων οικονομικών πόρων
- έλλειψης οικογενειακής συνοχής ή αίσθημα συνοχής
- έλλειψης οικογενειακής υποστήριξης
Πώς μπορώ να υποστηρίξω χωρίς να ευνοώ;
Η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι οικογένειες μπορούν να υποστηρίξουν χωρίς να το επιτρέπουν προσπαθώντας να ενσωματώσουν περισσότερες θρησκευτικές αξίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των οικογενειών τους.
Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2020 προτείνει πρόσθετους τρόπους υποστήριξης χωρίς ενεργοποίηση, όπως η παροχή:
- Ενσυναίσθηση
- Σεβασμός
- Ενθάρρυνση
Εάν δεν είστε σίγουροι αν αυτό που κάνετε είναι ικανό ή υποστηρικτικό, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε εάν βοηθάτε ή όχι το αγαπημένο σας πρόσωπο να βοηθήσει τον εαυτό του. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εκφράσετε ειλικρινείς ανησυχίες με άμεσο τρόπο ή να απαντήσετε σε ερωτήσεις με ειλικρίνεια όταν είναι ασφαλές να το κάνετε.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://psychcentral.com