Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία
Οι άνθρωποι έλκονται από τον διαδικτυακό έρωτα για τους ίδιους λόγους που ερωτεύονται και πιο… παραδοσιακά: είτε δεν έχουν ερωτική σχέση και ψάχνουν, είτε έχουν ερωτική σχέση από την οποία λείπει κάτι και προσπαθούν να αντισταθμίσουν.
Τι μου λείπει;
Για πολλούς, η ανωνυμία του διαδικτύου αποτελεί ασπίδα προστασίας. Άνθρωποι που είναι δειλοί, που έχουν κάποιο πρόβλημα εμφάνισης ή αυτοπεποίθησης νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά να γνωρίσουν κάποιον άλλο άτομο που δε θα τους κρίνει βάσει του χαρακτηριστικού της ‘μειονεξίας’ τους, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται. Το διαδίκτυο επιτρέπει στη φαντασία να δώσει ότι διαστάσεις επιθυμεί κανείς σε πρόσωπα και καταστάσεις και έτσι μπορεί κανείς να βρει ικανοποίηση ευκολότερα. Η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια, είναι ότι μπορεί κανείς να νομίζει ότι βρήκε αυτό που έψαχνε, αλλά επειδή ακριβώς το διανθίζει η φαντασία του και το τι θα ήθελε να βρει να πιστεύει ότι το βρήκε, χωρίς αυτό να αληθεύει.
Όταν τα αισθήματα είναι αμοιβαία, θεωρείται πραγματική η διαδικτυακή σχέση;
Ο διαδικτυακός έρωτας μπορεί να υφίσταται πράγματι, και η σχέση να είναι αληθινή, αφού δυο άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν σε βαθύτερο ψυχικό επίπεδο και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από γραπτό κείμενο. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι έρχονται σε άμεση επαφή με το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά του άλλου στη διαδικτυακή επικοινωνία, αφού δεν υπάρχει ο παράγοντας ‘εξωτερική εμφάνιση’ που εύκολα μπορεί να αποπροσανατολίσει. Για πολλούς ανθρώπους οι διαδικτυακές γνωριμίες και στη συνέχεια ο έρωτας είναι ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσουν άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα ή χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η φυσική διάσταση μιας σχέσης είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική και διανοητική επικοινωνία. Οι διαδικτυακοί εραστές κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθούν, ειδικά αν επιθυμούν να φτιάξουν και να μοιραστούν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια και να έχουν την ίδια καθημερινότητα. Η φυσική επαφή, η αγκαλιά, το φιλί, η σωματική οικειότητα ΔΕΝ μπορούν να αντικατασταθούν με κάτι άλλο πέρα από την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία.
Γι’ αυτό και για τους περισσότερους ανθρώπους το διαδίκτυο αποτελεί το μέσο που βοηθάει στο να γίνει μια γνωριμία, αλλά τελικά η επιθυμία των εμπλεκομένων είναι να γνωριστούν από κοντά και να δημιουργήσουν μια σχέση στο εδώ-και-τώρα της καθημερινότητάς τους.
Υπάρχουν ψυχολογικοί κίνδυνοι στον διαδικτυακό έρωτα;
Όπως και κάθε τι καλό, έτσι και οι διαδικτυακές σχέσεις, στην υπερβολή τους, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος να εθιστεί κάποιος στις διαδικτυακέςσχέσεις σε σημείο που να μη μπορεί να συνάψει ερωτικές σχέσεις με προσωπική επαφή με το άλλο άτομο.
Επίσης υπάρχει η περίπτωση όπου το άτομο χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα και ζει μια εικονική ζωή, που έχει μικρή σχέση με την καθημερινότητα.
Στην πλειονότητά τους οι διαδικτυακές σχέσεις για να είναι πραγματικά ικανοποιητικές χρειάζεται να περάσουν στο επίπεδο της φυσικής επαφής, όπου το ζευγάρι συναντιέται στην πραγματικότητα και συνδέεται ψυχικά, διανοητικά, σωματικάκαι ζει μαζί με τον πολυδιάστατο και πολυδύναμο τρόπο που νοείται μια ολοκληρωμένη σχέση. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα δυνατό, γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο για να γίνει η αρχή της γνωριμίας.
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265