Η επιστροφή στη δουλειά μετά από τις διακοπές, τις οποίες περιμέναμε από καιρό και πιθανά είχαμε επενδύσει πολλά σ’αυτές, είναι πλέον γεγονός, όχι βέβαια και τόσο δυσάρεστο πλέον, με βάση τα σημερινά ποσοστά ανεργίας.
Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν έντονη δυσκολία προσαρμογής στην επάνοδο των καθημερινών δραστηριοτήτων. Μπορεί να νιώθουν ιδιαίτερα κουρασμένοι από την πρώτη μέρα, να έχουν νευρικότητα, να μην μπορούν να εστιάσουν σε αυτό πού κάνουν. Παράλληλα, μπορεί να νιώθουν θλίψη ή νοσταλγία ή να νιώθουν περιορισμένοι στην ρουτίνα της καθημερινότητας.
Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αυτά τα συναισθήματα και να προσαρμοστούμε ευκολότερα;
Βάλτε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα το αυξάνετε σταδιακά. Μην βάλετε όλες τις υποχρεώσεις από την πρώτη εβδομάδα.
Βάλτε προτεραιότητες.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ενημερωθείτε:
23/9/2017 ΝΕΟ Σεμινάριο: Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης
Σκεφτείτε ποιές καινούργιες επαφές θα θέλατε να κάνετε την νέα αυτή χρονιά (επαγγελματικές, κοινωνικές).
Συνδέστε την έναρξη της καθημερινότητας μετά τις διακοπές με καλύτερη διατροφή (στις διακοπές συνήθως τρώμε πιο ανεξέλεγκτα, πίνουμε περισσότερο αλκοόλ κλπ), αλλά και με ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης ή, συνεχίστε μία σωματική δραστηριότητα, που κάνατε στις διακοπές (κολύμπι, περπάτημα).
Οι διακοπές δεν τελειώνουν απαραίτητα εδώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες των διακοπών σας στην καθημερινή σας ζωή (φωτογραφίες, ένα νέο σπορ που πιθανά γνωρίσατε, νέες γνωριμίες, κλπ).
Πολλές φορές οι διακοπές είναι και ευκαιρία να ενσωματώσετε νέες συνήθειες στη ζωή σας ή να αλλάξετε πράγματα με τα οποία δεν ήσασταν ευχαριστημένοι.
Και αυτό πού δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι δεν πρέπει να υπερ – επενδύουμε στις διακοπές, αλλά στους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και να φροντίσουμε αυτό το χρονικό διάστημα να είναι δημιουργικό και ικανοποιητικό για μας και τους αγαπημένους μας ανθρώπους!
Tης Θεοτοκά ΊλιαςΚλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια.
Πηγή: http://www.iatronet.gr