Oι διατροφικές διαταραχές είναι επιπλοκές και μπορούν να δημιουργήσουν την αποξένωση από συγγενείς και φίλους καθώς δημιουργούν σε πολύ έντονο βαθμό την αίσθηση της ντροπής απέναντι στους υπολοίπους. Σίγουρα οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι επιλογή και κανείς δεν θα ήθελε να χάσει τους φίλους του ή να επιλέγει να βγαίνει μόνο σε μαγαζιά τα οποία προσφέρουν φαγητό και τίποτε άλλο. Κανείς δεν θα ήθελε να βγαίνει έστω για φαγητό και να τρώει ακατάπαυστα μεγάλες μερίδες χωρίς λόγο.
Οι διατροφικές διαταραχές είναι από τις πιο παρεξηγημένες ψυχικές ασθένειες. Μια διατροφική διαταραχή είναι μια δυσπροσαρμοστική αντιμετώπιση μιας δεξιότητας που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να ξεφύγουν από οδυνηρά συναισθήματα ή να τα “παγώσουν”. Προσπαθούν κατά κύριο λόγο να ξεφύγουν από το τραύμα που βίωσαν, ή προσπαθούν να αισθάνονται μια ψευδή αίσθηση του ελέγχου.
Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μια επιλογή, αλλά και τα άτομα μπορούν να επιλέξουν το πότε θα πάρουν την απόφαση να τις ξεπεράσουν. Η διατροφική διαταραχή ουσιαστικά δημιουργεί μια αμφίθυμη επιθυμία, η οποία δυσκολεύει τα άτομα να πάρουν την απόφαση να την αντιμετωπίσουν και να την ξεπεράσουν. Αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε τα περισσότερα άτομα θα έπαιρναν αμέσως την απόφαση να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες χωρίς να αμφιταλαντεύονται.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο Διαχείρισης του Psychopedia.gr με θέμα: “Συναισθηματική Υπερφαγία”. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ενημερωθείτε:
Ακολουθούν 3 πολύ σημαντικοί λόγοι για τους οποίους τα άτομα με διατροφικές διαταραχές δεν παίρνουν άμεσα την απόφαση να τις ξεπεράσουν:
¨
- Δεν είμαι αρκετά άρρωστος για να ανακάμψω: Tα άτομα με διατροφικές δεν μπορούν να καταλάβουν την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Ο καθένας που θέλει να ξεπεράσει μια διατροφική διαταραχή θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού. Μια διατροφική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια και δεν χρειάζεται τα άτομα να αντιμετωπίσουν σωματικά συμπτώματα για να αναζητήσουν θεραπεία. Η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορεί να γίνει αν κάνουν μια λίστα για το πως θα είναι η ζωή τους μετά από 10 χρόνια αν επιλέξουν να ακολουθήσουν μια θεραπεία για να τις ξεπεράσουν και πως θα ήταν αν δεν έκαναν τίποτε απολύτως.
- Θα γίνω υπέρβαρος: Ένας από τους στόχους της ανάκαμψης από τη διατροφική διαταραχή είναι να βρεί κάποιος το κανονικό και φυσιολογικό του βάρος και πως μπορεί να το πετύχετε αλλά και να το διατηρήσει. Η Θεωρία του σημείου ρύθμισης του βαρους υποστηρίζει ότι το σώμα θα παλέψει για να διατηρήσει το εύρος αυτό του βάρους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να ρυθμίσει το βάρος του, θα πρέπει να επιλέξει να προσπαθήσει να συντονίσει την πείνα του, εξαλείφοντας τον περιορισμό, τις συμπεριφορές όπως η υπερφαγία και με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιθανό ότι το σώμα θα κατευθυνθεί προς τη φυσιολογική κατάσταση, στην οποία θα έπρεπε πάντα να είναι.
- Ξεχνάς τον φυσιολογικό εαυτό σου: Eίναι αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας διατροφικής διαταραχής, το άτομο μπορεί εύκολα να γίνει ένα πιστό αντίγραφο όλων όσων είναι στην ίδια κατάσταση. Η τροφική διαταραχή “κυριεύει” το μυαλό και το οδηγεί σε μια ψεύτικη και εσφαλμένη εντύπωση και ταυτότητα για την εικόνα του σώματος. Πετυχαίνει να κρύψει και να απομονώσει την παραλλαγμένη είκονα του σώματος την οποία παρουσιάζει το άτομο που πάσχει και με αυτόν το τρόπο συγκαλύπτει το μέγεθος του πρόβληματος που αντιμετωπίζει. Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει μια διατροφική διαταραχή για πάρα πολύ καιρό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να θυμηθεί πως ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα πριν πολλά χρόνια.