Το τραύμα συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει απειληθεί ξαφνικά χωρίς να μπορεί να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.
Το μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται “αμυγδαλή” ενεργοποιείται σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος. Όταν τίθεται θέμα επιβίωσης, ενεργοποιούνται πρωτόγονοι μηχανισμοί του εγκεφάλου που δίνουν 3 εναλλακτικές εντολές: Να παλέψουμε (Fight), να φύγουμε (Flight) ή να παγώσουμε (Freeze). Ενώ η περιοχή του εγκεφάλου που ορίζεται ως “Ιππόκαμπος’ είναι υπεύθυνη να αποθηκεύει πληροφορίες για τα γεγονότα ώστε να μπορούμε να τα ανασύρουμε αργότερα σε περίπτωση κινδύνου σταματάει αυτή η διαδικασία. Αυτό δυσκολεύει μετέπειτα τη συγκέντρωση πληροφοριών ή μαρτυρίας σε περίπτωση ατυχήματος.
Η βίωση ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή Μετατραυματικού στρες, το οποίο έχει διάρκεια τουλάχιστον για ένα μήνα.
Όταν το τραύμα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά οδηγεί σε μια πολύπλοκη διαταραχή Μετατραυματικού στρες. Πολλαπλό τραύμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως η Ενδοοικογενειακή βία ή σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Καθώς η πληροφορία του τραύματος “κολλάει” στο λυμβικό σύστημα του εγκεφάλου, οτιδήποτε μπορεί να ξαναθυμίσει στο άτομο στιγμές από το τραυματικό γεγονός (π.χ ένα χρώμα, μια μυρωδιά, ένας ήχος, μια αίσθηση) και να νιώσει τα ανάλογα αρνητικά συναισθήματα.
Δείτε το Νέο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Πως διαχειρίζομαι την Κατάθλιψη με τη σύγχρονη μέθοδο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής Θεραπείας. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Πως διαχειρίζομαι την Κατάθλιψη με τη σύγχρονη μέθοδο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής Θεραπείας
Ποιές είναι οι πιθανές ενδείξεις του τραύματος;
Η κατάθλιψη, το συνεχόμενο κλάμα, οι εφιάλτες, τα flashbacks, το στρες, το να νιώθει το άτομο άρρωστο, ή ντροπή ή ενοχή, προβλήματα με το σεξουαλικό τομέα, κοινωνική απομόνωση.
Άτομα που έχουν κατακλυσθεί από ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να καταφύγουν σε Αλκοόλ, ουσίες ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους ώστε να μειώσουν τον εσωτερικό τους πόνο.
Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: