Της Άννας Χρυσανθίδου- Msc ψυχολόγου, συνθετική ψυχοθεραπεύτρια
Οι σχέσεις και η ανθρώπινη επικοινωνία είναι βασικοί παράμετροι στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε, ο σύντροφος, η οικογένεια, οι φίλοι είναι αναμφίβολα παράγοντες που επηρεάζουν το πώς νιώθουμε. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν, που θέλουν το καλό μας και μας στηρίζουν. Δυστυχώς όμως στη ζωή συναντάμε και ανθρώπους οι οποίοι θέλουν το αντίθετο, είτε θέλουν το κακό μας εξαρχής, είτε καταλήγουν να μας βλάπτουν άθελα τους.
Κάποιες φορές είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε και να εντοπίσουμε σημάδια στις σχέσεις μας που υποδηλώνουν ότι η σχέση αυτή είναι τοξική για μας. Η απιστία και η κακοποίηση είναι κάποια από αυτά τα σημάδια. Όμως υπάρχουν και άλλα σημάδια λιγότερο «χειροπιαστά» τα οποία ίσως είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε. Για παράδειγμα, άνθρωποι αρνητικοί, χειριστικοί, επικριτικοί, που πάντα θα βρουν κάτι για να γκρινιάξουν ή κάτι δυσάρεστο για να σχολιάσουν, μας γεμίζουν με αρνητικότητα, μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα αλλά παρόλα αυτά είναι πιο δύσκολο για μας να εντοπίσουμε τη «τοξικότητα» στη σχέση. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι πχ η κακοποίηση αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο και αντικειμενικό σημάδι, όπου οι συνέπειες είναι ορατές πάνω μας (βλέπουμε πχ τα σημάδια στο σώμα μας). Αντίθετα η συναστροφή με αρνητικούς και χειριστικούς ανθρώπους δεν αφήνει κάποιο αντικειμενικό σημάδι γεγονός που κάνει την τοξικότητα σε αυτές τις σχέσεις πιο δύσκολο να αναγνωριστεί. Έτσι λοιπόν, μονολότι οι «τοξικές σχέσεις» προάγουν την ανασφάλεια και την καταπιέση, μας παίρνουν όλη την ενέργεια, μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας και χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας, είναι δύσκολο για ένα άτομο όχι μόνο να τις αναγνωρίσει αλλά και να αποφασίσει να δώσει ένα τέλος.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: “Τοξικές σχέσεις / Εξάρτηση – Συνεξάρτηση. Aναγνώριση και Αντιμετώπιση. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Nέο Σεμινάριο: “Τοξικές σχέσεις / Εξάρτηση – Συνεξάρτηση. Aναγνώριση και Αντιμετώπιση
Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν στη ζωή μας και στο περιβάλλον μας άνθρωποι οι οποίοι μας προκαλούν συνεχώς νεύρα, θλίψη και μας γεμίζουν με αρνητικότητα. Τοξικές σχέσεις δεν ορίζονται μόνο οι ερωτικές μας σχέσεις αλλά και οι σχέσεις με τους φίλους μας, με την οικογένεαι μας, με τους συνεργάτες μας στον επαγγελματικό χώρο. Πολλές φορές η λύση για να αποβάλλουμε την «τοξικότητα» από τις σχέσεις είναι να απομονώσουμε από τη ζωή μας τους ανθρώπους που δεν μας κάνουν καλό. Πολύ σημαντικό είναι να απενοχοποιηθούμε από τις τύψεις, σκεφτόμενοι ότι προέχει η δική μας υγεία. Εάν δεν είναι εφικτό να απομακρυνθούμε τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να απαγκιστρωθούμε ψυχολογικά από εκείνους. Πρέπει να καταφέρουμε ώστε να μη μας επηρεάζουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούμε συνεχώς να τους αλλάξουμε και να τους βοηθήσουμε. Εάν οι ίδιοι δεν θέλουν να αλλάξουν πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ!
Σύντομο Βιογραφικό Άννας Χρυσανθίδου
Η Άννα Χρυσανθίδου είναι απόφοιτος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές Msc Integrative Counselling and Psychotherapy από το πανεπιστήμιο του Derby. Ειδικεύεται στη συνθετική ψυχοθεραπεία και εργάζεται ιδιωτικά από το 2014 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε ατομικό επίπεδο.
mail: chrysanthidou@hotmail.com, τηλ: 6987417415