Της Νατάσας Χρήστου, Ψυχολόγου, Msc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία
Ιδιαίτερη εφεύρεση τα κυάλια. Μας επιτρέπουν να βλέπουμε και με τα δύο μάτια μακρινά αντικείμενα. Για να το καταφέρουν αυτό, χρησιμοποιούν την οπτική παράμετρο της μεγέθυνσης, δηλαδή το πόσες φορές βλέπουμε μεγαλύτερα τα αντικείμενα όταν τα παρατηρούμε με τα κυάλια, απ’ ότι αν τα παρατηρούσαμε με γυμνό οφθαλμό. Πρόκειται, επομένως, για ένα αντικείμενο που ξεγελά την οπτική μας δυνατότητα.
Συχνά, το ίδιο συμβαίνει και με τη σκέψη μας. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης που μας οδηγούν να αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα με διαστρεβλωμένο και μη αντικειμενικό τρόπο. Όσο συχνότερα συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερο εγκαθιδρύονται οι αρνητικές μας σκέψεις ως δεδομένες.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο για το Κοινωνικό Άγχος/Φοβίες του Psychopedia.gr. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Κοινωνικό Άγχος/Φοβία – Συμπτώματα και Αποτελεσματική Αντιμετώπιση-ΝΕΟ Webinar
Ένας από αυτούς τους δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης είναι και το φαινόμενο «κυάλια» (φαινόμενο της μεγέθυνσης/σμίκρυνσης). Συνήθως ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το «λάθος» σε καταστάσεις άγχους. Τότε τείνουμε να μεγεθύνουμε αδικαιολόγητα τα αρνητικά στοιχεία ή τις αρνητικές πλευρές μιας κατάστασης και να ελαχιστοποιούμε τα θετικά χαρακτηριστικά ή τις θετικές πλευρές ενός γεγονότος. Ακόμη και όταν όλα βαίνουν καλώς, δύναται να παρατηρούμε και να εντοπίζουμε τα άσχημα σημεία, τα οποία μάλιστα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη μας.
Σκεπτόμενοι τα παραπάνω, μπορούμε να κατανοήσουμε την ιδιόμορφη σχέση που δημιουργείται μεταξύ μιας σκέψης και του συναισθήματός μας. Είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε αίσθημα άγχους αποδίδοντας μια υποκειμενική ερμηνεία σε μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Θεωρούμε, δηλαδή, την ίδια την κατάσταση αγχογόνα και όχι την σκέψη που κάναμε γι’ αυτή. Στην πραγματικότητα, η ερμηνεία που αποδώσαμε στο γεγονός δεν είναι ρεαλιστική, αλλά βασίζεται σε καταστροφικά σενάρια κινδύνου (μεγέθυνση), ενώ ταυτόχρονα παραβλέπει πιθανές λύσεις που μπορούν εφαρμοστούν για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση (σμίκρυνση).
Ας μην ξεχνάμε ότι όπως με τα κυάλια οι μεγαλύτερες μεγεθύνσεις καταλήγουν σε μικρότερα πεδία όρασης, έτσι και εμείς, χρησιμοποιώντας τις δυσλειτουργικές μας σκέψεις, διαστρεβλώνουμε την όποια πραγματικότητα μιας κατάστασης, με το να εστιάζουμε μονόπλευρα στα αρνητικά της χαρακτηριστικά.
Ανάγκη για επέκταση του οπτικού και ψυχικού μας πεδίου, λοιπόν. Ανάγκη για εμβάθυνση στον τρόπο σκέψης και δράσης μας.
Χωρίς κυάλια, ας δούμε με τα δικά μας υποκειμενικά μάτια όσο πιο μακριά και καθαρά μπορούμε…
Σύντομο Βιογραφικό Νατάσας Χρήστου
Η Αναστασία Ι. Χρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές τις σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of East London, μέσω του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Αθήνα. Είναι κάτοχος MSc στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία και ακολουθεί τη συστημική προσέγγιση. Εργάζεται ως ψυχολόγος σε κέντρα στήριξης παιδιού, εφήβου και οικογένειας, καθώς και σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Έχει λάβει μέρος ως συντονίστρια σε συνέδρια και βιωματικά workshops και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με τον τομέα της Ψυχικής Υγείας.