Θέλω να αγαπηθώ. Θέλω να είμαι o κατάλληλος. Θέλω να έχω δουλειά που είμαι περήφανος. Όλοι έχουμε ελπίδες και όνειρα, αλλά μερικές φορές παίρνουμε ελάχιστα από αυτά που θα έπρεπε ώστε να πραγματοποιήσουμε τα θέλω μας.
Τι είναι αυτό που παρεμποδίζει τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των ονείρων μας; Πώς τα ανεκπλήρωτα όνειρα και η έλλειψη δράσης επηρεάζουν την εμπειρία της ζωής ενός ατόμου;
Η επιδίωξη ενός στόχου μπορεί να δώσει σκοπό στη τη ζωή σας, την ενέργεια, την ελπίδα και τον ενθουσιασμό, αλλά μπορεί επίσης να φέρει άγχος, ανασφάλεια και συντριβή. Μερικές φορές, η απλή αναγνώριση του τι θέλεις μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα λαχτάρας και απελπισίας. Κάποιοι επιλέγουν να αποφύγουν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα απελευθερώνοντας τα από την επιδίωξη τους. Η αποφυγή μπορεί να επιλύσει την ταλαιπωρία βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα, αρνείστε να συμμετάσχετε στην αναζήτηση της ευτυχίας και αντιμετωπίζοντας ανάμεικτα συναισθήματα που έρχονται με αυτήν την επιδίωξη, μπορεί να σας αφήσει να αισθανεστε “κολλημένοι”, καταθλιπτικοί ή “άδειοι”.
Θα ήταν θαυμάσιο να έχετε όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό του κυνηγιού χωρίς τον φόβο και την αυτοπεποίθηση. Όσο περισσότερο θέλετε κάτι, τόσο περισσότερο έχει σημασία για εσάς, τόσο λιγότερο πιθανό να είστε χαλαροί σε αυτό.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: “Το αίσθημα του Ανικανοποίητου -Αναζητώντας όσα μου λείπουν”. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ενημερωθείτε:
10/12/2017 ΝΕΟ Σεμινάριο: Το αίσθημα του Ανικανοποίητου -Αναζητώντας όσα μου λείπουν
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα άτομο μπορεί να φοβάται να κάνει κάτι που θέλει ή πρέπει να κάνει. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα:
Εάν κάποιος επιχειρεί κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ πριν, μπορεί να φοβάται το άγνωστο. Θα του αρέσει ή θα το μισήσει; Το πραγματικό πρόβλημα στο οποίο βασίζεται αυτός ο φόβος μπορεί να είναι ότι το άτομο δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει μισώντας κάτι, έστω και σύντομα, ή πιστεύει ότι θα “κολλήσει” σε αυτή την μισητή εμπειρία για πάντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτός ο φόβος είναι παράλογος.
Αν ένα άτομο είναι τελειομανής, μπορεί να μην είναι σε θέση να ανεχθεί την ταλαιπωρία που μπορεί να βιώσει κάποιος όταν μαθαίνει κάτι καινούργιο. Ο μόνος τρόπος για να μάθεις είναι μέσω δοκιμών και σφαλμάτων – με το να μπορείς να κάνεις λάθη. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους τελειομανείς.
Ένα άτομο μπορεί να θέσει πάρα πολλούς περιορισμούς στην ταυτότητα. “Ήμουν κακός στον αθλητισμό στο γυμνάσιο, οπότε δεν μπορώ να συμμετάσχω τώρα στην ομάδα ποδοσφαίρου του γραφείου “. Μπορεί να είναι παρήγορο να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τον εαυτό σας, αλλά είναι επίσης περιοριστικό. Σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αυτοπεποίθηση σας.
Επειδή κάποιος έχει αποτύχει σε κάτι πριν, φοβάται ότι πάλι μπορεί να αποτύχει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση ξανά να βιώσει τη συγκεκριμένη αρνητική εμπειρία. Ωστόσο, η αδράνεια και η στασιμότητα μπορεί από την άλλη να οδηγήσουν ένα άτομο στα ίδια συναισθήματα. Εάν ένα άτομο ήρθε να δει την αποτυχία ως μαθησιακή εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία μελλοντικά, αυτό σημαίνει ότι δεν φοβάται σε καμία περίπτωση να δοκιμάσει τον εαυτό ξανά και ξανά.
Για ορισμένους ανθρώπους, ο φόβος δεν προκύπτει από τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν, αλλά από την κρίση ή από την κριτική-εξευτελισμό που θα βιώσει από τους άλλους. Σε ορισμένα κρίσιμα και μη υποστηρικτικά κοινωνικά περιβάλλοντα, κάθε προσπάθεια βελτίωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με εχθρότητα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για ανάκαμψη από τον εθισμό ή την επιστροφή σε ένα υγιές σωματικό βάρος.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτο-παρηγορητικές ικανότητες, όπως η ενθάρρυνση, η συγχώρεση, η αποδοχή και η αυτο-φροντίδα, έχουν γενικά έναν πιο δύσκολο έργο αλλά και τους παίρνει περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν από την απογοήτευση από εκείνους που έχουν αυτές τις δεξιότητες. Είναι σημαντικό να μάθετε τις δεξιότητες για να “σηκώσετε” τον εαυτό σας, να ενεργοποιήσετε δημιουργικό εαυτό σας και να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή.
Πηγή: goodtherapy.org