Όταν ένα άτομο πάσχει από μια Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας που αναζητά την προσοχή (HPD), βασίζει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του στην έγκριση των άλλων σε ακραίο βαθμό. Αυτό συχνά οδηγεί σε συμπεριφορά όπου το άτομο ενεργεί με υπερβολικά δραματικό, υπερβολικό ή ακατάλληλο τρόπο για να κερδίσει την προσοχή.
Αν και η HPD απέχει πολύ από τις πιο κοινές διαταραχές προσωπικότητας που είναι γνωστές στην ιατρική (μια έρευνα ορόσημο που έγινε το 2004 υπολόγισε ότι το 1,8% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ έπασχε από HPD), μπορεί να είναι εξουθενωτικό και συντριπτικό για όσους υποφέρουν από αυτό.
Τι είναι η Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας;
Οι Ιστριονικές Διαταραχές Προσωπικότητας (HPD) είναι διαταραχές προσωπικότητας κατηγορίας Β. Όταν ένα άτομο πάσχει από HPD, συμμετέχει σε ενέργειες που οι άλλοι γύρω του θεωρούν υπερβολικά συναισθηματικές, ασταθείς και δραματικές και έχουν σχεδιαστεί για να αναζητούν την προσοχή από τους άλλους. Μερικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είχαν HPD περιλαμβάνουν τις ηθοποιούς Anna Nicole Smith και Marilyn Monroe, καθώς και τον πρώην προπονητή ποδοσφαίρου και καταδικασμένο σεξουαλικό δράστη Jerry Sandusky.
Είναι γνωστό ότι περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, η οποία είναι συχνά παρατηρήσιμη ήδη από τη νεαρή ενήλικη ζωή.
Αιτίες
Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει γνωστή ακριβής αιτία για τη διαταραχή, αλλά πιστεύουν ότι και οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν είναι γνωστό ότι η διαταραχή εμφανίζονται σε πολλές γενιές μιας οικογένειας, είναι πιθανό να υπάρχει γενετική ευαισθησία μεταξύ των μελών της. Είναι επίσης πιθανό, ωστόσο, ένα παιδί ενός ενήλικα με Ιστριονική διαταραχή που αρχίζει να εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα να επαναλαμβάνει απλώς τη συμπεριφορά που έχει μάθει από τη μητέρα ή τον πατέρα του.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη τιμωρίας ή κριτικής για κάθε είδους κακή συμπεριφορά, την ασυνήθιστη προσοχή σε ένα παιδί που δεν καταλαβαίνουν ή την προσοχή και τον έπαινο που δίνεται μόνο για συγκεκριμένες συμπεριφορές. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι ότι το παιδί είναι αβέβαιο για τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς και ποιες ενέργειες θα κερδίσουν την πραγματική έγκριση των γονιών του. Στην ενήλικη ζωή, αυτό οδηγεί σε συχνά ακανόνιστες και υπερβολικά δραματικές συμπεριφορές που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν την προσοχή, επειδή το άτομο δεν είναι σίγουρο για τον κατάλληλο τρόπο για να κερδίσει την έγκριση από τους συνομηλίκους του.
Το πρόβλημα για κάποιον με ιστορική προσωπικότητα είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές συνήθως αποξενώνουν την οικογένεια, τους φίλους ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση και η αδυναμία να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε κοντά τους λαμβάνει περισσότερη προσοχή από αυτούς υπονομεύει πολλές σχέσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας (HPD):
Τα πολλά συμπτώματα ενός ατόμου με HPD προσανατολίζονται στο να προσελκύσουν περισσότερη προσοχή στο άτομο που πάσχει από το HPD. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Συναισθήματα που μετατοπίζονται γρήγορα από το ένα άκρο στο άλλο.
- Να αναζητούν διαρκώς επιβεβαίωση για πράγματα που έχουν κάνει.
- Ανησυχούν πολύ για την εμφάνισή τους.
- Υπερβολικά ευαίσθητος στην κριτική, ακόμη και όταν δικαιολογείται και εκδίδεται με μη απειλητικό τρόπο.
- Συνεχώς ενεργώντας με δραματικό τρόπο που μοιάζει περισσότερο ως παράσταση παρά οτιδήποτε άλλο.
- Επηρεάζεται εύκολα από τους άλλους, με αποτέλεσμα να αλλάζουν συνεχώς αποφάσεις.
- Δεν αισθάνονται άνετα σε καμία περίπτωση, εκτός εάν βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.
- Βαριέται εύκολα η ρουτίνα.
- Θα ξεκινήσει ένα έργο, αλλά στη συνέχεια θα το εγκαταλείψει όταν απαιτεί προσοχή ή προσπάθεια.
- Χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση.
Πώς γίνεται συνήθως η διάγνωση;
Η αντιμετώπιση κάποιου με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι δύσκολη. Εάν το άτομο συμφωνήσει να υποβληθεί σε εξέταση για HPD, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν πρώτα μια πλήρη φυσική εξέταση που περιλαμβάνει μια λεπτομερή ματιά στο ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Κανένα εργαστηριακό τεστ δεν μπορεί να ανιχνεύσει HPD, αλλά οι ειδικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά εξετάσεων για να προσδιορίσουν εάν η HPD είναι αποτέλεσμα ιατρικού προβλήματος.
Εάν όλες οι ιατρικές εξετάσεις έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, ο γιατρός θα συστήσει στη συνέχεια στο άτομο να ζητήσει διαβούλευση με έναν ψυχίατρο ή έναν ψυχολόγο. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της HPD, καθώς αυτοί οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαθέτουν τα εργαλεία αξιολόγησης που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση της HPD. Ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος μπορεί στη συνέχεια να συνεργαστεί με το άτομο για να το βοηθήσει να ξεπεράσει τη διαταραχή.
Eνημερωθείτε για όλες τις Διαταραχές Διαταραχές Προσωπικότητας – Ανάλυση & Θεραπευτικές Προσεγγίσεις κάνοντας κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/psychopathologia-seminaria/ekpaideytiko-seminario-diataraches-prosopikotitas-analysi-amp-therapeytikes-proseggiseis/
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://fherehab.com